Capítol 1. Introducció

Sumari

1. Benvingut al GIMP
1.1. Autors
1.2. El sistema d'ajuda del GIMP
1.3. Característiques i capacitats
2. Novetats en el GIMP

1. Benvingut al GIMP

GIMP és una eina multiplataforma per a crear i editar imatges de tot tipus. GIMP és l'acrònim de GNU Programa de retoc d'imatges.

GIMP té moltes capacitats. Es pot utilitzar com un programa de dibuix simple, un programa de retoc fotogràfic de qualitat expert, una eina per a crear art digital, un sistema de processament per lots en línia, un renderitzador d'imatges de producció massiva, un convertidor de format d'imatge, etc.

El GIMP és ampliable i extensible. Està dissenyat per ser augmentat amb connectors i dades personalitzades per fer gairebé qualsevol cosa. La interfície avançada de scripts permet programar-ho tot, des de la tasca més senzilla fins als procediments de manipulació d'imatges més complexos.

Un dels punts forts del GIMP és la seva disponibilitat gratuïta des de moltes fonts per a molts sistemes operatius. La majoria de distribucions GNU / Linux inclouen el GIMP com a aplicació estàndard. El GIMP també està disponible per a altres sistemes operatius com Microsoft Windows™ o macOS™ (Darwin) d'Apple. El GIMP és una aplicació de programari lliure coberta per la llicència pública general versió 3 [GPL]. La GPL proporciona als usuaris la llibertat d'accedir i alterar el codi font que componen els programes d'ordinador.

1.1. Autors

La primera versió del GIMP va ser escrita per Peter Mattis i Spencer Kimball. Al llarg dels anys moltes altres persones han contribuït ajudant en el desenvolupament, les proves, proporcionant suport, traduint i escrivint documentació. Els llançaments del GIMP estan sent orquestrats actualment per Mitch Natterer i Jehan Pagès i els altres membres de l'equip del GIMP.

1.2. El sistema d'ajuda del GIMP

L'equip de documentació del GIMP proporciona la informació que intenta ajudar-vos a entendre com utilitzar el GIMP. El manual d'usuari és una part important d'aquesta ajuda. L'última versió sempre està disponible a la pàgina web de l'Equip de Documentació [GIMP-DOCS] en format HTML. La versió HTML també està disponible com a ajuda sensible al context (s'ha d'instal·lar per separat) mentre s'utilitza el GIMP prement la tecla F1 . Es pot accedir a l'ajuda sobre elements de menú específics prement la tecla F1 mentre el punter del ratolí se centra en l'element del menú. Seguiu llegint per a començar el vostre viatge al GIMP.

1.3. Característiques i capacitats

La llista següent és un resum breu d'algunes de les característiques i capacitats del GIMP:

 • Un conjunt complet d'eines de dibuix que inclou pinzells, un llapis, un aerògraf, clonatge, etc.

 • Gestió de memòria basada en mosaics, de manera que la mida de la imatge només està limitada per l'espai de disc disponible.

 • Mostreig de subpíxels per a totes les eines de pintura per a l'antialiàsing d'alta qualitat.

 • Suport complet del canal alfa per a treballar amb transparències.

 • Capes i canals.

 • Base de dades procedimental per a cridar funcions internes del GIMP des de programes externs, com ara Script-Fu.

 • Capacitats avançades de scripting.

 • Múltiples desfés/refés (limitat només per l'espai del disc).

 • Eines de transformació que inclouen girar, escalar, inclinar i invertir.

 • Suport per a una àmplia gamma de formats de fitxer, incloent JPEG, PNG, GIF, PSD, DDS, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP i molts altres.

 • Eines de selecció, incloent rectangle, el·lipse, lliure, difusa, bézier i tisores intel·ligents.

 • Connectors que permeten agregar fàcilment nous formats de fitxer i nous filtres d'efectes.