Skabeloner er foruddefinerede billedindstillinger, som du kan bruge til hurtigt at skabe et nyt billede med dine foretrukne dimensioner, opløsning osv. GIMP har mange skabeloner, men du kan også lave dine egne. Når du opretter et nyt billede, kan du få adgang til listen over eksisterende skabeloner og vælge en, der skal bruges som basis for dit nye billede. Dialogen “Skabeloner” giver dig mulighed for at administrere disse skabeloner.
Dialogen kan dokkes. Se hvordan i afsnittet Afsnit 2.3, “Dialoger og dokning”.
Du kan tilgå den:
from the main menu:
→ → .from the Tab menu in any dockable dialog by clicking on and selecting → .
Du vælger en skabelon ved at klikke dens ikon. Højreklik for at få en genvejsmenu frem, som har de samme funktioner som knapperne.
I fanebladsmenuen for dialogen “Skabeloner” kan du vælge mellem og . I gittertilstand vises skabelonerne i et rektangulært layout af ikoner (medmindre du har givet dem et bestemt ikon, som vi vil se senere). Kun den valgte skabelons ikon vises. I listetilstand er de linet op lodret og navnene vises.
I fanebladsmenuen kan størrelsen på forhåndsvisningen af ikonerne ændres.
Vink | |
---|---|
I listevisning vil Ctrl+F åbne et søgefelt. Se Vis som liste; Vis som gitter |
The button bar at the bottom offers the following functionality:
Klikkes på denne knap, oprettes et nyt billede med indstillingerne, som er defineret i den valgte skabelon.
Klikkes på denne knap, åbnes dialogen Ny skabelon, der er identisk med dialogen Redigér skabelon, som vi vil se nedenfor.
Klikkes på denne knap, åbnes dialogen Redigér skabelon, som beskrives efterfølgende.
Klikkes på denne knap, åbnes dialogen Redigér skabelon, hvor du kan justere den valgte skabelons billedrelaterede indstillinger.
Sletter den valgte skabelon efter at have bedt om bekræftelse.
Vink | |
---|---|
Every template is stored in a |
Denne dialog giver dig mulighed for at ændre indstillingerne for den valgte skabelon.
Du kan få adgang til denne dialog ved at klikke på knappen dialogen Skabeloner.
i bunden afIndstillinger
I dette tekstfelt kan du ændre skabelonens navn.
Ved at klikke på dette ikon kan du vælge et andet ikon, der skal vises foran navnet på denne skabelon. Ikonet kan vælges fra en liste over foruddefinerede ikoner, fra en fil på din computer eller ved at indsætte det fra udklipsholderen.
Her indstiller du bredden og højden på det nye billede. Standardenheden er pixels, men du kan skifte til en anden enhed i menuen ved siden af. Hvis du gør det, skal du være opmærksom på, at den resulterende pixelstørrelse bestemmes af x- og y-opløsningen (som du kan ændre i de Avancerede indstillinger) og af indstillingen af “Punkt for punkt”, som du kan ændre i menuen .
Disse knapper skifter mellem portræt- og landskabstilstand. Deres effekt er at udveksle værdierne for Bredde og Højde. Hvis x- og y-opløsningerne er forskellige (i Avancerede indstillinger), bliver disse værdier også byttet om. Til højre vises billedstørrelse, billedopløsning og farverum.
Avancerede indstillinger
Med de avancerede indstillinger kan du ændre flere andre billedindstillinger.
Disse værdier spiller primært ind i forbindelse med udskrivning: De påvirker ikke billedets størrelse i pixels, men de bestemmer dets størrelse på papir, når det udskrives. De kan også påvirke den måde, billedet vises på skærmen: Hvis “Punkt for punkt” er slået fra i menuen , vil GIMP ved 100 % zoom forsøge at vise billedet på skærmen i den korrekte fysiske størrelse, som beregnet ud fra pixeldimensionerne og opløsningen. Visningen er dog muligvis ikke nøjagtig, medmindre skærmen er blevet kalibreret. Dette kan enten gøres, når GIMP er installeret, eller fra siden Fremvisning i dialogen Indstillinger.
Du kan oprette det nye billede som enten et RGB-billede eller et gråtonebillede. Du kan ikke oprette et indekseret billede direkte på denne måde, men der er selvfølgelig intet, der forhindrer dig i at konvertere billedet til indekseret tilstand, efter det er blevet oprettet.
Du kan vælge den præcision, som GIMP vil bruge til dette billede. For mere information se dokumentationen til menupunktet Kodning i menuen Billede.
Du kan vælge, om du vil bruge Ikkelineær eller Lineært lys. For mere information se dokumentationen til menupunktet Kodning i menuen Billede.
Her kan du vælge farveprofilen for dette billede. Standard er den indbyggede sRGB-farveprofil, men du kan også vælge din egen farveprofil fra en fil på din computer.
Der er fem muligheder for at udfylde det nye billedes baggrundslag:
Forgrundsfarve bruger den aktuelle forgrundsfarve som vist i Værktøjskassen.
Baggrundsfarve bruger den aktuelle baggrundsfarve som vist i Værktøjskassen.
Hvid bruger hvid som baggrundslag.
Gennemsigtighed. Hvis denne indstilling vælges, oprettes baggrundslaget i det nye billede med en alfakanal, ellers ikke. Baggrundslaget vil være gennemsigtigt.
Mønster bruger det aktive mønster på tidspunktet for oprettelsen af billedet til at udfylde baggrundslaget.
Du kan tilføje en standardkommentar her, som vil blive vedhæftet til billedet. Når billedet eksporteres, vil kommentaren også blive tilføjet til filformater, der understøtter kommentarer. Du vil stadig kunne ændre denne kommentar i eksportdialogen.