En pensel er et pixmap eller sæt pixmaps, der bruges til at male med. GIMP inkluderer et sæt med 10 “maleværktøjer”, som ikke kun udfører operationer, som du normalt ville tænke på som maling, men også operationer som sletning, kopiering, udtværing, lysning eller mørkning osv. Alle maleværktøjerne, undtagen blækværktøjet, bruger det samme sæt pensler. Penselpixmaps repræsenterer de mærker, der afsættes ved et enkelt “tryk” med penslen på billedet. Et penselstrøg, der normalt foretages ved at flytte markøren hen over billedet med museknappen nede, frembringer en række mærker med afstand langs banen på en måde, der afhænger af penslens egenskaber og det anvendte maleværktøj.
Pensler kan vælges ved at klikke på et ikon i dialogen Pensler. GIMPs aktuelle pensel vises i Pensel-/Mønster-/Farveovergangsområdet i værktøjskassen. Ved at klikke på penselsymbolet er der en måde at aktivere dialogen Pensler på.
Når du installerer GIMP, medfølger en række grundlæggende pensler plus et par bizarre af slagsen, der hovedsageligt har til formål at give dig eksempler på, hvad der er muligt (f.eks. den “grønne peber”-pensel i illustrationen). Du kan også oprette nye pensler eller hente dem og installere dem, så GIMP genkender dem.
GIMP kan bruge flere forskellige typer pensler. Alle bruges dog på samme måde, og til de fleste formål behøver du ikke bekymre dig om forskellene, når du maler med dem. Her er de tilgængelige typer pensler:
De fleste af de pensler, der leveres med GIMP, hører til i denne kategori. De repræsenteres i dialogen Pensler af gråtonepixmaps. Når du maler med dem, erstattes den aktuelle forgrundsfarve (som vist i farveområdet i værktøjskassen) med sort, og den pixmap, der vises i penseldialogen, repræsenterer det mærke, som penslen laver på billedet.
Sådan en pensel oprettes ved at lave et lille billede i gråtoner med samtidig brug af zoom. Gem det med filendelsen .gbr. Klik på knappen Opdatér i dialogen Pensler for at få den frem i forhåndsvisningen, uden at det er nødvendigt at genstarte GIMP.
Pensler i denne kategori repræsenteres af farvede billeder i dialogen Pensler. De kan være billeder eller tekst. Når du maler med dem, bruges farverne som vist; den nuværende forgrundsfarve kommer ikke i spil. Ellers fungerer de på samme måde som almindelige pensler.
Sådan en pensel oprettes ved at lave et lille RGBA-billede:
Vælg
→ i hovedmenuen.Under Avancerede indstillinger sættes f.eks. Farverum til RGB-farve og Udfyld med til Gennemsigtighed.
Tegn dit billede.
Vælg .xcf
-fil for at bevare billedets egenskaber.
Vælg .gbr
.
I dialogen Pensler klikkes på knappen .
Din pensel optræder mellem de andre pensler. Du kan bruge den med det samme uden at genstarte GIMP.
Vink | |
---|---|
Når du kopierer eller klipper fra en markering, kan du se udklipsholderens indhold (dvs. markeringen) på den første placering i penseldialogen. Og du kan bruge den til at male med. |
Pensler i denne kategori kan lave mere end én slags mærke på et billede. De er angivet med små røde trekanter i nederste højre hjørne af penselsymbolet i dialogen Pensler. De kaldes undertiden “animerede pensler”, fordi mærkerne ændres, når du udlægger et penselstrøg. I princippet kan billedslangepensler være meget sofistikerede, især hvis du bruger en tegneplade, og ændre form afhængigt af tryk, vinkel osv. Disse muligheder er imidlertid aldrig rigtig blevet udnyttet. Og dem, der leveres med GIMP, er relativt enkle (men stadig ret nyttige).
Du finder et eksempel på, hvordan du opretter sådanne børster i Animerede pensler
Disse er pensler oprettet ved hjælp af Penselredigering, som giver dig mulighed for at generere en lang række penselformer ved hjælp af en simpel grafisk grænseflade. Et godt træk ved parametriske pensler er, at de kan ændres. Det er muligt ved hjælp af dialogboksen at få tastetryk eller musehjulrotationer til at gøre den aktuelle pensel større eller mindre, hvis det er en parametrisk pensel.
Alle børster har en variabel størrelse. Faktisk er der i indstillingen for alle maleværktøjer en skyder til at forstørre eller reducere størrelsen på den aktive pensel. Du kan gøre dette direkte i billedvinduet, hvis du har indstillet dit musehjul korrekt; se Variér penselstørrelsen.
Ud over penselpixmap'en har hver GIMP-pensel en anden vigtig egenskab: penselafstanden. Dette repræsenterer afstanden mellem på hinanden følgende penselmærker, når et kontinuerligt penselstrøg males. Hver pensel har en tildelt standardværdi for dette, som kan ændres i dialogen Pensler.
Bemærk | |
---|---|
GIMP kan bruge MyPaint-pensler. Se Afsnit 3.11, “MyPaint-pensel” for flere oplysninger. |
Bemærk | |
---|---|
Der er en hurtig metode til at tilføje en ny pensel på: Afsnit 5.4, “Opret hurtigt en pensel”. |
For at tilføje en ny pensel, efter at have lavet den eller hentet den på internettet, skal du gemme den i et format, GIMP kan bruge. Penselfilen skal placeres i GIMPs søgesti til pensler, så GIMP kan indeksere den og vise den i dialogen Pensler. Du kan trykke på knappen
, som indekserer penselmappen igen. GIMP anvender tre filformater til pensler:Formatet .gbr
(“gimp brush”) anvendes for både almindelige og farvepensler. Du kan konvertere mange andre typer billeder, inkl. mange pensler anvendt af andre programmer, til GIMP-pensler ved at åbne dem i GIMP og gemme dem med filendelsen .gbr
. Dette åbner en dialog, hvor du kan angive standardmellemrummet for penslen.
En teknisk specifikation af GBR-filformatet kan findes på developer.gimp.org.
Formatet .gih
(“gimp image hose”) anvendes til animerede pensler. Disse pensler konstrueres ud fra billeder, som indeholder flere lag. Hvert lag kan indeholde flere penselformer arrangeret i et gitter. Når du gemmer et billede som en .gih
-fil, åbner en dialog, som lader dig beskrive penslens format. Se Afsnit 5.2, “Opret animerede pensler” for yderligere information om dialogen.
En teknisk specifikation af GIH-filformatet kan findes på developer.gimp.org.
Formatet .vbr
anvendes til parametriske pensler, dvs. pensler lavet med brug af Penselredigering. Der er ingen anden meningsfuld måde at få filer i dette format.
Formatet .myb
anvendes til MyPaint-pensler. Se Afsnit 3.11, “MyPaint-pensel” for yderligere oplysninger.
En pensel gøres tilgængelig ved at placere den i en mappe, som GIMP søger efter pensler i. Som standard indeholder søgestien til pensler to mapper: systemmappen brushes
, som du ikke må bruge eller ændre, og mappen brushes
i din personlige GIMP-mappe. Du kan tilføje nye mapper til søgestien til pensler på siden Mapper til pensler under Indstillinger. Enhver GBR-, GIH- eller VBR-fil, som tilføjes en af mapperne i søgestien, vil vises i dialogen Pensler, næste gang du starter GIMP eller trykker på knappen i dialogen Pensler.
Bemærk | |
---|---|
Når du opretter en ny parametrisk pensel v.hj.a. Penselredigering, gemmes den automatisk i din personlige |
Der findes en række websteder, hvor man kan hente samlinger af GIMP-pensler. I stedet for at give en liste med links, som hurtigt vil forældes, er det bedre, hvis du foretager en søgning med din yndlingssøgemaskine efter “GIMP brushes”. Der findes mange samlinger til andre tegneprogrammer. Nogle kan nemt konverteres til GIMP-pensler, mens andre kræver specielle konverteringsværktøjer, og atter andre ikke kan konverteres. De fleste smarte procedurebaserede penseltyper tilhører sidstnævnte kategori. Søg på nettet, hvis du har brug for at finde ud af det og spørg en ekspert, hvis du ikke kan finde noget.