Sumari
GIMP és una eina multiplataforma per a crear i editar imatges de tot tipus. GIMP és l'acrònim de GNU Programa de retoc d'imatges.
GIMP té moltes capacitats. Es pot utilitzar com un programa de dibuix simple, un programa de retoc fotogràfic de qualitat expert, una eina per a crear art digital, un sistema de processament per lots en línia, un renderitzador d'imatges de producció massiva, un convertidor de format d'imatge, etc.
El GIMP és ampliable i extensible. Està dissenyat per ser augmentat amb connectors i dades personalitzades per fer gairebé qualsevol cosa. La interfície avançada de scripts permet programar-ho tot, des de la tasca més senzilla fins als procediments de manipulació d'imatges més complexos.
El GIMP és una aplicació de programari lliure coberta per la Llicència Pública General versió 3 [GPL]. La GPL proporciona als usuaris la llibertat d'accedir i alterar el codi font que componen els programes informàtics.
Un dels punts forts del GIMP és la seva disponibilitat gratuïta des de moltes fonts per a molts sistemes operatius. La majoria de distribucions GNU / Linux inclouen el GIMP com a aplicació estàndard. El GIMP també està disponible per a altres sistemes operatius com Microsoft Windows™ o macOS™ (Darwin) d'Apple. El GIMP és una aplicació de programari lliure coberta per la llicència pública general versió 3 [GPL]. La GPL proporciona als usuaris la llibertat d'accedir i alterar el codi font que componen els programes d'ordinador. Les plataformes en què se sap que funciona el GIMP inclouen:
GNU/Linux™, Apple macOS™, Microsoft Windows™, OpenBSD™, NetBSD™, FreeBSD™, Solaris™, SunOS™, AIX™, HP-UX™, Tru64™, Digital UNIX™, OSF/1™, IRIX™, GNU/Hurd™, OS/2™, BeOS™, i el seu successor Haiku™.
El GIMP es porta fàcilment a altres sistemes operatius a causa del seu codi font. Per obtenir més informació, visiteu la pàgina d'inici de desenvolupadors del GIMP. [GIMP-DEV].
La primera versió del GIMP va ser escrita per Peter Mattis i Spencer Kimball el 1995. Al llarg dels anys moltes altres persones han contribuït ajudant amb el desenvolupament, provant, proporcionant suport, traducció i escriptura de documentació. Una breu història del GIMP està disponible a en línia.
L'equip de documentació del GIMP proporciona la informació que intenta ajudar-vos a entendre com utilitzar el GIMP. El manual d'usuari és una part important d'aquesta ajuda. La darrera versió sempre està disponible a la pàgina web de l'equip de documentació [GIMP-DOCS] en format HTML. Quan s'utilitza el GIMP, l'ajuda sensible al context està disponible prement la tecla F1 mentre el ratolí està a sobre d'un element del menú o una altra part de la interfície del GIMP. La majoria dels diàlegs també mostraran un botó d'ajuda que podreu utilitzar per accedir a la part rellevant del manual.
El manual en format HTML també es pot instal·lar localment al vostre ordinador. Els instal·ladors estan disponibles per a Windows i Linux, el vostre gestor de paquets pot tenir disponible un paquet d'ajuda gimp. Tot i que si la vostra velocitat d'Internet i l'amplada de banda ho permeten, es recomana utilitzar el manual en línia ja que sol estar més actualitzat. Quan instal·leu el manual local, haureu d'ajustar les preferències d'ajuda per fer ús de la còpia local.
La llista següent és un resum breu d'algunes de les característiques i capacitats del GIMP:
Un conjunt complet d'eines de dibuix que inclou pinzells, un llapis, un aerògraf, clonatge, etc.
Gestió de memòria basada en mosaics, de manera que la mida de la imatge només està limitada per l'espai de disc disponible.
Mostreig de subpíxels per a totes les eines de pintura per a l'antialiàsing d'alta qualitat.
Suport complet del canal alfa per a treballar amb transparències.
Capes i canals.
Base de dades procedimental per a cridar funcions internes del GIMP des de programes externs, com ara Script-Fu.
Capacitats avançades de scripting.
Múltiples desfés/refés (limitat només per l'espai del disc).
Eines de transformació que inclouen girar, escalar, inclinar i invertir.
Suport per a una àmplia gamma de formats de fitxer, incloent JPEG, PNG, GIF, PSD, DDS, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP i molts altres.
Eines de selecció, incloent rectangle, el·lipse, lliure, difusa, bézier i tisores.
Connectors que permeten agregar fàcilment nous formats de fitxer i nous filtres d'efectes.