Τα αρχεία JPEG έχουν συνήθως μια επέκταση .jpg, .JPG, ή .jpeg. Είναι μια πολύ πλατιά χρησιμοποιούμενη μορφή, επειδή συμπιέζει τις εικόνες πολύ αποτελεσματικά, ενώ ελαχιστοποιεί την απώλεια ποιότητας της εικόνας. Καμιά άλλη μορφή δεν πλησιάζει στην επίτευξη του ίδιου επιπέδου συμπίεσης. Δεν υποστηρίζει, όμως, διαφάνεια ή πολλαπλές στρώσεις.
Ο αλγόριθμος του JPEG είναι περίπλοκος και εμπεριέχει έναν αριθμό επιλογών που προκαλούν σύγχυση και των οποίων το νόημα είναι πέρα από το σκοπό αυτής της τεκμηρίωσης. Εκτός και είσαστε ένας ειδικός του JPEG, η παράμετρος της ποιότητας είναι προφανώς η μόνη που θα χρειαστείτε να ρυθμίσετε.
Όταν αποθηκεύετε ένα αρχείο σε μορφή JPEG, εμφανίζεται ένας διάλογος που σας επιτρέπει να ορίσετε το επίπεδο ποιότητας, που κυμαίνεται από 0 μέχρι 100. Τιμές πάνω από 95 δεν είναι γενικά χρήσιμες. Η προκαθορισμένη ποιότητα του 85 συνήθως παράγει θαυμάσια αποτελέσματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατό να οριστεί η ποιότητα πραγματικά χαμηλότερη χωρίς υποβάθμιση της εικόνας. Μπορείτε να ελέγξετε το αποτέλεσμα ρυθμίσεων διαφορετικής ποιότητας επιλέγοντας Προβολή προεπισκόπησης στο παράθυρο εικόνας στο διάλογο JPEG.
Σημείωση | |
---|---|
Παρακαλώ σημειώστε ότι οι αριθμοί για το επίπεδο ποιότητας JPEG έχουν διαφορετικό νόημα σε διάφορες εφαρμογές. Αποθήκευση με επίπεδο ποιότητας 80 στο GIMP δεν είναι κατ' ανάγκη συγκρίσιμο με αποθήκευση με επίπεδο ποιότητας 80 σε άλλη εφαρμογή. |
Εάν μία ειδική ποιοτική ρύθμιση (ή «πίνακας κβαντισμού») προσαρτήθηκε στην εικόνα όταν φορτώθηκε, τότε αυτή η επιλογή σας επιτρέπει να την χρησιμοποιήσετε αντί για τις προκαθορισμένες.
Εάν κάνατε μόνο λίγες αλλαγές στην εικόνα, έπειτα ξαναχρησιμοποιήσατε την ίδια ρύθμιση ποιότητας θα πάρετε σχεδόν την ίδια ποιότητα και μέγεθος αρχείου όπως και η αρχική. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τις απώλειες που προκλήθηκαν από το βήμα της κβαντισμού, συγκρινόμενο με το τι θα συνέβαινε εάν χρησιμοποιούσατε διαφορετική ρύθμιση ποιότητας.
Εάν οι ρυθμίσεις ποιότητας που βρίσκονται στο αρχικό αρχείο δεν είναι καλύτερες από τις προκαθορισμένες ποιοτικές ρυθμίσεις, τότε η επιλογή «Χρήση ποιοτικών ρυθμίσεων από την αρχική εικόνα» θα είναι διαθέσιμες, αλλά όχι ενεργοποιημένες. Αυτό επιβεβαιώνει ότι θα παίρνετε πάντοτε τουλάχιστον την ελάχιστη ποιότητα που προδιαγράφεται από προεπιλογή. Εάν δεν κάνατε μεγάλες αλλαγές στην εικόνα και θέλετε να την αποθηκεύσετε χρησιμοποιώντας την ίδια ποιότητα όπως η αρχική, τότε μπορείτε να το κάνετε ενεργοποιώντας αυτήν την επιλογή.
Σημειώνοντας αυτήν την επιλογή, κάθε αλλαγή στην ποιότητα (ή άλλη παράμετρο του JPEG) παρουσιάζεται στην εμφάνιση εικόνας. (Αυτό δεν αλλάζει την εικόνα: η εικόνα επαναφέρεται στην αρχική της κατάσταση, όταν ο διάλογος JPEG κλείνει.)
Μερικές πληροφορίες για τις προχωρημένες ρυθμίσεις:
Η συμπίεση JPG δημιουργεί παράσιτα. Χρησιμοποιώντας αυτή την επιλογή, μπορείτε να εξομαλύνετε την εικόνα όταν αποθηκεύεται, μειώνοντας την. Αλλά η εικόνα σας γίνεται κάπως θολή.
Με αυτήν την επιλογή επισημασμένη, τα κομμάτια της εικόνας αποθηκεύονται σε ένα αρχείο με σειρά που επιτρέπει σταδιακή βελτιστοποίηση της εικόνας κατά τη διάρκεια αργής σύνδεσης με το διαδίκτυο. Η σταδιακή επιλογή για JPG έχει τον ίδιο σκοπό όπως η πεπλεγμένη επιλογή για GIF. Δυστυχώς, η σταδιακή επιλογή παράγει ελαφρώς μεγαλύτερα αρχεία JPG (από ότι χωρίς την σταδιακή επιλογή).
Σημείωση | |
---|---|
Προσέξτε ότι ορισμένες παλαιότερες τηλεοράσεις και κορνίζες φωτογραφιών (και ίσως άλλες συσκευές) ενδέχεται να μην μπορούν να εμφανίσουν εικόνες jpeg που έχουν εξαχθεί με ενεργοποιημένη την προοδευτική ρύθμιση (η οποία είναι η προεπιλογή). |
Whether to export using a CMYK Color Profile.
Arithmetic encoding is a form of entropy encoding (a lossless data compression scheme) that can be used in exporting as JPEG. Images using arithmetic encoding can be 5 - 10 % smaller. But older software may have trouble opening these images.
Εάν ενεργοποιήσετε αυτήν την επιλογή, η βελτιστοποίηση των παραμέτρων για κωδικοποίηση της εντροπίας θα χρησιμοποιηθεί. Το αποτέλεσμα είναι γενικά ένα πιο μικρό αρχείο, αλλά παίρνει πιο πολύ χρόνο να δημιουργηθεί.
Το αρχείο εικόνας μπορεί να περιέχει σημειωτές που επιτρέπουν στην εικόνα να φορτωθεί ως τμήματα. Εάν η σύνδεση διακοπεί, ενώ φορτώνεται η εικόνα σε μια ιστοσελίδα, η φόρτωση μπορεί να συνεχιστεί από τον επόμενο σημειωτή.
Οι εικόνες JPEG αποθηκεύονται ως σειρά συμπιεσμένων τετραγωνικών πλακιδίων με το όνομα MCU (ελάχιστη μονάδα κωδικοποίησης). Μπορείτε να ορίσετε το μέγεθος αυτών των πλακιδίων (σε εικονοστοιχεία).
Το ανθρώπινο μάτι δεν είναι ευαίσθητο το με τον ίδιο τρόπο σε όλο το χρωματικό φάσμα. Η συμπίεση μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να τροποποιήσει ελαφρώς διαφορετικά χρώματα που το μάτι αντιλαμβάνεται ως πολύ κοντινά, ως ταυτόσημα χρώματα. Υπάρχουν τρεις μέθοδοι:
1x1,1x1,1x1 (άριστη ποιότητα): Συνήθως αναφερόμενο ως (4:4:4), που παράγει την καλύτερη ποιότητα, διατηρώντας τα περιγράμματα και αντιθέσεις χρωμάτων, αλλά η συμπίεση είναι πιο μικρή.
2x1,1x1,1x1 (4:2:2): Αυτή είναι η τυπική υποδειγματοληψία, που συνήθως προσφέρει καλή αναλογία μεταξύ ποιότητας εικόνας και μεγέθους αρχείου. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπου χρησιμοποιώντας όχι υποδειγματοληψία (4:4:4) προσφέρει μια αξιοσημείωτη αύξηση στην ποιότητα της εικόνας· για παράδειγμα, όταν η εικόνα περιέχει λεπτές λεπτομέρειες όπως κείμενο πάνω από ομοιόμορφο φόντο, ή φωτογραφίες με σχεδόν επίπεδα χρώματα.
1x2,1x1,1x1 Αυτό είναι παρόμοιο με το (2x1,1x1,1x1), αλλά η δειγματοληψία χρώματος είναι στην οριζόντια κατεύθυνση παρά στην κάθετη κατεύθυνση, σαν κάποιος να περιέστρεψε την εικόνα.
2x2,1x1,1x1 (ελάχιστο αρχείο): Συνήθως αναφέρεται ως (4:1:1), παράγοντας ελάχιστα αρχεία. Αυτό ταιριάζει σε εικόνες με ασθενή περιγράμματα, αλλά τείνει να μετουσιώσει τα χρώματα.
DCT είναι «διακριτός μετασχηματισμός συνημιτόνου» και είναι το πρώτο βήμα στον αλγόριθμο JPEG πηγαίνοντας από το χωρικό στο συχνοτικό τομέα. Οι επιλογές είναι «κινητή υποδιαστολή», « ακέραιος» (η προεπιλεγμένη) και «γρήγορος ακέραιος».
Η κινητή υποδιαστολή: Η μέθοδος κινητής υποδιαστολής είναι ελαφρά πιο ακριβής από τη μέθοδο ακέραιου, αλλά είναι πολύ πιο αργή εκτός και το μηχάνημα σας έχει πολύ γρήγορο υλικό κινητής υποδιαστολής. Επίσης σημειώστε ότι τα αποτελέσματα της μεθόδου κινητής υποδιαστολής μπορεί να διαφέρουν ελαφρά μεταξύ των υπολογιστών, ενώ οι μέθοδοι ακέραιου πρέπει να δίνουν τα ίδια αποτελέσματα παντού.
ακέραιος (η προεπιλεγμένη): Αυτή η μέθοδος είναι πιο γρήγορη από την «κινητή υποδιαστολή», αλλά όχι τόσο ακριβής.
γρήγορος ακέραιος: Η μέθοδος γρήγορου ακέραιου είναι πολύ λιγότερο ακριβής από τις άλλες δύο.
Μπορείτε να πατήσετε στον σύνδεσμο «(επεξεργασία)» για να ανοίξετε τον επεξεργαστή μεταδεδομένων για να αλλάξετε ή να προσθέσετε οποιαδήποτε μεταδεδομένα που θέλετε να συμπεριληφθούν στην εικόνα. Σημείωση: θα πρέπει ακόμη να ενεργοποιήσετε τις σχετικές επιλογές αποθήκευσης μεταδεδομένων που αναφέρονται παρακάτω.
If the image you loaded has Exif, XMP, IPTC metadata, select which metadata you want to preserve keep when exporting.
You can also save the color profile, a custom comment to be shown in the Image Properties, and include a small preview thumbnail of the image when exporting.