14. Eenvoudige vormen tekenen

In deze sectie leert u hoe u eenvoudige objecten tekent in GIMP. Als u eenmaal weet hoe het werkt is het heel eenvoudig. Maar GIMP heeft een grote verzameling gereedschappen en snelkoppelingen waarin je als nieuweling makkelijk de weg kwijt raakt.

14.1. Een rechte lijn trekken

Laten we beginnen met een rechte lijn te tekenen. Dat werk het makkelijkst door uw favoriete penseel gereedschap te gebruiken, en de muis en het toetsenbord.

Procedure 7.1. Een rechte lijn trekken

 1. Afbeelding 7.32. Een nieuwe afbeelding

  Een nieuwe afbeelding

  Deze dialoog toont een nieuwe afbeelding, gevuld met een witte achtergrond.


  Begin met een nieuwe afbeelding te maken. Selecteer uw favoriete penseel gereedschap of gebruik het potlood. Selecteer een voorgrond kleur en zorg ervoor dat de voorgrond en de achtergrond kleur duidelijk verschillen.

 2. Afbeelding 7.33. Het begin van de rechte lijn

  Het begin van de rechte lijn

  Het venster toont een nieuwe afbeelding met het eerste punt dat het begin van de lijn aangeeft. Het punt heeft de voorgrondkleur.


  Zet het beginpunt door ergens in de afbeelding te klikken met de linker muisknop. Uw tekening moet er dan uit zien zoals Afbeelding 7.32, “Een nieuwe afbeelding”.

 3. Afbeelding 7.34. De hulplijn

  De hulplijn

  Deze schermafdruk toont de hulplijn die aangeeft waar de lijn heen zal lopen.


  Druk dan de Shift toets op het toetsenbord in en beweeg de muis naar waar de lijn heen moet en u ziet een lijn mee komen. Die geeft aan waar de lijn naar toe zal lopen als u weer klikt.

 4. Afbeelding 7.35. De lijn na de tweede klik

  De lijn na de tweede klik

  Als u een tweede keer klikt met de Shift toets nog steeds ingedrukt dan wordt de lijn getrokken naar de plek van de muis.


  If you're satisfied with the direction and length of the line, click the left mouse button again to finish the line. GIMP displays a straight line now. If the line doesn't appear, check the foreground and background colors and be sure that you kept the Shift key pressed while painting. You can keep creating lines by continuing to hold the Shift key and creating additional end points.