4. Συμπέρασμα

Οι φωτογραφίες που λαμβάνονται σε έντονο άμεσο ηλιακό φως είναι συνήθως σκηνές υψηλού δυναμικού εύρους και το αρχείο κάμερας που προκύπτει συνήθως απαιτεί προσεκτική χαρτογράφηση τόνων για να παράξει μια ικανοποιητική τελική εικόνα. Η υψηλού βάθους bit λειτουργία έκθεσης κινητής υποδιαστολής του GIMP παρέχει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτού του τύπου εικόνων και φυσικά είναι εξίσου χρήσιμο για οποιαδήποτε εικόνα όπου ο στόχος είναι να ανυψωθούν οι σκιές και οι μεσαίοι τόνοι χωρίς να σβήσουν τα τονισμένα σημεία.

Η λειτουργία έκθεσης κινητής υποδιαστολής GIMP με υψηλό βάθος bit σε συνδυασμό με μια κατάλληλη μάσκα στρώσης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σκουρύνει τμήματα της εικόνας, είτε μετακινώντας το επάνω αριστερό ρυθμιστικό τιμής προς τα δεξιά (σκουραίνει την εικόνα αυξάνοντας την αντίθεση και επίσης αυξάνει τον κορεσμό. Απαιτείται προσεκτική κάλυψη για να αποφευχθεί η δημιουργία περιοχών συμπαγούς μαύρου), ή μετακινώντας το κάτω δεξιό ρυθμιστικό τιμής προς τα αριστερά (σκοτεινιάζει η εικόνα μειώνοντας την αντίθεση, χρήσιμη για την αφαίρεση της έμφασης σε τμήματα της εικόνας).

Αυτό είναι ένα ειδικό μάθημα του GIMP. Όμως, η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή ακατεργάστου PhotoFlow και πιθανόν άλλους επεξεργαστές εικόνας που επιτρέπουν την επεξεργασία 32 δυαδικών κινητής υποδιαστολής χρησιμοποιώντας τις απεριόριστες τιμές καναλιών RGB. Το καθαρό πράγμα για αυτήν την τεχνική στο PhotoFlow είναι ότι το PhotoFlow χρησιμοποιεί κόμβους, που επιτρέπουν πλήρως την μη καταστροφική επεξεργασία της αντεστραμένης μάσκας γκρίζας κλίμακας που χρησιμοποιείται για την ανάκτηση των λεπτομερειών υψηλού φωτισμού μετά την εφαρμογή θετικής αντιστάθμισης έκθεσης για να ανυψώσουν την τονικότητα των σκιών και των μεσαίων τόνων (ακόμα κι αν κλείσετε και ξανανοίξετε την εικόνα, εάν αποθηκεύσετε το αρχείο PFI της εικόνας).

Το αρχικό μάθημα προσαρμόστηκε και αναπαράγεται με την ευγενική παραχώρηση της Elle Stone

Μάθημα GIMP - Απεικόνιση τόνου χρησιμοποιώντας επίπεδα GIMP (κείμενο και εικόνες) από Elle Stone, αδειοδοτημένο με την Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.