Παράρτημα C. Χαρτογράφηση τόνων και ανάκτηση σκιών χρησιμοποιώντας ΧρώματαΈκθεση... του GIMP

Πίνακας Περιεχομένων

1. Λειτουργία έκθεσης με κινητή υποδιαστολή του GIMP με υψηλό βάθος δυαδικών ψηφίων: πολύ καλύτερη από τις καμπύλες για να φωτίσει τις σκιές και τους μεσαίους τόνους μιας εικόνας χωρίς να ανατινάξει τα φωτεινά σημεία
2. Ένα παράδειγμα βήμα προς βήμα που δείχνει πώς να ανακτήσετε πληροφορίες σκιών χρησιμοποιώντας τη λειτουργία κινητής υποδιαστολής του GIMP με υψηλό βάθος bit ΧρώματαΈκθεση...
3. Χρήση σημειώσεων
4. Συμπέρασμα

Αυτό το μάθημα έρχεται από το www.gimp.org/tutorials και δημιουργήθηκε από Elle Stone. Παρουσιάζεται εδώ για μεταφράσεις.

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα επεξεργασίας είναι πώς να φωτιστούν οι σκιές και οι μεσαίοι τόνοι εικόνας ενώ διατηρούνται οι λεπτομέρειες υψηλού φωτισμού, μια εργασία που μερικές φορές αναφέρεται ως “ανάκτηση σκιάς” και μιλώντας πιο γενικά ως “ανάκτηση σκιών” και γενικότερα ως “χαρτογράφηση τόνων”. Αυτό το βήμα προς βήμα μάθημα σάς δείχνει πώς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία έκθεσης κινητής υποδιαστολής με δυαδικά ψηφία υψηλού βάθους του GIMP για να προσθέσετε μία ή περισσότερες στάσεις θετικής αντιστάθμισης στις σκιές και τους μεσαίους τόνους μιας εικόνας, ενώ διατηρείτε τις λεπτομέρειες υψηλού φωτισμού.

1. Λειτουργία έκθεσης με κινητή υποδιαστολή του GIMP με υψηλό βάθος δυαδικών ψηφίων: πολύ καλύτερη από τις καμπύλες για να φωτίσει τις σκιές και τους μεσαίους τόνους μιας εικόνας χωρίς να ανατινάξει τα φωτεινά σημεία

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα επεξεργασίας είναι πώς να φωτίσετε τις σκιές και τους μεσαίους τόνους εικόνας χωρίς να σβήσετε τους υψηλούς φωτισμούς, που εμφανίζεται πολύ συχνά με φωτογραφίες σκηνών φωτισμένες από άμεσο ηλιακό φως. Οι προκατασκευασμένοι αλγόριθμοι για ολοκλήρωση αυτής της εργασίας αναφέρονται συχνά ως αλγόριθμοι “ανάκτησης σκιών”. Αλλά στην πραγματικότητα είναι αλγόριθμοι απεικόνισης τόνου ειδικού σκοπού, που κάποιες φορές δουλεύουν αρκετά καλά και κάποιες άλλες φορές όχι και τόσο καλά, ανάλογα με τον αλγόριθμο, την εικόνα και τις καλλιτεχνικές σας προθέσεις για την εικόνα.

Αυτό το σεμινάριο βήμα προς βήμα σας δείχνει πώς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία έκθεσης χωρίς όρια κινητής υποδιαστολής του GIMP για να ανακτήσετε πληροφορίες σκιών - δηλαδή, να προσθέσετε μία ή περισσότερες στάσεις (στοπ) θετικής αντιστάθμισης έκθεσης στις σκιές και τους μεσαίους τόνους μιας εικόνας - χωρίς να ανατινάξετε ή να συμπιέσετε αδικαιολόγητα τα φωτεινά σημεία της εικόνας. Η διαδικασία είναι πλήρως "χειροκίνητα ρυθμιζόμενη" χρησιμοποιώντας μάσκες και στρώσεις και είναι όσο πιο κοντά μπορείτε να φτάσετε στη μη καταστροφική επεξεργασία εικόνας χρησιμοποιώντας το GIMP με υψηλό βάθος δυαδικών ψηφίων (bit).

Σχήμα 1: ηλεκτρικά καλώδια το μεσημέρι

Πριν και μετά την χαρτογράφηση τόνων (ή αλλιώς "ανάκτηση σκιών") με χρήση της λειτουργίας έκθεσης του GIMP με κινητή υποδιαστολή σε υψηλό βάθος δυαδικών (bit).

Ακατέργαστο αρχείο με παρεμβολή που αναφέρεται στη σκηνή.

Μετά την ανάκτηση απεικόνιση τόνων/ανάκτηση σκιών χρησιμοποιώντας τις απεριόριστες στάθμες.

Το GIMP με υψηλό βάθος bit είναι ο βασικός μου επεξεργαστής εικόνας και χρησιμοποιώ τη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω τα τελευταία δύο χρόνια ως τον τρόπο με τον οποίο τροποποιώ την τονικότητα της εικόνας. Η ίδια γενική διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκουρύνει καθώς και να φωτίσει τμήματα μιας εικόνας, ελέγχοντας και πάλι το αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας μια μάσκα στρώσης. Αυτό δεν είναι ακριβώς μη καταστροφική επεξεργασία, επειδή σε κάποιο σημείο πρέπει να δημιουργήσετε μια στρώση "Νέα από ορατά". Όμως, σε αντίθεση με τη χρήση των Καμπυλών, η χρήση της λειτουργίας Έκθεσης με κινητή υποδιαστολή του GIMP με υψηλό βάθος bit δεν αποκόπτει τις τιμές των καναλιών RGB και σας επιτρέπει να τελειοποιήσετε τα αποτελέσματα τροποποιώντας και επαναπροσδιορίζοντας τη μάσκα στρώσης μέχρι να είστε απόλυτα ευχαριστημένοι με την προκύπτουσα τονικότητα.