Hoofdstuk 1. Introductie

Inhoudsopgave

1. Welkom bij GIMP
1.1. Auteurs
1.2. Het GIMP-hulpsysteem
1.3. Functies en mogelijkheden
2. What's new in GIMP

1. Welkom bij GIMP

GIMP is een multi-platform programma voor het bewerken van foto's en andere afbeeldingen. GIMP is een een afkorting voor GNU Image Manipulation Program (vrij vertaald: programma voor afbeeldingsmanipulatie).

GIMP biedt vele mogelijkheden. Zo kan het worden gebruikt als eenvoudig tekenprogramma, professioneel fotobewerkingsprogramma, hulpmiddel om digitale kunst te maken, online systeem voor batch-verwerking, programma voor het in massaproductie genereren van afbeeldingen, programma voor het omzetten van afbeeldingsformaten, enz.

GIMP is expandable and extensible. It is designed to be augmented with plug-ins and custom data to do just about anything. The advanced scripting interface allows everything from the simplest task to the most complex image manipulation procedures to be scripted.

Een van de sterke punten van GIMP is dat het vrij verkrijgbaar is uit vele bronnen voor diverse besturingssystemen. Bij de meeste GNULinux distributies hoort GIMP tot de standaard toepassingen. GIMP is ook beschikbaar voor andere besturingssystemen zoals Microsoft Windows™ of Apple's Mac OS X™ (Darwin). GIMP is geen freeware, het is open source software uitgebracht onder de General Public License ([GPL]GPL licentie). GPL geeft gebruikers de vrijheid om de broncode van de computerprogrammatuur te bekijken en aan te passen.

1.1. Auteurs

De eerste versie van GIMP is geschreven door Peter Mattis en Spencer Kimball. Veel andere ontwikkelaars hebben in de loop der tijd hun steentje bijgedragen met ontwikkelen, testen, ondersteunen, vertalen en documenteren. Het uitbrengen van nieuwe versies van GIMP wordt op het moment gecoördineerd door Mitch Natterer en Jehan Pagès, samen met de andere leden van het GIMP-team.

1.2. Het GIMP-hulpsysteem

Het GIMP hulpsysteem voorziet in de informatie die nodig is om te begrijpen hoe GIMP gebruikt kan worden. De gebruikershandleiding is een belangrijk onderdeel van deze hulp. U vindt de huidige versie in HTML-formaat op de website van het documentatieteam [GIMP-DOCS]. U krijgt de HTML-versie ook als contextafhankelijke hulp (die u wel eerst moet installeren) binnen GIMP via de F1-toets. Hulp over specifieke menuopties is toegankelijk door de F1-toets in te drukken terwijl de muis boven die menuoptie zweeft. Lees verder om aan uw GIMP-reis te beginnen.

1.3. Functies en mogelijkheden

Hier volgt een korte opsomming van de mogelijkheden die GIMP biedt:

  • Een volledige verzameling tekengereedschap zoals penselen, een potlood, een spuitbus, klonen, enzovoorts.

  • Slim geheugenbeheer, waardoor de maximale grootte van een afbeelding alleen door de beschikbare schijfruimte bepaald wordt.

  • Interpolatie tussen de beeldpunten bij alle tekengereedschappen, waardoor lelijke trapvormige lijnen zoveel mogelijk worden vermeden.

  • Ondersteuning van alfakanalen om tekeningen met transparante delen te maken.

  • Lagen en kanalen.

  • Een procedurele database voor het aanroepen van interne GIMP-functies vanuit externe programma's zoals Script-Fu.

  • Uitgebreide mogelijkheden om scripts te maken.

  • Mogelijkheid om wijzigingen ongedaan te maken en opnieuw doen (slechts beperkt door de hoeveelheid schijfruimte)

  • Vervormingsgereedschappen zoals roteren, schalen, scheeftrekken en spiegelen.

  • Ondersteunen van een keur aan bestandsformaten, waaronder: JPEG, PNG, GIF, PSD, DDS, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP en nog veel meer.

  • Selectiegereedschap zoals rechthoek, ellips, vrije vorm, toverstaf, Bézier curves en intelligente schaar.

  • Plug-ins om op een eenvoudige manier nieuwe bestandsformaten en nieuwe effectfilters toe te voegen.