14.2. Een eenvoudige vorm maken

 1. GIMP is niet ontworpen lijntekeningen te maken.[3] Maar er zijn meerdere mogelijkheden om allerlei vormen te tekenen zoals in Paragraaf 14.1, “Een rechte lijn trekken”, door paden te gebruiken of door het selectie gereedschap te gebruiken. We laten u hier de eenvoudigste zien. Begin met een nieuwe afbeelding te maken en zorg ervoor dat de voorgrond en achtergrond kleuren verschillend zijn.

 2. Afbeelding 7.36. Een rechthoekige selectie maken

  Een rechthoekige selectie maken

  Deze schermafdruk toont hoe u een rechthoekige selectie maakt. Houd de muisknop ingedrukt terwijl u hem in de richting van de rode pijl beweegt, en laat hem dan los.


  Eenvoudige vormen zoals rechthoeken en ellipsen kunt u maken met het selectie gereedschap. We zullen de rechthoek als voorbeeld nemen, dus kies het gereedschap rechthoekige selectie en maak een nieuwe selectie: druk de muisknop in voor de ene hoek en houd hem vast tot bij de tegenoverliggende hoek (zie figuur Afbeelding 7.36, “Een rechthoekige selectie maken”). De selectie wordt gemaakt als u de knop loslaat. Voor meer variaties met dit gereedschap zie selectie gereedschap.

 3. Afbeelding 7.37. Rechthoekige selectie gevuld met de voorgrond kleur

  Rechthoekige selectie gevuld met de voorgrond kleur

  De schermafbeelding toont de rechthoekige selectie die is ingevuld met de voorgrond kleur.


  Nu u de selectie hebt gemaakt kunt u die vullen of omtrekken met de gewenste voorgrondkleur. Kies de juiste voorgrondkleur. Het vullen doet u met het gereedschap emmer. Wilt u de rechthoek omtrekken dan kiest u Selectie belijnen in het menu Bewerken. En dan selecteert u een van de vele soorten lijnen om te trekken. Bent u klaar met de selectie dan moet u die nog weghalen met de keuze Niets.[3] Voor dit doel kunt u b.v. [INKSCAPE] eens uitproberen.