3. Eines de pintura

Per a accedir a aquestes eines, seleccioneu EinesEines de pintura des del menú de la imatge.

3.1. Característiques comunes

La caixa d'eines GIMP inclou catorze «eines de pintura». Per defecte es mostren juntes en cinc grups, però això es pot desactivar a les Preferències de la Caixa d'eines desmarcant Utilitza grups d'eines.

Figura 14.28. Les eines de pintura en la caixa d'eines

Les eines de pintura en la caixa d'eines

La vista predeterminada agrupa eines similars. Els grups d'eines de pintura es troben dins del quadrat vermell.

Les eines de pintura en la caixa d'eines

Les eines de pintura de la caixa d'eines en una vista no agrupada dins de l'àrea vermella.


La característica que totes tenen en comú és que s'utilitzen movent el punter sobre la imatge creant pinzellades. Cinc d'elles es comporten intuïtivament «pintant» com un pinzell. El llapis, el pinzell, l'aerògraf i el pinzell MyPaint (introduït en el GIMP 2.10.6) s'anomenen «eines bàsiques de pintura» o brush tools.

Les altres eines utilitzen un pinzell per a modificar una imatge en comptes de pintar-la:

Els avantatges d'utilitzar el GIMP amb una tauleta gràfica en lloc d'un ratolí es veu més clarament amb les eines del pinzell, on s'hi guanya un millor control. Aquestes eines també tenen una especial «Sensibilitat de pressió» opcions que només funcionen amb la tauleta.

És possible activar eines de pintura d'una manera automàtica mitjançant la creació d'una selecció o un camí. Podeu pintar amb qualsevol de les eines de pintura, incloent-hi les no estàndard, com ara la Goma d'esborrar, l'eina Pinta amb el dit, etc. Per a més informació, mireu la secció Pinta.

3.1.1. Tecles modificadores

Ctrl

Si manteniu premuda la tecla Ctrl té un efecte especial en cada eina. El Llapis, el Pinzell, l'Aerògraf, la Tinta i la Goma d'esborrar canvien a mode «Pipeta», de manera que en fer clic sobre un píxel fa que la capa activa es converteixi en el color del primer pla del GIMP (o en el color del fons amb l'eina Goma d'esborrar). Per a l'eina Clona, la tecla Ctrl canvia el mode on s'activa el punt de referència per a copiar. Per a l'eina Difumina/Ressalta, la tecla Ctrl canvia el mode entre difumina i perfila, per a l'eina Aclareix/Crema, canvia entre sobreexposició i subexposició.

Maj

Prémer la tecla Maj té el mateix efecte en la majoria de les eines de pintura: es col·loca l'eina en mode línia recta. Per a crear una línia recta amb qualsevol de les eines de pintura primer feu clic al punt de partida, després Premeu la tecla Maj. Mentre es manté pressionada veureu una línia prima que connecta el punt anterior on s'ha fet clic amb la posició actual del punter. Si torneu a fer clic sense deixar de mantenir premuda la tecla Maj, es dibuixarà una línia recta. Podeu seguir aquest procés per a crear sèries de línies connectades.

Ctrl+Maj

Mantenint premudes ambdues tecles posa l'eina en mode línia recta restringida. És similar a l'efecte de la tecla Shift sola, excepte que l'orientació de la línia es limita al múltiple més proper de 15 graus. Useu això si voleu crear línies horitzontals, verticals o diagonals perfectes.

3.1.2. Opcions de l'eina

Figura 14.29. Opcions d'eines compartides per les eines de pintura

Opcions d'eines compartides per les eines de pintura

Moltes opcions d'eines són compartides per diverses eines de pintura: es descriuen ací. Les opcions que s'apliquen només a una eina específica o per un petit nombre d'eines es descriuen a seccions dedicades a aquestes eines.

Mode

La llista desplegable Mode proporciona una selecció d'aplicacions de pintura. Igual que amb l'opacitat, la forma més fàcil d'entendre què fan les funcions Mode és imaginar que la pintura s'aplica a una capa sobre la capa de treball, amb el mode combinació en el diàleg de les capes establertes pel mode seleccionat. D'aquesta manera es pot obtenir una gran varietat d'efectes especials. L'opció Mode només s'utilitza per a les eines que poden afegir color a la imatge: el Llapis, el Pinzell, l'Aerògraf, la Tinta i les eines de Clonació. Per les altres eines de pintura, l'opció sempre està desactivada. Una llista dels modes es pot trobar a Secció 2, «Modes de la capa».

En aquesta llista, alguns modes són peculiars i es descriuen a sota.

Opacitat

El lliscador d'opacitat ajusta el nivell de transparència del pinzell. Per a entendre com funciona, imagineu que en lloc d'alterar la capa activa, l'eina crea una capa transparent sobre la capa activa i hi actua a sobre. Canviar l'opacitat a les Opcions d'eines té el mateix efecte que el canvi d'opacitat en el diàleg de capes de l'última situació. Controla la «força» de totes les eines de pintura, no només les de pintar a la capa activa. En el cas de la Goma d'esborrar, pot ser una mica confús i es resol: com més «opacitat» més transparència s'obté.

Pinzell

El pinzell determina quina part de la imatge es veu afectada per l'eina i com es veu afectada quan es fa una pinzellada amb el punter. El GIMP permet utilitzar diferents tipus de pinzells que es descriuen a la secció Pinzells. Les mateixes opcions de pinzell estan disponibles per totes les eines de pintura, excepte l'eina tinta, que utilitza un únic tipus de pinzell. Els colors del pinzell només entren en joc amb les eines, Llapis, Pinzell i Aerògraf. Per a la resta de les eines de pintura, només és rellevant la distribució de la intensitat del pinzell.

Mida

Aquesta opció permet modificar amb precisió la mida del pinzell. Podeu utilitzar els cursors per a variar ±0,01 o la pàgina amunt o avall per a variar ±1,00. Podeu obtenir el mateix resultat si s'ha programat correctament la roda del ratolí a les preferències. Mireu , com variar la mida d'un pinzell

Relació d'aspecte

Això determina les proporcions del pinzell. El lliscador escala de -20,00 a 20,00 amb el valor per defecte a 0,00. Un valor negatiu de 0,00 a -20 escurça el pinzell, mentre que un valor positiu entre 0,00 i 20,00 en redueix l'amplada.

Angle

Aquesta opció fa girar el pinzell en el seu eix. És visible si el pinzell no és circular o està fet des d'una figura que gira.

Espaiat

Aquesta opció estableix la distància entre les marques de pinzell en la pinzellada.

Figura 14.30. Opció de l'espaiat

Opció de l'espaiat

Espaiats diferents


Duresa

Modifica la mida del centre dur del pinzell.

Figura 14.31. Opció de la duresa

Opció de la duresa

A l'esquerra: duresa=50 A la dreta: duresa=100.


Força

Modifica el guany.

Figura 14.32. Opció força

Opció força

La força és del 10%, 20%, 40%, 80%.


Dinàmiques

Les dinàmiques del pinzell permeten assignar diferents paràmetres de pinzell per a diverses dinàmiques d'entrada. S'utilitzen sobretot amb les tauletes gràfiques, però algunes d'elles també s'utilitzen amb el ratolí.

Podeu llegir més sobre les dinàmiques a Dinàmiques

Quan traceu camins i seleccions amb una eina de pintura, hi ha una opció per seleccionar «Emula la dinàmica del pinzell». Això vol dir que quan traces, la pressió i la velocitat varien al llarg del traç. La pressió comença amb zero fins a la màxima pressió i després torna a baixar fins a zero. La velocitat comença des de zero i augmenta al màxim al final de la pinzellada.

Opcions de les dinàmiques

Aquestes opcions es descriuen a Dinàmiques de les Opcions

Dispersador

L'«espaiat» de les pinzellades són les marques de pinzell successives que semblen una línia contínua quan estan molt a prop. No són marques de pinzell alineades sinó que estan disperses amb una distància que s'estableix amb el lliscador Quantitat.

Figura 14.33. Exemple «dispersador»

Exemple «dispersador»

De dalt a baix: sense dispersador, dispersador = 1, dispersador = 4.


El dispersador està disponible a l'editor de dinàmiques de la Pintura on es pot connectar amb el comportament del pinzell.

Pinzellada suau

Aquesta opció no afecta el renderitzat de la pinzellada però si la «forma». Treu les línies tremoloses del que esteu dibuixant. Amb el ratolí és més fàcil dibuixar.

Quan s'activa aquesta opció apareixen dues àrees de configuració, Qualitat i Pes. Podeu canviar els valors per defecte i adaptar-los a la vostra destresa.

Un valor de pes alt fa la pinzellada més rígida.

Taula 14.2. «Smooth Stroke» example trying to draw with the mouse

«Smooth Stroke» setting

Straight line

Sine curve

 
Unchecked
 
Default
 
Maximum
 

Bloca el pinzell per veure'l

Quan treballeu amb una imatge més gran (en píxels) que la pantalla, heu d'ampliar o reduir molt. Aquesta opció permet un procés de «refinament iteratiu» molt natural sense necessitat de demanar contínuament a l'aplicació que canviï la mida del pinzell a mesura que aneu alternant una pinzellada ampla amb una de més detallada.

Si la mida del pinzell és relativa al llenç (opció no marcada), ampliar farà que el pinzell també s'ampliï i aparegui més gran (ocupa més píxels a la pantalla). Si treballeu amb un pinzell de radi de 300 píxels i amplieu de 12% a 100%, el pinzell serà la meitat de la mida de la pantalla, així que haureu de reduir-lo.

Si la mida del pinzell és relativa a la pantalla (opció marcada), aleshores quan amplieu, el pinzell que es mostrarà no canviarà de mida, es veurà més petit i podreu treballar amb detalls minúsculs.

Figura 14.34. Example de «bloca el pinzell per veure'l»

Example de «bloca el pinzell per veure'l»

Una imatge mostrada amb un zoom del 50% perquè sigui tota visible. L'opció «Bloca el pinzell per veure’l» no està marcada, i la mida del pinzell s'estableix a 100 píxels d'alçada a la caixa d'eines.

Example de «bloca el pinzell per veure'l»

Part de la imatge amb un zoom del 200%. L'opció «Bloca el pinzell per veure’l» no està marcada i la mida del pinzell s'estableix a 100 píxels d'alçada a la caixa d'eines. Pintem amb el llapis i el traç del pinzell seleccionat es mostra amb 200 píxels d'alçada a causa del zoom.

Example de «bloca el pinzell per veure'l»

Part de la imatge a 200% de zoom. L'opció «Bloca el pinzell per veure’l» està marcada i la mida del pinzell s'estableix a 100 píxels d'alçada a la caixa d'eines. Pintem amb el llapis i el traç del pinzell seleccionat es mostra amb 100 píxels d'alçada a causa de la configuració.


«Bloqueig del pinzell per a visionar» també es pot utilitzar el bloqueig del pinzell per a veure el gir:

Figura 14.35. «Bloca el pinzell per veure» l'exemple de rotació

«Bloca el pinzell per veure» l'exemple de rotació

L'opció «Bloca el pinzell per veure'l» està marcada i girem la vista 15° en sentit horari. El pinzell gira amb la vista.

«Bloca el pinzell per veure» l'exemple de rotació

L'opció «Bloca el pinzell per veure'l» no està marcada i girem la vista 15° en sentit horari. El pinzell no gira amb la vista.


Incremental

Aplica l'efecte de manera incremental a mesura que es mou el punter del ratolí.

La casella de selecció incremental no acaba de funcionar. Si es desactiva el valor predeterminat, l'efecte màxim d'una pinzellada està determinada per l'opacitat marcada pel lliscador opacitat. Si l'opacitat és menys de 100, augmentarà movent el pinzell sobre el mateix lloc si s'aixeca al mateix temps. No té aquest efecte si es torna a pintar amb el mateix traç. Si l'incremental està actiu, el pinzell pintarà amb total opacitat i amb independència del que marqui el lliscador. Aquesta opció està disponible per a totes les eines de pintura, excepte les que tenen una «velocitat» de control, el que implica automàticament un efecte incremental. Mireu Secció 2, «Modes de la capa».

3.1.3. Exemples del mode pintura

Els següents exemples mostren alguns modes de pintura del GIMP:

Dissoldre

Figura 14.36. Exemples de maneres de dissoldre

Exemples de maneres de dissoldre

Dues pinzellades fetes amb l'Aerògraf, s'utilitza el mateix pinzell circular difuminat. Esquerra: mode normal. Dreta: mode dissoldre.


Per qualsevol eina de pintura amb l'opacitat inferior al 100%, no dona cap transparència però distribueix els píxels de pintura a l'atzar. Això dona una aparença pigallada.

Figura 14.37. Pintar en mode dissoldre

Pintar en mode dissoldre

Aquesta imatge només té la capa de fons sense canal alfa. El color de fons és blau cel. Tres traces amb el Llapis i diverses opacitats: 100%, 50%, 25%. Els píxels del color del primer pla es troben dispersos al llarg de la pinzellada.


Darrere

Figura 14.38. Exemple per al mode capa «Darrere»

Exemple per al mode capa «Darrere»

Wilber sobre una capa blava del fons

Exemple per al mode capa «Darrere»

Diàleg de les capes

Exemple per al mode capa «Darrere»

Omplert amb el patró


Aquest mode aplica la pintura només a les àrees transparents de la capa: com menys opacitat més pintura s'hi aplica. Per tant, les àrees opaques de pintura no tenen cap efecte. Pintar àrees transparents tenen el mateix efecte que amb el mode normal. El resultat és sempre un augment de l'opacitat. No té sentit per les capes que no tenen un canal alfa.

La imatge de l'exemple anterior, Wilber està a la capa superior envoltat per la transparència. La capa inferior és de color blau clar sòlid. S'ha fet servir l'eina Pot de pintura amb l'opció Omple tota la selecció, i s'ha seleccionat la capa sencera. Es va utilitzar un patró per pintar amb l'eina Pot de pintura.

Figura 14.39. Pinta amb mode «Darrere»

Pinta amb mode «Darrere»

Aquesta imatge té dues capes. La capa superior amb dues franges blaves està activa. Pintem tres pinzellades verticals de color vermell amb l'eina llapis al 100%, 50%, 25% de transparència (d'esquerra a dreta): només es pinten píxels transparents o semitransparents de la capa.


Goma d'esborrar del color

Figura 14.40. Example per al mode capa «Goma d'esborrar del color»

Example per al mode capa «Goma d'esborrar del color»

Wilber sobre una capa blava del fons

Example per al mode capa «Goma d'esborrar del color»

Color del primer pla blanc esborrat


Aquest mode esborra el color del primer pla reemplaçant-lo amb una transparència parcial. Actua com el filtre del Color cap a alfa aplicat a l'àrea de la pinzellada. Només funciona en capes que tenen un canal alfa, en cas contrari aquest mode és idèntic al normal.

La imatge d'exemple de dalt, el color de l'eina Cubell de pintura era blanc, per això, algunes parts d'en Wilber no hi eren i es veia el blau del fons.

Aquesta imatge de sota té tres franges horitzontals i només té una capa, la capa de fons. El color de fons és blau cel. Afegim tres pinzellades verticals amb l'eina llapis:

  1. A l'esquerra, una pinzellada vertical amb el color exacte de la franja blava: només s'esborra aquest color blau.

  2. Al mig, una pinzellada vertical amb el color exacte de l'àrea vermella: només s'esborra aquest color vermell, sigui quina sigui la transparència. Les àrees esborrades es tornen transparents.

  3. A la dreta, una pinzellada vertical amb el color blau cel del fons de la capa: només s'esborra aquest color.

Figura 14.41. Pinta en mode «Color d'esborrar»

Pinta en mode «Color d'esborrar»

Traços verticals pintats en blau (a l'esquerra), en vermell (al mig), en color de fons (a la dreta).


3.1.4. Més informació

Els usuaris avançats els pot interessar saber que les eines de pintura funcionen en un nivell de subpíxels, per a millorar l'aparença de les vores reduint l'aspecte dentat. Una conseqüència d'això és que encara que es treballi amb un pinzell per a netejar les vores, els píxels de la vora només seran parcialment afectats. Si necessiteu una vora sense matisos, per exemple, per a tenir una selecció precisa, per a copiar i enganxar o per a treballar amb píxels individuals, podeu utilitzar l'eina llapis amb vores dures desactivant el suavitzat.