2.3. Afbeeldingen met Transparantie Exporteren

There are two different approaches used by graphic file formats for supporting transparent image areas: simple binary transparency and alpha transparency. Simple binary transparency is supported in the GIF format; one color from the indexed color palette is marked as the transparent color. Alpha transparency is supported in the PNG format; the transparency information is stored in a separate channel, the Alpha channel.

[Opmerking] Opmerking

Het GIF formaat is oud en al bijna verouderd omdat PNG alles omvat wat in GIF kan en meer (alfa transparantie). Toch wordt GIF nog steeds veel gebruikt voor kleine bewegende beelden.

Procedure 6.1. Een afbeelding met transparante gebieden (alfa transparantie) creëren

  1. Voor ons gemak nemen we weer dezelfde afbeelding als in de vorige lessen, Wilber, onze mascotte.

    Afbeelding 6.4. Wilber is geopend in RGBA modus

    Wilber is geopend in RGBA modus

  2. Om een afbeelding te kunnen exporteren met alfa transparantie moet u een alfa kanaal in de afbeelding zelf hebben. Check of uw afbeelding een alfakanaal heeft in de kanalen dialoog en verifieer dat er naast Rood, Groen en Blauw ook een Alfa bestaat. Is dat niet het geval, voeg een alfakanaal toe aan iedere laag met het menu Laag; Laag+TransparantieAlfakanaal toevoegen.

  3. De originele XCF van Wilber heeft een achtergrond die u kunt verwijderen. GIMP kent een heleboel soorten kleurverlopen; kijk bij Filters+Licht en Schaduw. De voornaamste begrenzing is uw creativiteit. Hier een voorbeeld van de alfa transparantie met een zachte gloed achter Wilber.

  4. After you're done with your image, you can export it in PNG format.

Afbeelding 6.5. Een transparante Wilber

Een transparante Wilber

Het grijze dambord-patroon is GIMP's manier om aan te geven dat de afbeelding of de laag daar transparant is.