Aquest filtre desplaça els píxels de la capa o selecció activa d'acord amb els nivells de grisos d'un mapa de desplaçament. Els píxels es desplacen segons el pendent del degradat en el mapa de desplaçament. Els píxels corresponents a zones sòlides no es desplacen; com més alt sigui el pendent, més alt serà el desplaçament.
Figura 17.323. D'esquerra a dreta: imatge original, mapa de desplaçament, imatge desplaçada
Les àrees sòlides del mapa de desplaçament no condueixen a cap desplaçament; les transicions abruptes donen un desplaçament important, un degradat lineal el dona regular. La direcció del desplaçament és perpendicular a la direcció del degradat (angle = 90°).
Figura 17.325. Amb un degradat complex:
I un degradat complex fa un efecte de remolí, com el filtre Soroll sòlid pot crear.
Aquest filtre ofereix la possibilitat d'emmascarar una part de la imatge per protegir-la de l'acció del filtre.
Opcions bàsiques
«Pas» és la distància de desplaçament per a cada iteració del filtre. Cal un valor de 10 per obtenir un desplaçament d'un píxel. Aquest valor pot ser negatiu per invertir la direcció de desplaçament.
El nombre de repeticions d'efecte en aplicar el filtre.
A causa del desplaçament, una part dels píxels es mou per sobre les vores de la capa o la selecció, i, al costat oposat, el lloc dels píxels es buida. Les quatre opcions següents permeten solucionar aquest problema:
El que surt per un costat va al costat oposat (és el predeterminat).
Els llocs buits s'omplen amb una extensió de la línia d'imatge veïna.
Els llocs buits s'omplen de color negre.
Els llocs buits s'omplen amb el color del primer pla de l'àrea de color en la caixa d'eines.
Per ser a la llista d'aquest selector de fitxers, el mapa de desplaçament, que hauria de ser una imatge en escala de grisos, ha d'estar present a la pantalla quan demaneu aquest filtre, i ha de tenir la mateixa mida que la imatge original.
Opcions avançades
Un cop desplaçats tots els píxels, aquesta opció els dispersa aleatòriament, donant gra a la imatge. Com més alt sigui aquest valor (0,00-100,00), més prim és el gra.
Aquesta opció estableix l'angle de desplaçament dels píxels segons la direcció del pendent del degradat. S'havien creat exemples anteriors amb un degradat vertical i un angle de 90°: així, els píxels es desplaçaven horitzontalment i no en sortia res de les vores de la imatge. Ací hi ha un exemple amb un angle de 10° i 6 iteracions:
Figura 17.328. Amb un angle de 10° i 6 iteracions:
El desplaçament es fa segons un angle de 10° contra vertical. Els píxels que surten per la vora inferior en cada iteració entren per la vora superior (opció embolica marcada), donant una línia amb punts.
Si especifiqueu un valor > 1, el vector de desplaçament es calcularà en diversos subgraus, donant-vos un control més fi del procés de desplaçament.
A més del mapa de desplaçament, podeu afegir-hi un mapa de magnitud. Aquest mapa també hauria de ser una imatge a escala de grisos, amb la mateixa mida que la imatge d'origen i que ha d'estar a la pantalla quan demaneu el filtre. Aquest mapa dona més o menys força al filtre en algunes parts de la imatge, segons els nivells de gris d'aquest mapa de magnitud. Les àrees d'imatge corresponents a les parts blanques del mapa patiran tota la força del filtre. Les àrees d'imatge corresponents a les parts negres del mapa s'estalviaran el filtre. Els nivells de grisos intermedis reduiran l'acció del filtre a les àrees corresponents de la imatge. Use magnitude map per això cal comprovar-ho.
Figura 17.329. Exemple del mapa de magnitud:
D'esquerra a dreta: imatge original, mapa de desplaçament, mapa de magnitud, després d'aplicar el filtre «Deformació». Podeu veure que les zones negres del mapa de magnitud impedeixen que el filtre actuï.
Opcions més avançades
Aquestes opcions addicionals permeten afegir dos mapes nous, un mapa de degradats i/o un mapa vectorial.
![]() |
Nota |
---|---|
Per provar aquestes opcions soltes, heu d'utilitzar un mapa amb un color sòlid per a tots els altres mapes. |
Utilitzant un mapa de degradats (aquest mapa també hauria de ser una imatge en escala de grisos), el desplaçament dels píxels depèn de la direcció de les transicions en escala de grisos. L'opció Escala de degradat permet definir quant influiran les variacions a l'escala de grisos en el desplaçament dels píxels. En cada iteració, el filtre funciona sobre tota la imatge, no només sobre l'objecte vermell: això explica el difuminat.
Figura 17.330. Exemple d'escala de degradat
D'esquerra a dreta: imatge original, mapa de degradats, filtre aplicat.
A l'exemple anterior, el filtre «Deformació» s'aplica amb un mapa de degradat (escala de degradat = 10,0). El degradat és oblic: de dalt a l'esquerra i de dreta a baix. La part de la imatge corresponent al degradat es mou obliquament, gira 90° (angle de rotació 90° a opcions avançades).
Amb aquest mapa, el desplaçament depèn de l'angle que establiu en la caixa de text de l'angle. 0° és cap amunt. Els angles van en sentit antihorari. El mapa de control vectorial determina quants píxels es mourà la imatge en cada iteració.
Figura 17.331. Exemple de magnitud vectorial
D'esquerra a dreta: imatge original, mapa de desplaçament, filtre aplicat.
En l'exemple anterior, el filtre «Deformació» s'aplica amb una magnitud vectorial. El degradat és vertical, de dalt a baix. L'angle vectorial és de 45°. La imatge es mou obliquament, 45° al cantó superior esquerra. La imatge es difumina perquè cada iteració s'aplica a tota la imatge, no només en la barra vermella.
Angle per al mapa vectorial fix (vegeu més amunt).