2.5. Lagen methodes met inversie

De groep Inversie bevat laagmodi die de kleuren op de een of andere manier omkeren.

Verschil

Afbeelding 8.31. Voorbeeld van de laagmodus Verschil

Voorbeeld van de laagmodus “Verschil”

Toplaag met 100% dekking met de modus Verschil.


De modus Verschil trekt de pixelwaarde van de bovenste laag af van de onderste, of andersom zodat er een positief getal uit komt. Dat leidt al snel tot een wat vreemd resultaat, en er is ook gauw een negatief-effect in te herkennen. Een zwarte laag heeft geen effect, een witte laag keert de andere laag om.

De modus is commutatief, de volgorde van de lagen maakt niet uit.

Uitsluiting

Afbeelding 8.32. Voorbeeld van de laagmodus Uitsluiting

Voorbeeld van de laagmodus “Uitsluiting”

Toplaag met 100% dekking met de modus Uitsluiting.


De modus Uitsluiting veroorzaakt inversie naar de andere laag voor heldere gebieden, zeer donkere gebieden veranderen helemaal niets. Op deze manier lijkt deze modus op de verschilmodus. Middelgrijze waarden verminderen echter het contrast van de respectieve andere laag aanzienlijk, in extreme gevallen tot nul.

De modus is commutatief, de volgorde van de lagen maakt niet uit.

Aftrekken

Afbeelding 8.33. Voorbeeld van de laagmodus Aftrekken

Voorbeeld van de laagmodus “Aftrekken”

Toplaag met 100% dekking met de modus Aftrekken.


Aftrekken houdt in dat de pixelwaarden van de bovenste laag worden afgetrokken van de onderste, met een minimale waarde van 0. Dat levert dus een donkerder afbeelding op. Als de bovenste laag ook al donker is zal er vaker geheel zwart in voorkomen omdat de waarde 0 zwart is.

Korrel weghalen

Afbeelding 8.34. Voorbeeld van de laagmodus Korrel weghalen

Voorbeeld van de laagmodus “Korrel weghalen”

Toplaag met 100% dekking met de modus Korrel weghalen.


De modus Korrel weghalen Wordt verondersteld de korrel uit de film te halen en in de nieuwe laag zichtbaar te maken. Hij kan ook worden gebruikt om een Reliëf effect te creëren. De bewerking is de pixelwaarde van de bovenste laag aftrekken van de onderste en er dan 128 bij optellen, en daarbij binnen de grenzen van 0..255 blijven.

Korrel toevoegen

Afbeelding 8.35. Voorbeeld van de laagmodus Korrel toevoegen

Voorbeeld van de laagmodus “Korrel toevoegen”

Toplaag met 100% dekking met de modus Korrel toevoegen.


De modus Korrel toevoegen combineert een korrel laag met de volgende laag zodat er een korrelige versie van de oorspronkelijke laag overblijft. Hij veronderstelt als bovenste laag een laag zoals die door de bewerking Korrel weghalen wordt gemaakt. De bewerking is het optellen van de pixels van de beide lagen, van het resultaat 128 aftrekken, en de grenzen van 0..255 daarop toepassen.

Delen

Afbeelding 8.36. Voorbeeld van de laagmodus Delen

Voorbeeld van de laagmodus “Delen”

Toplaag met 100% dekking met de modus Delen.


De modus Delen vermenigvuldigt om te beginnen de pixelwaarden in de onderste laag met 255 en deelt dat dan door de overeenkomstige pixelwaarde in de bovenste laag (+1 om delen door 0 te voorkomen). Dat levert vaak een lichtere afbeelding op die er nog wel eens verbrand uit kan zien.