2.2. Nieuw…

Met behulp van het dialoogvenster Nieuwe afbeelding maken kunt u een nieuwe lege afbeelding maken en de eigenschappen ervan instellen. De afbeelding wordt weergegeven in een nieuw afbeeldingsvenster. Mogelijk hebt u meer dan één afbeelding tegelijkertijd op uw scherm.

2.2.1. Activeer de opdracht

 • You can access this command from the image menubar through FileNew…,

 • of door de sneltoets Ctrl+N te gebruiken.

2.2.2. Basisopties

Afbeelding 16.4. Het dialoogvenster Nieuwe afbeelding maken

Het dialoogvenster “Nieuwe afbeelding maken”

Sjabloon

Afbeelding 16.5. Het dialoogvenster Sjabloon

Het dialoogvenster “Sjabloon”

In plaats van alle waarden met de hand in te voeren, kunt u enkele vooraf gedefinieerde waarden voor uw afbeelding selecteren uit een menu met sjablonen, die afbeeldingstypen vertegenwoordigen die enigszins algemeen nuttig zijn. De sjablonen stellen waarden in voor de grootte, resolutie, opmerkingen, enz. Als er een bepaalde afbeeldingsvorm is die u vaak gebruikt en deze niet in de lijst voorkomt, kunt u een nieuwe sjabloon maken met behulp van de Sjablonen dialoogvenster.

Afbeeldingsgrootte

Hier stel je de Breedte en Hoogte van de nieuwe afbeelding in. De standaardeenheden zijn pixels, maar u kunt desgewenst een andere eenheid kiezen met behulp van het aangrenzende menu. Als je dat doet, merk dan op dat de resulterende pixelgrootte wordt bepaald door de X- en Y-resolutie (die je kunt wijzigen in de Geavanceerde opties), en door Punt voor punt in te stellen in het menu Beeld.

Als er geen afbeelding is geopend, wordt de nieuwe afbeelding geopend in het lege afbeeldingsvenster, met de standaardgrootte die u hebt bepaald. Als u de Nieuweafbeelding opent terwijl een andere geopend is (of is geweest), dan wordt deze geopend in een ander venster, met dezelfde grootte als de eerste afbeelding.

[Opmerking] Opmerking

Houd er rekening mee dat elke pixel van een afbeelding in het geheugen wordt opgeslagen. Als u grote bestanden met een hoge pixeldichtheid maakt, heeft GIMP veel tijd en geheugen nodig voor elke functie die u op de afbeelding toepast.

Portret/Landschap knoppen

Er zijn twee knoppen die schakelen tussen de portret- en landschapsmodus. Wat ze eigenlijk doen, is de waarden omwisselen voor Breedte en Hoogte. (Als Breedte en Hoogte hetzelfde zijn, worden deze knoppen niet geactiveerd.) Als de X- en Y-resoluties niet hetzelfde zijn (wat u kunt instellen in Geavanceerde opties), dan worden deze waarden ook uitgewisseld. Aan de rechterkant van het dialoogvenster worden de afbeeldingsgrootte, schermresolutie en kleurruimte weergegeven.

2.2.3. Geavanceerde opties

Afbeelding 16.6. Nieuwe afbeelding maken dialoogvenster (Geavanceerde opties)

Nieuwe afbeelding maken dialoogvenster (Geavanceerde opties)

De Geavanceerde opties zijn vooral interessant voor meer gevorderde GIMP-gebruikers. U kunt deze opties weergeven door op het kleine driehoekje aan de onderkant van het dialoogvenster te klikken.

X en Y resolutie

De waarden in de velden X resolutie en Y resolutie hebben voornamelijk betrekking op afdrukken: ze hebben geen invloed op de grootte van de afbeelding in pixels, maar ze kunnen de fysieke grootte ervan bepalen wanneer wordt afgedrukt. De X- en Y-resolutiewaarden kunnen bepalen hoe pixels worden vertaald in andere meeteenheden, zoals millimeters of inches.

[Tip] Tip

If you want to display the image on the screen at the correct dimensions, select ViewDot for Dot Set the zoom factor to 100% to see the image at its true screen size. The calibration of the screen size is normally done when GIMP is installed, but if the image does not display at the correct size, you may have to adjust the screen parameters in GIMP. You can do this in the Preferences dialog.

Color space

U kunt de nieuwe afbeelding in verschillende kleurmodi maken, als een RGB afbeelding of een afbeelding in grijstinten .

RGB-kleur

Het beeld wordt gemaakt in het rode, groene, blauwe kleurensysteem, dat wordt gebruikt door uw monitor of uw televisiescherm.

Grijswaarden

The image is created in black and white, with various shades of gray. Aside from your artistic interests, this type of image may be necessary for some plug-ins. Nevertheless, GIMP allows you to change an RGB image into grayscale, if you would like.

U kunt met dit menu niet rechtstreeks een geïndexeerde afbeelding maken, maar u kunt de afbeelding natuurlijk altijd naar de geïndexeerde modus converteren nadat deze is gemaakt. Gebruik hiervoor de opdracht AfbeeldingModusGeïndexeerd.

Nauwkeurigheid

Een enorme stap voor GIMP: ondersteuning van 16-32 bits per kanaal is eindelijk beschikbaar. U kunt nu met veel meer kleurinformatie en detail in uw foto's werken. Deze ondersteuning geeft u in feite de mogelijkheid om supervloeiende kleurovergangen op uw foto te maken. De volgende verbetering is om RAW-bestanden rechtstreeks met GIMP te laten bewerken, omdat er voldoende kleurruimte is om alle details terug te brengen die in een RAW-bestand zijn opgeslagen - maar dit is nog niet geïmplementeerd.

Er zijn vijf opties beschikbaar:

 • 8-bits integer

 • 16-bits integer

 • 32-bits integer

 • 16-bits decimaal

 • 32-bits decimaal

Als u zich afvraagt wat het verschil is tussen integer en decimaal (in het grafische gedeelte): Als u een afbeelding hebt met een 16-bits integer-precisie per kanaal, dan heeft u 65.536 verschillende rode, groene en blauwe kleurtinten – allemaal in gelijke stappen (gelijke kleurafstand). Als u het in decimalen heeft, zijn de stappen niet even breed - dus zal GIMP de mogelijke kleurwaarden over geselecteerde bereiken verdelen. Bijvoorbeeld: als u weet dat u een erg donkere afbeelding heeft met veel donkerrode kleurtinten, dan zou u baat kunnen hebben bij decimalen omdat u het belang van de helderdere kleurtinten kunt verminderen en het meeste kleurdetail uit alleen de donkerdere roodtinten kunt halen.

Afbeelding 16.7. Nauwkeurigheid voorbeeld

Nauwkeurigheid voorbeeld

Linker afbeelding is 8-bit, rechts is 32-bit. U kunt zien dat er veel meer beschikbare kleuren zijn tussen kleurovergangen op de rechter afbeelding.


Gamma

Here you can choose the channel encoding for your image. Choices are Perceptual gamma (sRGB) and Linear light. For 8-bit integer precision the default is Perceptual gamma, and for 32-bit floating point precision it is Linear light. For more information see which precision options should you choose.

Color profile

Here you can choose a color profile to be used for your image. The default is GIMP's standard color profile based on Color space, Precision, and Gamma. If you prefer to use a different color profile you can select an ICC color profile file from a location on your computer by choosing Select color profile from disk….

Vullen met

Hier geeft u de achtergrondkleur op die voor uw nieuwe afbeelding wordt gebruikt. Het is zeker mogelijk om de achtergrond van een afbeelding later ook te wijzigen. U kunt meer informatie hierover vinden in het Laag-dialoogvenster.

Er zijn verschillende keuzes:

 • Vul de afbeelding met de huidige Voorgrondkleur, weergegeven in de Gereedschapsbalk.

  Merk op dat u de voorgrondkleur kunt wijzigen terwijl het dialoogvenster Nieuwe afbeelding geopend is.

 • Vul de afbeelding met de huidige Achtergrondkleur, weergegeven in de Gereedschapsbalk. (U kunt ook de achtergrondkleur wijzigen, terwijl het dialoogvenster geopend is.)

 • Vul de afbeelding met Wit.

 • Fill the image with Transparency. If you choose this option, the image is created with an alpha channel and the background is transparent. The transparent parts of the image are then displayed with a checkered pattern, to indicate the transparency.

 • Fill the image with a Pattern. If you choose this option, the image is filled with the currently active pattern (which you can change while this dialog is open).

Opmerking

U kunt hier een beschrijvende opmerking schrijven. De tekst wordt als een parasiet aan de afbeelding toegevoegd en wordt in sommige bestandsindelingen (PNG, JPEG, GIF) samen met de afbeelding opgeslagen.

[Opmerking] Opmerking

U kunt deze opmerking bekijken en bewerken in het dialoogvenster Afbeeldingseigenschappen.