5. Πώς να σχεδιάσω ευθείες γραμμές

Αυτό το μάθημα βασίζεται σε κείμενο και εικόνες με πνευματικά δικαιώματα ©2002 Seth Burgess. Το αρχική μάθημα μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο [ΜΑΘΗΜΑ 1].

5.1. Σκοπός

Σχήμα 3.37. Παράδειγμα ευθειών γραμμών

Παράδειγμα ευθειών γραμμών

Αυτό το μάθημα εμφανίζει πώς να σχεδιάσετε ευθείες γραμμές με το GIMP. Εξαναγκάζοντας μια γραμμή να είναι ευθεία είναι ένας βολικός τρόπος να αντιμετωπίσετε την ανακρίβεια του ποντικιού ή της πινακίδας και να επωφεληθείτε από τη δύναμη του υπολογιστή να κάνει πράγματα που φαίνονται με ακρίβεια και τάξη. Αυτό το μάθημα δεν χρησιμοποιεί ευθείες γραμμές για σύνθετα καθήκοντα· ο σκοπός του είναι να δείξει πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε γρήγορα και εύκολα ευθείες γραμμές.

 1. Προετοιμασίες

  Σχήμα 3.38. Εισαγωγή στο πλήκτρο Shift

  Εισαγωγή στο πλήκτρο Shift
  Εισαγωγή στο πλήκτρο Shift

  You generally have two Shift keys on your keyboard. They look something like the photography above. The keys are located on the left and right sides of your keyboard.

  The mouse can come in different varieties, but always has at least two buttons.

 2. Create a New Image

  First, create a new image. Any size will do. Use FileNew… to create a new image.

 3. Επιλέξτε ένα εργαλείο

  Σχήμα 3.39. Τα εργαλεία ζωγραφικής στην εργαλειοθήκη

  Τα εργαλεία ζωγραφικής στην εργαλειοθήκη

  Οποιοδήποτε από τα κόκκινα τονισμένα εργαλεία στην παραπάνω εργαλειοθήκη μπορεί να κάνει γραμμές.

 4. Δημιουργία αρχικού σημείου

  Σχήμα 3.40. Αρχικό σημείο

  Αρχικό σημείο

  Click on the paintbrush in the toolbox. Click in the image where you want a line to start or end. A single dot will appear on the screen. The size of this dot represents the current brush size, which you can change in the Brush Dialog (see Τμήμα 3.2, «Διάλογος πινέλων»). Now, let's start drawing a line. Hold down the Shift key, and keep it down.

 5. Draw the Line

  Σχήμα 3.41. Draw the line

  Draw the line

  Αφού έχετε ένα αρχικό σημείο και ενώ πατάτε το πλήκτρο Shift, θα δείτε μια ευθεία γραμμή που ακολουθεί τον δρομέα. Πατήστε το πρώτο πλήκτρο στο ποντίκι (το πιο αριστερό συνήθως) και αφήστε το. Κατά τη διάρκεια όλου αυτού του «πατήματος» του πλήκτρου του ποντικιού, χρειάζεται να διατηρείτε το πλήκτρο Shift πατημένο.

 6. Final Result

  Σχήμα 3.42. Final result

  Final result

  Αυτό είναι ένα ισχυρό χαρακτηριστικό. Μπορείτε να σχεδιάσετε ευθείες γραμμές με οποιοδήποτε από τα εργαλεία σχεδίασης. Μπορείτε ακόμα να σχεδιάσετε περισσότερες γραμμές στο τέλος αυτής της γραμμής. Το τελευταίο βήμα είναι να αφήσετε το πλήκτρο Shift και τελειώσαμε. Μερικά παραδείγματα εμφανίζονται στην επόμενη ενότητα. Χαρούμενο GIMP!