4.5. Leijuta

The Leijuta komento muuntaa normaalin osionleijuvaksi osioksi.

Leijuva osio (Joskus kutsutaan leijuvaksi kerrokseksi) on tyyppi tilapäistä kerrosta joka on samankaltainen toiminnassaan normaaliin kerrokseen, paitsi ennen kuin voit jatkaa työtäsi muiden kerrosten tai kuvan kanssa, leijuva valinta täytyy ankkuroida. Eli sinun täytyy liittää se normaaliin (ei leijuvaan) kerrokseen, yleensä alkuperäiseen kerrokseen (joka oli aikaisemmin aktiivinen), esimerkiksi klikkaamalla kuvaa leijuvan valinnan ulkopuolelta (katso alhaalta).

[Tärkeää] Tärkeää

Et voi tehdä mitään toimenpiteitä muille kerroksille kun kuvalla on leijuva valinta!

Voit käyttää useita eri toimenpiteitä muuttaaksesi kuvan dataa leijuvasta valinnasta. Kuvassa voi olla vain yksi leijuva valinta kerrallaan.

[Vihje] Vihje

Jos katsot kerrosrajoja käyttämällä Näytä kerroksen rajat komentoa, sinulla voi olla vaikeuksia valita tarkka alue kuvasta jonka tahdot kerrokseen. Välttääksesi tämän ongelman, voit tehdä suorakulmaisen valinnan, muuntaa sen leijuvaksi valinnaksi ja ankkuroida sen uuteen kerrokseen. Sitten voit vain poistaa alkuperäisen kerroksen.

GIMPIN aikaisemmissa versioissa, leijuvia valintoja käytettiin toimenpiteiden suorittamiseen rajoitetussa osassa kuvaa. Voit tehdä sen paljon helpommin nyt kerroksilla, mutta voit silti käyttää tätä tapaa työstää kuvia.

4.5.1. Komennon aktivointi

  • You can access this command from the main menu through SelectFloat,

  • tai käyttämällä näppäimistön oikoreittiä Shift+Ctrl+L.

4.5.2. Leijuvan valinnan luonti automaattisesti

Jotkin kuvatoimenpiteet luovat leijuvan valinnan automaattisesti:

  • Liitä operaatiot, Liitä nimetty puskuri, Liitä or Liitä..., luo myös leijuvan valinnan.

  • Sen lisäksi muokkaustyökalut, Käännä, Keri, Skaalaa, Käännä and Perspektiivi, luovat leijuvan valinnan kun niitä käytetään valintaan, enemmin kuin kerrokseen. Kun Vaikuta tila on Muunna Kerros ja valinta on jo olemassa, nämä työkalut muuttavat valinnan ja luovat leijuvan valinnan tuloksella. Jos valintaa ei ole olemassa, ne muuttavat nykyisen kerrokseen ja eivät luo leijuvaa valintaa. (Jos Vaikuta moodi on Muunna valinta, ne eivät myöskään luo leijuvaa valintaa.

  • Klikkaamalla ja vetämällä valintaa painaen Ctrl+Alt näppäimiä (katso Kohta 2.1, ”Moving or Resizing a Selection”) luot myös automaattisesti leijuvan valinnan.

4.5.3. Ankkuroi leijuva valinta

Voit ankkuroida leijuvan valinnan usealla tavalla:

  • Voit ankkuroida leijuvan valinnan nykyiseen kerrokseen josta valinta on kotoisin. Tehdäksesi tämän, klikkaa minne tahansa kuvassa paitsi leijuvaan valintaa. Tämä yhdistää leijuvan valinnan nykyisen kerroksen kanssa.

  • Tai voit käyttää Ankkuroi kerros komentoa (Ctrl+H).

  • You can also anchor the floating selection to the current layer by clicking on the anchor button Anchor the floating Layer of the Layers dialog, that appears, since GIMP-2.10.18, when the floating selection is created, instead of the default Merge layers icon.

  • Jos luot uuden Uusi Kerros kun on jo olemassa leijuva valinta, tämä ankkuroidaan tähän juuri luotuun kerrokseen.