De følgende sider dokumenterer dialogerne til at åbne, gemme og eksportere dine billeder.
I dialogen
kan du vælge et billede, der skal indlæses fra din harddisk eller en ekstern enhed.Du kan få adgang til dialogen
fra menuen via: → .Du kan også åbne dialogen med tastaturgenvejen Ctrl+O.
Denne filvalgsdialog burde se bekendt ud, hvis du har arbejdet med filer før. Bemærk, at afhængigt af dit styresystem kan der være nogle forskelle i den måde, denne dialog ser ud på. Vi vil forklare detaljerne i denne dialog baseret på tallene i de røde cirkler.
Dette område giver dig adgang til dine hovedmapper og dine lagerenheder. Første gang du åbner denne dialog efter at have startet GIMP, vil Nyligt brugte være valgt her. Dette er en særlig mappe, der viser de billeder (se 3), som du for nylig har åbnet i GIMP.
Udover mappen Nyligt brugte kan du her finde din Hjem-mappe, mapper til dine dokumenter, billeder og andre specielle placeringer, samt dine harddiske, eksterne drev og netværksdelinger. Hvis du venstreklikker på en af disse mapper, vælges den som den aktuelle mappe, og listen over billeder i billedlisteområdet opdateres (3).
Ved at højreklikke på en mappe i denne liste åbnes en genvejsmenu. Kommandoer vil ikke altid være tilgængelige eller aktiverede allesammen. Den samme genvejsmenu vises også i listen over bogmærkemapper, se (5).
Åbner den valgte mappes indhold i billedlistevinduet (3).
Dette giver dig mulighed for at tilføje den valgte mappe som et bogmærke. Bogmærker vises i det markerede område (5).
Fjerner et bogmærke. For andre mapper og enheder er det deaktiveret.
Dette giver dig mulighed for at omdøbe et bogmærke eller visse specielle mapper. Bemærk, at det kun omdøber bogmærket eller den særlige mappe, som den vises i fildialogen, ikke den faktiske mappe, den peger på.
Som standard viser dette stien til den aktuelle mappe. Du kan navigere til en af de overordnede mapper ved at klikke på den ønskede del.
Alternativt kan du indtaste navnet på et billede. Så snart du begynder at skrive, ændres listen over filer (3) til kun at vise dem, der indeholder den bogstavkombination, du har indtastet.
Hvis du har brug for at navigere til en anden placering, der ikke er tilgængelig ved at klikke, kan du åbne et tekstfelt, hvor du kan skrive eller indsætte den ønskede placering. For at få adgang til dette skal du bruge Ctrl+L, og når du har indtastet placeringen, skal du trykke på Enter.
Bemærk | |
---|---|
Du kan bruge dette indtastningsfelt til at vise indholdet af en anden mappe ved at indtaste placeringen af en mappe eller åbne et bestemt billede ved at indtaste den komplette sti til billedet. |
Her vises indholdet af den valgte mappe. Skift din aktuelle mappe ved at dobbeltklikke med venstre musetast på en mappe i dette panel. Vælg en fil med et enkelt venstreklik. Du kan derefter åbne den fil, du har valgt, ved at klikke på knappen
. Et dobbelt venstreklik åbner filen direkte. Bemærk, at du kun kan åbne billedfiler.Som standard er listen over billedfiler sorteret alfabetisk baseret på billedernes filnavne. Kolonnenavnene over billedlisten kan bruges til at vælge, hvordan du vil have listen sorteret. Hvis du klikker på en kolonne, bruges den til at sortere listen. En lille trekant i kolonnenavnet viser, at den i øjeblikket bruges til at sortere listen. Hvis trekanten peger opad, er sorteringen stigende. Hvis du klikker på den samme kolonne igen, ændres sorteringen til faldende, og trekanten vil pege nedad.
Ved højreklik på et billede eller en mappe i listen åbnes en genvejsmenu:
Er kun aktiveret for mapper. Hvis den er aktiveret, kan du åbne den valgte mappe i standardfilhåndteringen på din computer. Bemærk: Denne kommando virker i øjeblikket ikke i Windows.
Kopierer den valgte fils placering til udklipsholderen.
Dette giver dig mulighed for at tilføje den valgte mappe som et bogmærke. Bogmærker vises i det markerede område (5). Dette er deaktiveret, hvis du har valgt en fil i stedet for et billede.
Når den er aktiveret, vil skjulte filer blive vist på listen over billedfiler (3).
Når den er aktiveret, vil billedernes filstørrelse blive vist på listen over billedfiler (3).
Når den er aktiveret, vil billedernes filtype blive vist på listen over billedfiler (3).
Når den er aktiveret, vises ud over ændringsdatoen også ændringstidspunktet for hvert billede i listen over billedfiler (3).
Når den er aktiveret, vil alle mapper i den aktuelt valgte mappe blive vist øverst i listen over billedfiler (3). Når den er deaktiveret, vil mapperne blive blandet sammen med billedfilerne baseret på den valgte sorteringskolonne.
En miniatureudgave af det valgte billede i billedlisten (3) vises i vinduet Forhåndsvisning til højre. Hvis det er et billedformat, der genkendes af GIMP, vises filstørrelse, dimensioner og billedsammensætning under forhåndsvisningen.
Vink | |
---|---|
Hvis dit billede er blevet ændret, men miniaturen ikke er blevet opdateret, kan du klikke på forhåndsvisningsbilledet for at opdatere miniaturen. Brug Ctrl + klik for at tvinge opdateringen af miniaturen igennem, selvom det ikke er ændret. |
Denne del af listen viser de mapper, som du har givet et bogmærke. Du kan tilføje bogmærker ved at bruge indstillingen Tilføj til bogmærker, som vises, når du højreklikker på en mappe i billedlistepanelet (3).
Du kan fjerne et bogmærke ved at bruge kommandoen Fjern, som vises, når du højreklikker på et bogmærke. Denne højrekliksmenu kan også bruges til at Omdøbe bogmærket. Hvis du omdøber bogmærket, omdøber du ikke den mappe, det peger på.
Ved at klikke på etiketten Andre placeringer åbnes en liste over andre kendte placeringer og enheder på din computer i billedlisteruden. Du kan bruge den til at få lettere adgang til visse placeringer på din computer, som måske ikke er direkte tilgængelige i mappelisten til venstre.
Indstillingen Vis alle filer er normalt ikke markeret. Hvis du markerer denne indstilling, vil alle filer i den valgte mappe blive vist i stedet for kun de billedfiler, som GIMP genkender.
Vælg filtype kan bruges til eksplicit at indstille billedfilformatet. Det er en rulleliste, der viser alle billedfilformater, som GIMP genkender. Generelt behøver du ikke bekymre dig om dette, fordi GIMP i de fleste tilfælde kan bestemme filtypen automatisk.
Standard er Automatisk registreret, som får GIMP til at prøve automatisk at registrere det rigtige format.
I de sjældne tilfælde, hvor hverken filendelsen eller interne oplysninger i filen er nok til at fortælle GIMP filtypen, kan du indstille den ved at vælge den fra denne liste.
Vink | |
---|---|
At vælge filtypen eksplicit kan være nyttigt i visse tilfælde. Du kan f.eks. gøre dette for eksplicit at indlæse det forenede Photoshop-billede, som det er gemt i et PSD-billede (hvis det findes). Da Photoshop-billeder ikke altid kan indlæses korrekt i GIMP, giver dette dig mulighed for at se billedet, som det var tiltænkt af Photoshop. |
Med Søg kan du lede efter en fil eller mappe, selvom du ikke kender det præcise navn. Klik på Søg, skriv et filnavn eller bare en del af et navn i søgefeltet, og tryk på Enter. Filvisningsområdet (7) viser så alle filer og mapper i din hjemmemappe (brugermappe på Windows) med navne, der indeholder den tekst, du søgte efter. Desværre kan du ikke begrænse resultaterne til filer af en bestemt type (10).
Nyligt brugte viser en liste over filer, du har åbnet for nylig.
Når du åbner et billede, som ikke er i GIMPs eget XCF-format, der har en farveprofil tilknyttet, åbner GIMP en dialog, der spørger dig, om du vil beholde den oprindelige profil eller konvertere den til GIMPs indbyggede sRGB-farveprofil.
Selvom vi generelt anbefaler at beholde farveprofilen, er begge muligheder fine, da GIMP vil foretage profilkonvertering i baggrunden, når det er nødvendigt.
Vink | |
---|---|
Hvis du vil have GIMP til at stoppe med at spørge om dette, skal du markere indstillingen Spørg mig ikke igen. Hvis du skifter mening, kan du altid gendanne spørgsmålet ved at gå ind i Indstillinger, Farvestyring, Politikker, Opførsel ved filåbning. |