2. Finestres principals

La interfície d'usuari del GIMP ara està disponible en dos modes:

Quan obriu el GIMP per primera vegada, s'obre en mode finestra única per defecte. Podeu activar el mode multifinestra desmarcant l'opció FinestresMode finestra única a la barra del menú principal. Després de sortir del GIMP, la pròxima vegada el GIMP s'iniciarà en el mode que heu triat.

Mode multifinestra

Figura 3.2. Captura de pantalla il·lustrant el mode multifinestra.

Captura de pantalla il·lustrant el mode multifinestra.

La captura de pantalla anterior mostra la disposició més bàsica de la multifinestra del GIMP que es pot usar eficaçment.

Podeu tenir dos panells: dret i esquerra, i una finestra d'imatge al mig. Una segona imatge està parcialment oculta. El panell de l'esquerra conté els diàlegs de la caixa d'eines, i també les opcions de l'eina, l'estat del dispositiu, l'historial de desfer i imatges. El panell de la dreta conté els diàlegs de pinzells, patrons, tipus de lletra i l'historial de documents en un acoblador multi pestanya, i els diàlegs de capes, canals i camins en un altre acoblador multipestanya.

 1. La caixa d'eines principal: conté un conjunt d'icones de botons usats per a seleccionar les eines. Per defecte, també conté els colors del primer pla i del fons. Podeu afegir icones de pinzell, patró, imatge activa i degradat. Useu EditaPreferènciesCaixa d'eines per a activar o desactivar elements addicionals.

 2. Opcions de l'eina: sota la caixa d'eines hi ha el diàleg d'opcions de l'eina, que mostra les opcions per a l'eina actualment seleccionada (en aquest cas, l'eina Mou).

 3. Finestres d'imatge: cada imatge oberta en el GIMP es mostra en una finestra independent. Poden haver-hi diverses imatges obertes al mateix temps, el límit el posa la quantitat de recursos del seu sistema. Abans que pugueu fer res en el GIMP, heu de tenir almenys una finestra d'imatge oberta. La finestra de la imatge conté el menú de les ordres principals del GIMP (Fitxer, Edita, Selecciona, etc.), que també podeu obtenir fent clic-dret sobre la finestra.

  Una imatge pot ser més grossa que la finestra d'imatge. En aquest cas, el GIMP mostra la imatge reduïda, i això us permet veure la imatge completa en la finestra d'imatge. Si poseu l'ampliació al 100%, apareixeran les barres de desplaçament, que us permeten moure-us per tota la imatge.

 4. Els acoblables pinzells, patrons, tipus de lletra, historial de documents; tingueu en compte que els diàlegs en l'acoblable són pestanyes. La pestanya Pinzells està oberta: mostra el tipus de pinzell utilitzat per les eines de pintura.

 5. Capes, Canals, Camins: el diàleg acoblat sota el diàleg de pinzells mostra els diàlegs (pestanyes) per a gestionar capes, canals i camins. La pestanya Capes està oberta: mostra l'estructura de capes de la imatge activa del moment i permet manipular-la de diverses maneres. És possible fer algunes coses molt bàsiques sense utilitzar el diàleg Capes, però la majoria d'usuaris del GIMP troben indispensable tenir el diàleg de capes disponible tot el temps.

La gestió dels diàlegs i els acobladors es descriu a Secció 2.3, «Diàlegs i acobladors».

Mode de finestra única

Figura 3.3. Captura de pantalla il·lustrant el mode de finestra única.

Captura de pantalla il·lustrant el mode de finestra única.

Veureu els mateixos elements, amb diferències en la seva gestió:

 • Els panells d'esquerra i dreta es fixen; no podeu moure'ls. Però en podeu disminuir o augmentar l'amplada arrossegant el punter de moviment que apareix quan el punter del ratolí sobrepassa la vora dreta del panell esquerre. Si voleu mantenir el panell esquerre estret, feu servir el lliscador de la part inferior de les opcions de l'eina per passar a la pantalla d'opcions.

  Si reduïu l'amplada d'un Acoblador multipestanya, pot ser que no hi hagi prou espai per a totes les pestanyes, llavors apareixen les puntes de fletxa que permeten desplaçar-vos per les pestanyes.

  Igual que en el mode multifinestra, podeu ocultar aquests panells amb la tecla Tab.

 • La finestra d'imatge ocupa tot l'espai entre tots dos panells.

  Quan hi ha diverses imatges obertes, apareix una nova barra a sobre de la finestra de la imatge, amb una pestanya per a cada imatge. Podeu navegar entre imatges fent clic a les pestanyes o bé utilitzant Ctrl+Re Pàg o Av Pàg o Alt+Número. «Número» és el número de la pestanya; heu d'utilitzar les tecles numèriques de la part superior del vostre teclat, i no les del cantó dret (Alt-Maj és necessari per a alguns teclats nacionals).

Aquesta és la configuració mínima. En el GIMP s'utilitzen molts altres tipus de diàlegs per a diferents propòsits, però en general els usuaris els obren quan els necessiten i després els tanquen. Els usuaris més experimentats mantenen oberta la caixa d'eines (amb les opcions de l'eina) i el diàleg de capes tot el temps. La caixa d'eines és essencial per a moltes operacions del GIMP. La secció d'opcions de l'eina és en realitat un diàleg individual, que en la captura de pantalla anterior està encastat en la caixa d'eines principal. Els usuaris més experimentats ho disposen d'aquesta manera: és molt difícil emprar les eines de manera efectiva sense veure la configuració de les opcions. El diàleg de capes entra en joc quan es treballa amb una imatge que té múltiples capes: després de superar els estadis més bàsics de coneixement del GIMP això vol dir gairebé sempre. I, per descomptat, ajuda a mostrar les imatges que editeu en la pantalla; si tanqueu la finestra d'imatge abans de desar el treball, el GIMP us preguntarà si voleu tancar el fitxer.

[Nota] Nota

Si perdeu la vostra disposició del GIMP, podeu recuperar-la fàcilment mitjançant FinestresAcobladors tancats recentment; l'ordre del menú de finestres només està disponible mentre hi ha una imatge oberta. Per a afegir, tancar o desacoblar una pestanya d'un acoblador, feu clic al cantó superior dret d'un diàleg. Això obre el menú de les pestanyes. Seleccioneu Afegeix pestanya, Tanca pestanya o Desacobla pestanya.

Les seccions següents recorren els components de cadascuna de les finestres que es mostren en la captura de pantalla, explicant què són i com funcionen. Una vegada les hàgiu llegides, juntament amb les seccions que descriuen l'estructura bàsica de les imatges del GIMP, haureu après prou per poder fer una gran varietat de manipulacions d'imatge bàsiques amb el GIMP. Després podeu continuar amb la resta del manual al vostre gust (o simplement experimentar) per aprendre un nombre gairebé il·limitat de coses més subtils especialitzades que es poden fer. Que us ho passeu bé!

2.1. La caixa d'eines

Figura 3.4. Captura de pantalla de la caixa d'eines

Captura de pantalla de la caixa d'eines

La caixa d'eines és el cor del GIMP. Vet ací un ràpid itinerari de què hi trobareu.

[Suggeriment] Suggeriment

En la caixa d'eines, com en la major part de la interfície del GIMP, quan es mou el ratolí sobre algun element, apareix un «indicador de funció» descriptiu, que a vegades també mostra la drecera de teclat. En molts casos, podeu prémer la tecla F1 per a obtenir ajuda sobre l'element que hi ha sota el cursor.

Per defecte, només la icona de primer pla o de fons és visible. Podeu afegir el pinzell, patró o degradat i la imatge activa mitjançant EditaPreferènciesCaixa d'eines: Configuració de les eines.

 1. Icones d'eina: aquestes icones activen eines que serveixen per a diversos propòsits: seleccionar parts d'imatges, pintar una imatge, transformar una imatge, etc.Secció 1, «Caixa d'eines» fa un repàs general de l'ús de les eines, i cadascuna és descrita sistemàticament en el capítol Eines.

  [Nota] Nota

  Des del GIMP-2.10.18, aquestes icones poden ser grups d'eines. Mireu Secció 1.2, «Icones d'eines».

 2. Colors de primer pla/fons:

  L'àrea de color mostra els colors actuals del primer pla i del fons del GIMP, que s'utilitzen per a pintar, omplir i moltes altres operacions. En fer clic sobre qualsevol d'ells, s'obre un diàleg de selecció de color que permet canviar a un color diferent.

  En fer clic sobre el petit símbol del cantó inferior esquerre, es restableix el color de primer pla i de fons a blanc i negre. Prement la tecla D tindrà el mateix efecte.

  Si feu clic al símbol de la fletxa de doble cap, s'intercanviaran els colors de primer pla i de fons. Prement la tecla X tindrà el mateix efecte.

 3. Pinzell/Patró/Degradat: els símbols mostren les seleccions actuals del GIMP pel pinzell, utilitzat per totes les eines que us permeten pintar en la imatge («pintura», inclou operacions com esborrar i tacar amb el dit); pel Patró, que s'utilitza per a omplir àrees seleccionades d'una imatge; i pel Degradat, que s'empra quan una operació requereix variar suaument un rang de colors. En fer clic a qualsevol d'aquests símbols, s'obrirà un diàleg que us permetrà canviar-los.

 4. Imatge activa: en el GIMP, es pot treballar amb moltes imatges alhora, però només una és la «imatge activa». Ací podeu trobar una representació en miniatura de la imatge activa. Feu clic en la icona per a mostrar un diàleg amb una llista amb totes les imatges obertes, que permet seleccionar-ne una per a convertir-la en la imatge activa. També podeu fer clic en una finestra d'imatge en el mode de multifinestra, o una pestanya en el mode de finestra única, per convertir-la en la imatge activa.

  Si utilitzeu el GIMP en un sistema operatiu similar a un Unix amb el sistema X Window, també podeu arrossegar i deixar anar la miniatura a un gestor de fitxers XDS habilitat per a desar directament la imatge corresponent.

[Nota] Nota

A cada inici, el GIMP selecciona el pinzell, el color i el patró que vau utilitzar en sortir de la sessió anterior perquè Desa els paràmetres del dispositiu d'entrada en sortir a Preferències/Dispositius d'entrada, està marcat per defecte. Si el desmarqueu, el GIMP utilitzarà per defecte un color, un pinzell i un patró, sempre el mateix.

[Suggeriment] Suggeriment

La finestra Caixa d'eines mostra «Els ulls d'en Wilber» al llarg de la part superior del diàleg. Podeu fer clic i arrossega i deixa anar una imatge des d'un navegador de fitxers fins a aquesta zona per obrir-la. Podeu desfer-vos d'aquest logotip desmarcant l'opció Mostra el logotip del GIMP en les Preferències de la caixa d'eines.