Sumari
El GIMP proporciona una caixa d'eines completa per tal de realitzar ràpidament tasques bàsiques, com ara fer seleccions o dibuixar camins. Les moltes eines contingudes a la caixa d'eines del GIMPes discuteixen detalladament ací.
(En cas que tingueu curiositat, l'«eina» GIMP lingo és una manera d'actuar sobre una imatge que requereix accés a la pantalla, ja sigui per a permetre-us indicar el que voleu fer movent el punter dins la pantalla, o per a mostrar-vos interactivament els resultats dels canvis que heu fet. Però si voleu pensar en una eina com una serra, i una imatge com un tros de fusta, probablement no et farà gaire mal.)
Nota | |
---|---|
Vegeu Finestres principals: la caixa d'eines per a una visió general de la caixa d'eines i els seus components. |
El GIMP té una varietat diversa d'eines que us permeten realitzar una gran varietat de tasques. Les eines es poden considerar com a categories següents:
Eines de selecció que especifiquen o modifiquen la porció de la imatge que es veurà afectada per accions posteriors;
Eines de pintura, que alteren els colors en alguna part de la imatge;
Eines de transformació que alteren la geometria de la imatge;
Eines de color, les quals alteren els colors de la imatge en conjunt;
Altres eines que no cauen en altres categories.
La majoria d'eines es poden activar fent clic en una icona de la caixa d'eines. Per defecte, algunes eines només són accessibles a través dels menús. Totes les eines es poden activar des del menú
(o el menú per a algunes eines de color). La majoria d'eines també es poden activar des del teclat mitjançant una tecla acceleradora.A la configuració predeterminada creada quan el GIMP està instal·lat per primera vegada, no totes les eines mostren icones en la caixa d'eines: algunes eines s'ometen. Podeu personalitzar el conjunt d'eines que es mostren en la caixa d'eines a les Preferències de la Caixa d'eines.
Hi ha dues raons per les quals potser voldreu fer-ho: primer, si rarament utilitzeu una eina, potser és més fàcil trobar les eines que voleu si s'elimina la icona de distracció; segon, si utilitzeu eines que no es troben en la caixa d'eines per defecte, és possible que trobeu convenient tenir icones per a elles disponibles fàcilment. En qualsevol cas, sempre podeu accedir a qualsevol eina en qualsevol moment utilitzant el menú
o des del menú principal.Les icones de l'eina s'agrupen de manera predeterminada. Els grups d'eines estan marcats amb un petit triangle fosc a la cantonada inferior dreta de la icona. La icona de grup mostrada és l'última eina utilitzada en el grup. Feu clic-dret sobre la icona del grup per a mostrar la llista d'eines del grup.
Podeu obtenir totes les eines mostrades desmarcant l'opció Useu grups d'eines a Secció 6.13, «Caixa d'eines».
By default, the shape of the pointer changes when it is inside an image, to a shape that indicates which tool is active. You can change this behavior in the Pointers section of the Input Devices settings.
L'àrea de color mostra els colors actuals del primer pla i del fons del GIMP que s'utilitzen per a pintar, omplir i moltes altres operacions. En fer clic sobre qualsevol d'ells, s'obre un diàleg de selecció de color que permet canviar a un color diferent.
En fer clic sobre el petit símbol a la cantonada inferior esquerra, es restablirà el color de primer pla i de fons a blanc i negre. Prement la tecla D, tindrà el mateix efecte.
En fer clic sobre el símbol de fletxa de doble cap, intercanviarà els colors de primer pla i de fons. Prement la tecla X, tindrà el mateix efecte.
Suggeriment | |
---|---|
Podeu fer clic i arrossegar un d'aquests colors directament en una capa: omplirà tota la capa. |
Per defecte, aquesta àrea no es mostra. Podeu afegir aquesta àrea mitjançant Secció 6.13, «Caixa d'eines».
→ → :Aquesta part de la caixa d'eines mostra el pinzell, el patró i el degradat seleccionats. En fer clic sobre qualsevol d'ells s'obrirà un diàleg que us permetrà canviar-lo.
Per defecte, aquesta àrea no es mostra. Podeu afegir aquesta àrea mitjançant Secció 6.13, «Caixa d'eines».
→ → :En aquesta àrea es mostra una miniatura de la imatge activa. Si feu clic en aquesta miniatura, s'obrirà el diàleg d'imatges. Això pot ser útil si teniu moltes imatges a la pantalla.
Si utilitzeu el GIMP en un sistema operatiu Unix amb el X Window System, també podeu arrossegar i amollar la miniatura a un gestor de fitxers XDS habilitat per a desar directament la imatge corresponent.
Si teniu coses configurades com la majoria de persones, l'activació d'una eina fa que el seu diàleg d'opcions d'eines aparegui a sota de la caixa d'eines. Si no teniu les coses configurades d'aquesta manera, probablement ho hauríeu de fer: és molt difícil utilitzar les eines de manera efectiva sense poder manipular les seves opcions.
Suggeriment | |
---|---|
Les opcions de l'eina apareixen sota la caixa d'eines a la configuració per defecte. Si la perdeu, d'alguna manera podeu recuperar-la creant un diàleg d'opcions d'eina nou utilitzant Diàlegs i acoblament si necessiteu ajuda. → → i després acoblant-lo sota la caixa d'eines. Vegeu la secció de |
Cada eina té el seu conjunt específic d'opcions. Les opcions que feu per a elles es mantenen durant tota la sessió, fins que les canvieu. De fet, les opcions de l'eina es mantenen de sessió en sessió. La persistència d'opcions d'eines al llarg de les sessions pot ser a vegades molest: una eina es comporta de manera molt estranya, i no es pot esbrinar per què, fins que no recordes que vas estar utilitzant alguna opció inusual l'última vegada que vas treballar amb ella, farà dues setmanes.
A la part inferior del diàleg Opcions de l'eina, apareixeran quatre botons:
Aquest botó permet desar la configuració de l'eina actual, de manera que podreu restaurar-la més tard. Apareix el Secció 7.2, «Diàleg Predefinits de l'eina» que us permet donar un nom per al nou predefinit. Quan restaureu les opcions, només es mostraran els valors predefinits desats per a l'eina activa, de manera que no us heu de preocupar d'incloure el nom de l'eina quan assigneu un nom ací.
Aquest botó permet restaurar un predefinit d'opcions desades prèviament per a l'eina activa. Si no s'han desat predefinicions per a l'eina activa, el botó estarà desactivat. En cas contrari, en fer clic en aquesta opció, s'obrirà un menú que mostrarà els noms de tots els conjunts d'opcions desades: en triar una entrada de menú s'aplicaran aquests paràmetres.
Aquest botó permet suprimir un conjunt d'opcions desades prèviament per a l'eina activa. Si no s'ha desat cap conjunt d'opcions per a l'eina activa, el botó simplement repetirà el nom de l'eina. En cas contrari, en fer clic en aquesta opció, apareixerà un menú que mostrarà els noms de tots els predefinits desats: se suprimirà el predefinit seleccionat.
Aquest botó restableix les opcions de l'eina activa als seus valors per defecte. Si manteniu premuda la tecla Maj mentre premeu el botó Restableix, les opcions per a totes les eines es restabliran als seus valors per defecte.
A més de les ordres per als botons anteriors, el menú de la pestanya Opcions de l'eina té un submenú addicional:
Aquest submenú mostra una llista de predefinicions per a l'eina activa que podeu editar. En seleccionar un d'ells s'obrirà l'editor de predefinits d'eines amb aquest predefinit d'eina carregat. Des d'allà podreu editar el predefinit, llevat que sigui un dels predefinits predeterminats que vénen amb el GIMP.
A continuació us explicarem la interacció amb els lliscadors i la rodeta del ratolí.
Podeu utilitzar diversos modificadors amb el clic-esquerre o la rodeta del ratolí:
Taula 14.1. Interacció amb el giny lliscador
Ratolí / combinació de tecles |
Acció |
---|---|
|
Canvia el valor pel que hi ha sota el punter |
|
Canvia el valor utilitzant l'increment per defecte |
|
Canvia el valor utilitzant un increment més petit |
|
Canvia el valor utilitzant un increment més gran |
|
Introduïu el mode d'entrada numèric, no seleccioneu el valor |
|
Introduïu el mode d'entrada numèric, seleccioneu el valor |
Suggeriment: qualsevol interacció amb el clic-esquerre habilita el mode d'entrada numèric. |
Una vegada hàgiu establert el valor aproximadament, podreu ajustar-lo amb precisió utilitzant els dos petits botons de fletxa a la dreta del control lliscant.
L'àrea de valor a l'àrea del lliscador funciona com un editor de text: allà, podreu editar el valor o introduir un nou valor directament.
Per a algunes opcions, podeu arrossegar el punter fora del diàleg d'eines. Per exemple, amb el lliscador de mida podreu obtenir el valor màxim (10000).
Quan utilitzeu eines, podeu utilitzar la rodeta del ratolí en combinació amb diversos modificadors per a fer coses útils amb les opcions de l'eina seleccionada:
Alt + Rodeta del ratolí: augmenta/disminueix opacitat
Maj+Primari + Rodeta del ratolí: augmenta/disminueix relació d'aspecte
Maj+Alt + Rodeta del ratolí: augmenta/disminueix angle
Primari+Alt + Rodeta del ratolí: augmenta/disminueix mida
Maj+Primari + Rodeta del ratolí: augmenta/disminueix interlineat
Nota: el modificador Primari normalment és Ctrl o Cmd, depenent de la vostra plataforma.