5.8. Eksportér billede som JPEG

JPEG-filer plejer at have filendelsen .jpg, JPG eller .jpeg. Filformatet er meget udbredt, fordi det komprimerer billeder meget effektivt, mens tab af billedkvalitet minimeres. Intet andet format kommer i nærheden af samme grad af komprimering. Formatet understøtter dog ikke gennemsigtighed eller flere lag.

Figur 15.63. Dialogen Eksportér billede som JPEG

Dialogen Eksportér billede som JPEG

JPEG-algoritmen er meget kompleks og involverer et forvirrende antal indstillinger, hvis betydning rækker ud over formålet med denne dokumentation. Med mindre du er JPEG-ekspert, så er parameteren kvalitet den eneste, du behøver ændre på.

Kvalitet

Når du gemmer en fil i JPEG-formatet, vises en dialog, som lader dig indstille kvalitetsniveauet, der går fra 0 til 100. Værdier over 95 er generelt ikke nyttige. Standardkvaliteten på 90 giver sædvanligvis et fremragende resultat, men i mange tilfælde kan kvaliteten sættes lavere uden synlig forværring af billedkvaliteten. Du kan teste effekten af forskellige kvalitetsindstillinger ved at afkrydse Forhåndsvis i billedvindue i JPEG-dialogen.

[Bemærk] Bemærk

Bemærk, at tallet for JPEG-kvalitetsniveauet betyder noget forskelligt i forskellige programmer. Gemmes et billede i GIMP med et kvalitetsniveau på 80, kan det ikke nødvendigvis sammenlignes med et billede gemt med samme kvalitetsniveau i et andet program.

Brug kvalitetsindstillingerne fra det oprindelige billede

Hvis en særlig kvalitetsindstilling (eller kvantiseringstabel) blev tilføjet til billedet, da det blev indlæst, så lader denne indstilling dig bruge den i stedet for standardindstillingen.

Har du kun foretaget nogle få ændringer i billedet, så vil genbrug af den samme kvalitetsindstilling give næsten samme kvalitet og filstørrelse som det oprindelige billede. Dette vil minimere tabene forårsaget af kvantiseringstrinnet sammenlignet med, hvad der vil ske med brug af andre kvalitetsindstillinger.

Er kvalitetsindstillingen i den oprindelige fil ikke bedre end dine standardkvalitetsindstillinger, så vil indstillingen Brug kvalitetsindstillingerne fra det oprindelige billede være tilgængelig, men ikke aktiveret. Det sikrer, at du som minimum får kvaliteten angivet i din standardindstilling. Foretog du ikke større ændringer i billedet og vil gemme det i samme kvalitet som det oprindelige, kan du gøre det ved at aktivere denne indstilling.

Forhåndsvis i billedvindue

Afkrydses denne indstilling, vises enhver ændring af kvaliteten (eller enhver anden JPEG-parameter) direkte i billedet (Dette ændrer ikke billedet: Billedet vender tilbage til sin oprindelige tilstand, når JPEG-dialogen lukkes).

Avancerede indstillinger

Lidt information om de avancerede indstillinger:

Udglatning

JPEG-komprimering medfører artefakter. Ved at bruge denne indstilling kan billedet udglattes, når det gemmes, hvorved artefakterne formindskes. Billedet vil dog blive lidt sløret.

Progressiv

Aktiveres denne indstilling, vil billeddelene blive gemt i en rækkefølge, som tillader progressiv forbedring over en langsom internetforbindelse. Indstillingen progressiv for JPEG har samme formål som indstillingen indlæs gradvist for GIF. Desværre medfører aktivering af indstillingen progressiv lidt større filer end uden.

[Bemærk] Bemærk

Vær opmærksom på, at visse ældre fjernsyn og fotorammer (og måske andre enheder) måske ikke kan vise jpeg-billeder, der er eksporteret med den progressive indstilling aktiveret (som er standard).

Eksportér som CMYK

Om en CMYK-farveprofil skal bruges ved eksport.

Brug aritmetisk kodning

Aritmetisk kodning er en form for entropikodning (en måde at komprimere tabsfrit på), som kan bruges ved eksport til JPEG. Billeder med aritmetisk kodning kan være 5–10 % mindre. Ældre programmer kan dog have problemer med at åbne dem.

Optimér

Aktiveres denne indstilling, vil der ske en optimering af entropikodningsparametrene. Resultatet er typisk en mindre fil, som tager længere tid at generere.

Anvend genstartsmarkeringer

Billedfilen kan indeholde markeringer, som tillader indlæsning af billedet i segmenter. Afbrydes forbindelsen, mens billedet på en webside indlæses, kan indlæsningen genoptages fra den næste markering.

Interval (MCU-rækker)

JPEG-billeder gemmes som en række komprimerede, kvadratiske fliser kaldet MCU (Minimum Coding Unit). Du kan angive størrelsen af disse fliser (i pixels).

Undersampling

Det menneskelige øje er ikke ensartet følsomt over hele farvespektret. Komprimeringen kan udnytte dette til at behandle farver, der er ganske lidt forskellige, og som øjet opfatter som næsten ens, som identiske farver. Tre metoder er til rådighed:

  • 1×1,1×1,1×1 (bedste kvalitet): Kaldes ofte (4∶4∶4). Giver den bedste kvalitet med bevarelse af kanter og kontrastfarver, men giver mindre komprimering.

  • 2×1,1×1,1×1 (4∶2∶2): Standarden for undersampling. Giver normalt et godt forhold mellem billedkvalitet og filstørrelse. Der er tilfælde, hvor ingen undersampling (4∶4∶4) giver en væsentligt forbedret billedkvalitet, f.eks. hvis billedet indeholder fine detaljer såsom tekst på en ensartet baggrund eller næsten ensfarvede billeder.

  • 1×2,1×1,1×1: Lig (2×1,1×1,1×1), men chromasampling sker i vandret retning og ikke i lodret retning, som hvis billedet var blevet drejet.

  • 2×2,1×1,1×1 (mindste fil): Kaldes ofte (4∶1∶1). Giver den mindste filstørrelse. Passer til billeder med svage kanter, men giver mindre mættede farver.

DCT-metode

DCT betyder diskret cosinustransformering og er første skridt i JPEG-algoritmen, der fører fra det rumlige til frekvensdomænet. Valgmulighederne er kommatal, heltal (standard) og hurtigt heltal.

  • Kommatal: Kommatalsmetoden er en anelse mere nøjagtig end heltalsmetoden, men er meget langsommere, med mindre din computer har hurtig hardware til beregning med kommatal. Bemærk, at resultatet af kommatalsmetoden kan variere en smule fra computer til computer, mens heltalsmetoden skulle give samme resultat på alle computere.

  • Heltal (standard): Hurtigere end kommatal, men ikke lige så nøjagtig.

  • Hurtigt heltal: Denne metode er meget mindre nøjagtig end de to andre.

Metadata (redigér)

Du kan klikke på linket (rediger) for at åbne metadataredigering og ændre eller tilføje metadata, som du ønsker skal indgå i billedet. Bemærk: Du skal også stadig aktivere de relevante muligheder for at gemme metadata, der er anført nedenfor.

Metadata

Har det indlæste billede Exif-, XMP- eller IPTC-metadata, kan du vælge, hvilke metadata der skal bevares ved eksport.

Du kan også gemme farveprofilen, en brugerdefineret kommentar, der vises i Billedegenskaber, og inkludere en lille forhåndsvisning af billedet, når du eksporterer.