3. Diàlegs relacionats amb el contingut de la imatge

3.1. Diàleg del color del Primer pla/Fons

El diàleg Color us permet gestionar i seleccionar nous colors. Podeu utilitzar-lo en diversos modes diferents. També ofereix un comptagotes per seleccionar un color a qualsevol lloc de la pantalla.

El diàleg funciona tant en el color del primer pla com en el del fons.

3.1.1. Activeu el diàleg

Aquest diàleg és un diàleg acoblable; mireu la secció Secció 2.3, «Diàlegs i acobladors» sobre el seu ús.

Podeu accedir-hi:

  • des del menú de la imatge: FinestresDiàlegs acoblablesColors;

  • des del menú de la pestanya en qualsevol diàleg acoblable fent clic sobre el botó i seleccionant Afegeix una pestanyaColors,

  • des de la caixa d'eines: feu clic sobre el color actiu del Primer pla o del Fons. Disposeu d'un historial de colors.

En el menú Finestres, hi ha una llista de finestres separades que només existeix si almenys un diàleg roman obert. En aquest cas, podeu obrir el diàleg «Colors» des del menú: FinestresColors.

3.1.2. Ús del diàleg de colors «Primer pla/Fons»

El diàleg ofereix una sèrie de modes de selecció de colors diferents a la part superior:

GIMP

Figura 15.17. Selector de color GIMP

Selector de color GIMP

Amb aquest selector, seleccioneu un color fent clic sobre la franja unidimensional situada en la vora dreta i després a l'àrea bidimensional situada a l'esquerra. La franja unidimensional pot codificar qualsevol dels paràmetres H, S, V, R, G o B, segons el botó pressionat. L'àrea bidimensional codifica els paràmetres dels dos colors complementaris.

CMYK

Figura 15.18. Selector de color CMYK

Selector de color CMYK

El selector CMYK representa els colors que s'han d'imprimir en un paper blanc; s'hi accedeix fent clic a la icona impressora. Proporciona la possibilitat de gestionar els colors des del model de color CMYK. Teniu un lliscador que va del blanc fins a la saturació completa (0-100) per a cada color. El Suplement negre (%) és la proporció de negre que s'utilitzarà per a la impressió per a completar els tons foscos.

Aquarel·la

Figura 15.19. Aquarel·la: selector de color

Aquarel·la: selector de color

Aquest selector és una mica diferent dels altres models. El principi consisteix a canviar el color de primer pla actual fent clic a la paleta rectangular. Si el color del primer pla actual és, per exemple, blanc, llavors es torna rogenc fent clic a l'àrea de color vermell. El clic repetit reforça l'efecte. Amb el lliscador, que es troba al costat de la paleta de colors, podeu establir la quantitat de color per clic del ratolí. Com més alt sigui el lliscador, més color s'agafarà per clic.

Roda

Figura 15.20. Selector de color de la roda

Selector de color de la roda

Aquest selector utilitza el model de color HSV . Feu clic al cercle cromàtic i arrossegueu el punter del ratolí per a seleccionar el to. Feu clic i arrossegueu en el triangle per a variar la saturació (verticalment) i el valor (horitzontalment) de manera intuïtiva.

Paleta

Figura 15.21. Paleta: selector de color

Paleta: selector de color

Aquest selector de color mostra una llista dels colors de la paleta actual en el diàleg paletes. Podeu establir els colors de primer pla o de fons del GIMP fent clic sobre els colors en la visualització dels colors. També podeu utilitzar les tecles del cursor per a moure's dins de la llista de colors.

Escales

Figura 15.22. Selector de color de les escales

Selector de color de les escales

Aquest selector mostra una vista global dels canals R, G, B i dels valors H, S, V, situats en els lliscadors.

Al davall hi ha més opcions i eines disponibles:

Color de primer pla i de fons

El símbol que consta de dues fletxes permet intercanviar el color de primer pla i de fons. A la part inferior esquerra d'aquesta icona, sota el bloc de color del primer pla, trobareu una superfície commutadora amb dos quadrats petits, un negre i l'altre blanc, parcialment superposats. Si hi feu clic a sobre, el color frontal i de fons es restabliran a blanc i negre respectivament.

El selector Pipeta

El comptagotes de colors té un comportament completament diferent al de l'eina Pipeta de colors. En lloc de triar els colors de la imatge activa, podreu triar colors de tota la pantalla.

El desavantatge és que s'obtenen colors després de ser processats per la pila de colors completa del sistema, en particular la gestió del color. Significa que els valors de color resultants poden acabar diferents dels que retorna l'eina de selector de color quan es tria sobre el llenç. Us correspon triar amb coneixement de causa quin selector de color cal utilitzar.

Notació HTML

Aquest és un camp de text amb sis caràcters. Vegeu notació HTML. També podeu utilitzar les paraules clau CSS; introduïu la primera lletra d'un color per a obtenir una llista de colors amb la seva paraula clau:

Figura 15.23. Exemple de paraules claus CSS

Exemple de paraules claus CSS

En fer clic-dret en el quadre de text Notació HTML, s'obre un menú contextual que permet editar la notació, especialment per enganxar una notació complexa que heu copiat en un altre lloc.

Últims colors utilitzats

Dotze botons mostren els últims colors utilitzats. Podeu triar un color fent clic sobre un d'aquests botons o afegir el color actiu del primer pla o del fons a aquesta llista de l'historial.