4. Dialoger relateret til billedhåndtering

4.1. Dialogen buffere

Figur 15.47. Åbn dialogen navngivne buffere (som liste)

Åbn dialogen navngivne buffere (som liste)

Buffere er en slags midlertidigt lager for billeddata, der oprettes, når du klipper eller kopierer en del af en tegneflade (et lag, en lagmaske osv.). Følgende kommandoer i menuen Redigér kan bruges til at gemme et billede i en buffer:

Klip navngivet …

RedigérBufferKlip navngivet … Denne kommando klipper den markerede del ud af den aktuelle tegneflade (normalt et lag) og placerer den i en buffer. Hvis der ikke er nogen markering, vil hele tegnefladen blive brugt. Du vil blive bedt om at give bufferen et navn. Billedet vil blive fjernet fra markeringen, når dette er gjort.

Kopiér navngivet …

RedigérBufferKopiér navngivet … Denne kommando kopierer den markerede del af den aktuelle tegneflade (normalt et lag) og placerer den i en buffer. Hvis der ikke er nogen markering, vil hele tegnefladen blive brugt. Du vil blive bedt om at give bufferen et navn.

Kopiér synlig navngivet …

RedigérBufferKopiér synlig navngivet … Denne kommando kopierer den markerede del af alle synlige tegneflader og placerer den i en buffer. Hvis der ikke er nogen markering, vil hele tegnefladen blive brugt. Du vil blive bedt om at give bufferen et navn.

Indsæt navngivet …

RedigérBufferIndsæt navngivet … Denne menukommando åbner dialogen Buffere. For at indsætte en buffer skal du vælge en af knapperne i denne dialog eller i genvejsmenuen. Begge dele vil blive forklaret nedenfor.

Dialogen Buffere viser dig indholdet af alle eksisterende navngivne buffere og giver dig mulighed for at arbejde med dem på flere måder. Den viser dig også øverst indholdet af den globale buffer (indholdet af udklipsholderen). Denne globale buffer er blot en visning: Du kan ikke gøre noget med den. Der er ikke nogen fast grænse for, hvor mange navngivne buffere du kan oprette, bortset fra at det vil optage en del af din computers tilgængelige hukommelse.

[Pas på] Pas på

Navngivne buffere gemmes ikke på tværs af sessioner: De forsvinder, når du lukker GIMP. Den eneste måde at gemme deres indhold på er at indsætte dem i billeder.

4.1.1. Aktivér dialogen

Dialogen kan dokkes. Se hvordan i afsnittet Afsnit 2.3, “Dialoger og dokning”.

Du kan tilgå den:

  • gennem hovedmenuen: RedigérBufferIndsæt navngivet …;

  • gennem billedmenuen: VinduerDokbare dialogerBuffere;

  • fra fanebladsmenuen i enhver dokbar dialog ved at klikke på og vælge Tilføj fanebladBuffere.

I menuen Vinduer er der en liste over frigjorte vinduer, som kun findes, hvis mindst én dialog forbliver åben. I dette tilfælde kan du åbne dialogen Buffere i hovedmenuen: VinduerBuffere.

4.1.2. Brug af dialogen Buffere

Et klik på en buffer i visningsområdet gør den til den aktive buffer, dvs. den der vil blive brugt til indsætningskommandoer, der udføres fra Bufferes genvejsmenu eller knapperne nederst i dialogen. Dobbeltklik på en buffer får dens indhold til at blive indsat i det aktive billede som en flydende markering; dette er en hurtig måde at udføre kommandoen Indsæt buffer på.

Nederst i dialogen er der fem knapper. De operationer, de udfører, kan også tilgås fra Bufferes menu, som du får ved at højreklikke på den aktive buffer.

Figur 15.48. Dialogen Buffere (gittervisning)

Dialogen Buffere (gittervisning)

I fanebladsmenuen for dialogen Buffere kan du vælge mellem Vis som gitter og Vis som liste. I gittertilstand er bufferne anbragt i et rektangulært layout. I listetilstand er de opstillet lodret, og hver række viser en miniature af bufferens indhold, navnet og pixeldimensionerne.

[Vink] Vink

Ctrl+F åbner et søgefelt. Se Vis som liste

Du kan ændre størrelsen på bufferens forhåndsvisning i dialogen ved hjælp af undermenuen Størrelse af forhåndsvisning i dialogens fanebladsmenu.

4.1.2.1. Knapperne i bunden

The button bar at the bottom offers the following functionality:

Indsæt buffer , Indsæt buffer på samme placering

Denne kommando indsætter den valgte buffers indhold som flydende markering i det aktive billede. Den eneste forskel mellem denne og den almindelige Indsæt-kommando er, at den bruger den valgte buffer i stedet for den globale udklipsholderbuffer.

Når Skift-tasten er trykket ned, indsættes bufferen på sin oprindelige placering.

Indsæt bufferen i markeringen , Indsæt buffer på samme placering i markeringen

Denne kommando indsætter den valgte buffers indhold som flydende markering i det aktive billedes markering. Den eneste forskel mellem denne og den almindelige Indsæt i markering-kommando er, at den bruger den valgte buffer i stedet for den globale udklipsholderbuffer.

Når Skift-tasten er trykket ned, indsættes bufferen i den aktive markering på sin oprindelige placering.

Indsæt buffer som nyt lag , Indsæt buffer på samme placering som nyt lag

Denne kommando opretter et nyt lag i det aktive billede ud fra indholdet af den valgte buffer. Den eneste forskel mellem denne og den almindelige Indsæt som nyt billede-kommando er, at den bruger den valgte buffer i stedet for indholdet af den globale udklipsholderbuffer.

Når Skift-tasten er trykket ned, oprettes laget på bufferens oprindelige placering.

Indsæt buffer som nyt billede

Denne kommando opretter et nyt enkeltlagsbillede ud fra indholdet af den valgte buffer. Den eneste forskel mellem denne og den almindelige Indsæt som nyt billede-kommando er, at den bruger den valgte buffer i stedet for indholdet af den globale udklipsholderbuffer.

Slet buffer

Kommandoen sletter den valgte navngivne buffer uden at bede om bekræftelse. Du kan ikke slette den globale buffer.

4.1.2.2. Dialogen Bufferes genvejsmenu

Disse kommandoer er de samme, som er tilgængelige via knapperne i bunden af dialogen, og de forklares der.