5. Πώς να σχεδιάσω ευθείες γραμμές

Αυτό το μάθημα βασίζεται σε κείμενο και εικόνες με πνευματικά δικαιώματα ©2002 Seth Burgess. Το αρχική μάθημα μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο [ΜΑΘΗΜΑ 1].

5.1. Σκοπός

Σχήμα 3.35. Παράδειγμα ευθειών γραμμών

Παράδειγμα ευθειών γραμμών

Αυτό το μάθημα εμφανίζει πώς να σχεδιάσετε ευθείες γραμμές με το GIMP. Εξαναγκάζοντας μια γραμμή να είναι ευθεία είναι ένας βολικός τρόπος να αντιμετωπίσετε την ανακρίβεια του ποντικιού ή της πινακίδας και να επωφεληθείτε από τη δύναμη του υπολογιστή να κάνει πράγματα που φαίνονται με ακρίβεια και τάξη. Αυτό το μάθημα δεν χρησιμοποιεί ευθείες γραμμές για σύνθετα καθήκοντα· ο σκοπός του είναι να δείξει πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε γρήγορα και εύκολα ευθείες γραμμές.

 1. Προετοιμασίες

  Σχήμα 3.36. Εισαγωγή στο πλήκτρο Shift

  Εισαγωγή στο πλήκτρο Shift
  Εισαγωγή στο πλήκτρο Shift

  Γενικά έχετε δύο πλήκτρα Shift στο πληκτρολόγιό σας. Μοιάζουν κάπως με την παραπάνω φωτογραφία. Τα πλήκτρα βρίσκονται στην αριστερή και την δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου σας.

  Το ποντίκι μπορεί να διατεθεί σε διαφορετικές μορφές, αλλά έχει πάντα τουλάχιστον δύο πλήκτρα.

 2. Δημιουργία νέας εικόνας

  Αρχικά, δημιουργία νέας εικόνας. Οποιοδήποτε μέγεθος θα κάνει. Χρησιμοποιήστε το ΑρχείοΝέο… για να δημιουργήσετε μια νέα εικόνα.

 3. Επιλέξτε ένα εργαλείο

  Σχήμα 3.37. Τα εργαλεία ζωγραφικής στην εργαλειοθήκη

  Τα εργαλεία ζωγραφικής στην εργαλειοθήκη

  Οποιοδήποτε από τα κόκκινα τονισμένα εργαλεία στην παραπάνω εργαλειοθήκη μπορεί να κάνει γραμμές.

 4. Δημιουργία αρχικού σημείου

  Σχήμα 3.38. Αρχικό σημείο

  Αρχικό σημείο

  Πατήστε στο πινέλο βαφής στην εργαλειοθήκη. Πατήστε στην εικόνα όπου θέλετε να αρχίζει ή να τελειώνει μια γραμμή. Μια μοναδική κουκκίδα θα εμφανιστεί στην οθόνη. Το μέγεθος αυτής της κουκκίδας αναπαριστά το τρέχον μέγεθος του πινέλου, που μπορείτε να αλλάξετε στον διάλογο των πινέλων (δείτε Τμήμα 3.2, «Διάλογος πινέλων»). Τώρα, ας ξεκινήσουμε τη σχεδίαση μιας γραμμής. Πατήστε το πλήκτρο Shift και κρατείστε το πατημένο.

 5. Σχεδίαση της γραμμής

  Σχήμα 3.39. Σχεδίαση της γραμμής

  Σχεδίαση της γραμμής

  Αφού έχετε ένα αρχικό σημείο και ενώ πατάτε το πλήκτρο Shift, θα δείτε μια ευθεία γραμμή που ακολουθεί τον δρομέα. Πατήστε το πρώτο πλήκτρο στο ποντίκι (το πιο αριστερό συνήθως) και αφήστε το. Κατά τη διάρκεια όλου αυτού του «πατήματος» του πλήκτρου του ποντικιού, χρειάζεται να διατηρείτε το πλήκτρο Shift πατημένο.

 6. Τελικό αποτέλεσμα

  Σχήμα 3.40. Τελικό αποτέλεσμα

  Τελικό αποτέλεσμα

  Αυτό είναι ένα ισχυρό χαρακτηριστικό. Μπορείτε να σχεδιάσετε ευθείες γραμμές με οποιοδήποτε από τα εργαλεία σχεδίασης. Μπορείτε ακόμα να σχεδιάσετε περισσότερες γραμμές στο τέλος αυτής της γραμμής. Το τελευταίο βήμα είναι να αφήσετε το πλήκτρο Shift και τελειώσαμε. Μερικά παραδείγματα εμφανίζονται στην επόμενη ενότητα. Χαρούμενο GIMP!