Het gereedschap Rechthoekige selectie is ontworpen om rechthoekige gebieden te selecteren uit de actieve laag: het is het meest basale gereedschap voor selecteren, maar heel vaak gebruikt. Voor informatie over selecties en hoe zij in GIMP worden gebruikt, bekijk Selecties; voor informatie over mogelijkheden die gemeenschappelijk zijn voor alle gereedschappen voor Selectie, bekijk Selectie.
Dit gereedschap wordt ook gebruikt voor het renderen van een rechthoek in een afbeelding. Een gevulde rechthoek renderen: maak een rechthoekige selectie en vul die dan met het gereedschap Emmer. Een rechthoekige omtrek maken: de eenvoudigste en meest flexibele benadering is om een rechthoekige selectie te maken en die dan te belijnen.
U kunt het gereedschap op verschillende manieren activeren:
Vanuit het hoofdmenu:
→ → ,Door te klikken op het pictogram van het gereedschap in de Gereedschapskist.
Door te drukken op de sneltoets R.
Opmerking | |
---|---|
Bekijk Gereedschap Selectie voor hulp met hulptoetsen die al deze gereedschappen op dezelfde manier beïnvloeden. Alleen opties die specifiek voor dit gereedschap zijn, worden hier uitgelegd. |
Indrukken van de Ctrl-toets na het beginnen van de selectie, en ingedrukt houden totdat die voltooid is, zorgt ervoor dat uw beginpunt wordt gebruikt als het middelpunt van de geselecteerde rechthoek, in plaats van als een hoek. Onthoud dat, als u drukt op de Ctrl-toets voordat u begint met het maken van de selectie, de resulterende selectie zal worden afgetrokken van de bestaande selectie. De cursor wordt
Als u drukt op de Shift-toets voordat u begint met de selectie, zal de resulterende selectie worden toegevoegd aan de bestaande. De cursor wordt
Indrukken van de Shift-toets nadat u uw selectie begint, schakelt met de optie Vast en ingedrukt houdend totdat u gereed bent, zal de selectie beperken tot een vierkant, als het uw eerste selectie is. Later, met de standaard Verhouding, zal uw selectie de verhouding van de eerdere selectie respecteren.
Indrukken van beide toetsen na het beginnen van uw selectie combineert de twee effecten, wat u een vierkante selectie, gecentreerd op uw beginpunt, geeft. Onthoud dat het drukken op deze toetsen, voordat u begint met uw selectie, de resulterende selectie doorsnijdt met de bestaande en dat de aanwijzer overeenkomstig wijzigt:
Wanneer dit gereedschap is geselecteerd wordt de muisaanwijzer als volgt weergegeven: zodra die boven de afbeelding is. Een slepen en neerzetten stelt u in staat een rechthoekige (of vierkante) vorm te krijgen. Wanneer de muisknop wordt losgelaten, geeft een stippellijn met (“marcherende mieren”) de omtrek van de selectie aan. Het is niet noodzakelijk de selectie zorgvuldig aan te passen; u kunt later gemakkelijk de grootte wijzigen.
Wanneer de aanwijzer op het canvas beweegt, veranderen de aanwijzer- en selectieaspecten:
- buiten de selectie zijn ze normaal; hier kunt u een nieuwe selectie ontwerpen, maar dan wordt de onderhanden selectie gewist tenzij die wordt gecombineerd middels de optie toevoegen of aftrekken zoals beschreven in de vorige alinea.
- binnen de randgedeelten van de selectie, wijzigt de muisaanwijzer naar verscheidene vormen als hij over rechthoekige gevoelige en duidelijk gemarkeerde gebieden gaat. Deze handvatten stellen u in staat de grootte van de selectie te veranderen. In hoeken van de selectie wijzigt de aanwijzer naar een vorm overeenkomstig de context; in de rechterbenedenhoek wordt hij bijvoorbeeld: . Dus, door deze gebieden te klikken-en-slepen, kunt u de grootte van de selectie vergroten of verkleinen. Boven mediane delen van de selectie, lateraal, onder of boven, wordt de aanwijzer gewijzigd naar toepasselijke vormen, overeenkomstig de context. Als bijvoorbeeld de muisaanwijzer boven de mediane rechterkant staat, ziet de aanwijzer er zo uit: . Dus u kunt met klikken-en-slepen de grootte van de selectie vergroten of verkleinen, door de gekozen grens te verplaatsen.
- binnen het centrale gedeelte van de selectie ziet de muisaanwijzer eruit als voor gewoonlijk voor het bewerken van objecten, d.i.: . U kunt dus de gehele selectie verplaatsen met klikken-en-slepen.
Bovendien, als u de optie Markeren niet hebt uitgeschakeld, is uw werk gemakkelijker omdat wat er buiten de selectie valt donker is en de selectie lichter zodat de selectie gemarkeerd lijkt.
Tip | |
---|---|
Als u toetsen gebruikt voor het verplaatsen, kunt u de selectie verplaatsen of zijn grootte aanpassen in stappen van een beeldpunt. Als u die in combinatie gebruikt met Shift kunt u het verplaatsen in stappen van 25 beeldpunten. |
Na het maken en aanpassen van de selectie, zult u deze modus voor bewerken moeten verlaten (en eventuele wijzigingen vastleggen). U kunt dat doen met een enkele klik binnen de selectie of door te drukken op de Enter-toets. Of u kunt gewoon een niet-selectie gereedschap gebruiken en, bijvoorbeeld, de selectie vullen of er in tekenen.
Normaal gesproken worden gereedschapsopties weergegeven in een venster dat is gekoppeld onder de Gereedschapskist, zodra u een gereedschap activeert. Als dat niet zo is, kunt u er toegang toe krijgen vanuit het hoofdmenu met
→ → , dat het venster met de gereedschapsopties voor het geselecteerde gereedschap opent. De beschikbare gereedschapsopties kunnen ook worden bereikt door te dubbelklikken op het corresponderende pictogram van het gereedschap in de Gereedschapskist.Opmerking | |
---|---|
Bekijk Gereedschapsopties Selectie voor hulp met opties die voor al deze gereedschappen gemeenschappelijk zijn. Alleen opties die specifiek voor dit gereedschap zijn, worden hier uitgelegd. |
Als u deze optie inschakelt, verschijnt er een schuifbalk. U kunt die gebruiken om de straal aan te passen, die wordt gebruikt om de hoeken van de selectie af te ronden.
Als u deze optie inschakelt wordt het punt waarop de selectie is gestart met de eerste muisklik gebruikt als middelpunt van het te selecteren gebied.
Dit menu geeft u de mogelijkheid om de vorm van de selectie op verschillende manieren te beperken.
Deze optie stelt u in staat de selectie te ontwerpen en de grootte aan te passen, terwijl de verhoudingen vast blijven en worden geschreven binnen het relevante vak. Standaard is de verhouding 1:1 (we hebben dus een vierkant), maar dat kan worden gewijzigd. Met de twee kleine pictogrammen Portret en Landschap, kunt u deze verhouding omdraaien.
Met deze optie stelt u handmatig de breedte van de selectie rechthoek in.
Met deze optie stelt u handmatig de hoogte van de selectie rechthoek in.
Met deze keuze kunt u de breedte en hoogte van de selectie vastleggen.
Deze twee tekstvelden bevatten de huidige horizontale en verticale coördinaten van de linkerbovenhoek van de selectie. U kunt deze velden gebruiken om de positie van de selectie precies aan te passen.
Deze twee tekstvelden bevatten de huidige breedte en hoogte van de selectie. U kunt deze velden gebruiken om de grootte van de selectie precies aan te passen.
Als u deze optie inschakelt, wordt het geselecteerde gebied benadrukt door een donker masker van de omgeving om visuele selectie veel eenvoudiger te maken.
Met dit menu kunt u een type hulplijnen selecteren om binnen de selectie weer te geven, om het maken van een selectie gemakkelijker te maken, waaronder de regels voor fotocompositie.
Er zijn zes opties beschikbaar:
Geen hulplijnen
Middellijnen
Regel van derden
Regel van vijfden
Gulden snede
Diagonale lijnen
Deze optie is actief wanneer een rechthoekige selectie wordt getekend. Klikken op de knop “intelligent”, wat in dit geval betekent dat het soms verrassend geavanceerde dingen doet en soms verrassend vreemde dingen. In elk geval, als het gebied dat u wilt selecteren een effen gekleurde omtrek heeft, zal automatisch krimpen het altijd correct uitkiezen. Onthoud dat de resulterende selectie niet dezelfde vorm hoeft te hebben als die welke u uitveegt.
zal ervoor zorgen dat de selectie automatisch krimpt naar de dichtstbijgelegen rechthoekige vorm, inclusief elementen in de selectie. Het algoritme voor het zoeken naar de beste rechthoek om naar te krimpen isAls Samengevoegd krimpen ook is ingeschakeld, dan zal Automatisch krimpen de informatie over beeldpunten in de zichtbare weergave van de afbeelding gebruiken, in plaats van die van slechts de actieve laag.
Voor meer informatie, bekijk het item in de woordenlijst.