5. Com dibuixar línies rectes

Aquest tutorial està basat en text i imatges de Seth Burgess, Copyright © 2002. L'original es pot trobar en Internet a [TUT01].

5.1. Objectius

Figura 3.35. Exemple de línies rectes

Exemple de línies rectes

Aquest tutorial mostra com podeu fer línies rectes amb el GIMP. Forçar que una línia sigui recta és una manera convenient per a fer coses sense que es vegin afectades per les imprecisions del ratolí o la tauleta, i aprofitar els avantatges de l'ordinador per a fer les coses clares i ordenades. Aquest tutorial no fa servir l'eina Línies rectes per a tasques complexes; només pretén mostrar com podeu utilitzar-les per a crear línies rectes, d'una manera ràpida i fàcil.

 1. Preparatius

  Figura 3.36. Presentació de la tecla Maj

  Presentació de la tecla Maj
  Presentació de la tecla Maj

  Generalment teniu dues tecles Maj al teclat. S'assemblen a la fotografia de dalt. Les tecles es troben als costats esquerre i dret del teclat.

  El ratolí pot venir en diferents varietats, però sempre té com a mínim dos botons.

 2. Crea una nova imatge

  Primer, crea una imatge nova. Qualsevol mida servirà. Utilitzeu FitxerNou... per crear una imatge nova.

 3. Tria una eina

  Figura 3.37. Eines de pintura en la caixa d'eines

  Eines de pintura en la caixa d'eines

  Qualsevol de les eines ressaltades en vermell, en la caixa d'eines de dalt, pot fer línies.

 4. Crea un punt d'inici

  Figura 3.38. Punt d'inici

  Punt d'inici

  Feu clic al pinzell de la caixa d'eines. Feu clic a la imatge on vulgueu que comenci o acabi una línia. Apareixerà un punt a la pantalla. La mida d'aquest punt representa la mida actual del pinzell, que podeu canviar en el diàleg del pinzell (vegeu Secció 3.2, «Diàleg dels pinzells»). Ara, comencem a dibuixar una línia. Manteniu premuda la tecla Maj.

 5. Dibuixa la línia

  Figura 3.39. Dibuixa la línia

  Dibuixa la línia

  Després d'establir un punt d'inici i mentre premeu Maj, veureu una línia recta que segueix el cursor. Feu clic en el primer botó del ratolí (normalment el de l'esquerra) i deixeu-lo anar. Durant tota l'estona que heu fet «clic» en el botó del ratolí, cal que mantingueu premuda la tecla Maj.

 6. Resultat final

  Figura 3.40. Resultat final

  Resultat final

  És una característica poderosa. Podeu dibuixar línies rectes amb qualsevol de les eines de dibuix. Fins i tot podeu dibuixar més línies al final d'aquesta. El nostre últim pas és deixar anar la tecla Maj , i ja hem acabat. Alguns exemples es mostren a la secció següent. Feliç GIMPing!