Kapitel 1. Introduktion

Indholdsfortegnelse

1. Velkommen til GIMP
1.1. Kendte platforme
1.2. GIMPs historie
1.3. GIMPs hjælpesystem
1.4. Funktionalitet og anvendelsesmuligheder
2. Nyheder i GIMP

1. Velkommen til GIMP

GIMP er et værktøj, som understøtter flere platforme, til at oprette og redigere billeder af alle slags med. GIMP er en forkortelse for GNU Image Manipulation Program.

GIMP har mange anvendelsesmuligheder. Den kan bruges som et simpelt tegneprogram, et kvalitetsfotoretoucheringsprogram til eksperter, et værktøj til at oprette digital kunst med, et online batchbehandlingssystem, en billedoptegner til mange billeder på en gang, et billedkonverteringsprogram osv.

GIMP kan udbygges. Den er designet til at kunne så godt som alt ved at blive udbygget med udvidelser og tilpassede data. Den avancerede scriptinggrænseflade giver mulighed for let at scripte alt fra den enkleste opgave til de mest komplekse billedmanipuleringsprocesser.

GIMP er fri software dækket af GNU General Public License version 3 [GPL]. GPL'en giver brugeren frihed til at få adgang til og ændre i kildekoden bag computerprogrammerne.

1.1. Kendte platforme

En af GIMPs styrker er dens tilgængelighed til mange styresystemer og arkitekturer. De fleste distributioner af GNU/Linux inkluderer GIMP som et standardprogram. GIMP er også tilgængelig til andre styresystemer, såsom Microsoft Windows™ eller Apples macOS™ (Darwin). De platforme, som GIMP vides at virke på, inkluderer:

GNU/Linux™, Apple macOS™, Microsoft Windows™, OpenBSD™, NetBSD™, FreeBSD™, Solaris™, SunOS™, AIX™, HP-UX™, Tru64™, Digital UNIX™, OSF/1™, IRIX™, GNU/Hurd™, OS/2™, BeOS™ og dets efterfølger Haiku™.

GIMP porteres let til andre styresystemer på grund af tilgængeligheden af kildekoden. For yderligere information besøg GIMP-udviklernes hjemmeside. [GIMP-DEV].

1.2. GIMPs historie

Den første version af GIMP blev skrevet af Peter Mattis og Spencer Kimball i 1995. Gennem årene har mange andre bidraget med udvikling, test, support, oversættelse og med at forfatte dokumentation. En kort historie om GIMP er tilgængelig online.

1.3. GIMPs hjælpesystem

GIMPs dokumentationsgruppe har leveret de oplysninger, der er nødvendige for, at du kan forstå, hvordan GIMP bruges. Brugermanualen er en vigtig del af hjælpen. Den seneste version kan altid findes på dokumentationsgruppens websted [GIMP-DOCS] i HTML-format. Når du bruger GIMP, er kontekstafhængig hjælp tilgængelig ved at trykke på F1-tasten, mens musen er over et menupunkt eller en anden del af GIMPs grænseflade. De fleste dialoger vil også vise en hjælpeknap, som du kan bruge til at få adgang til den relevante del af manualen.

Manualen i HTML-format kan også installeres lokalt på din computer. Installationsprogrammer er tilgængelige til Windows, og i Linux kan din pakkehåndtering have en gimp-help-pakke tilgængelig. Men hvis din internethastighed og båndbredde tillader det, anbefales det at bruge onlinemanualen, da den normalt er mere opdateret. Når du installerer den lokale manual, skal du justere dine hjælpeindstillinger for at gøre brug af den lokale kopi.

1.4. Funktionalitet og anvendelsesmuligheder

Den følgende liste er en kort oversigt over nogle af de funktioner og anvendelsesmuligheder, som GIMP byder på:

  • En fuld suite af maleværktøjer inklusive malerpensler, blyant, airbrush, kloningsværktøj osv.

  • Flisebaseret hukommelseshåndtering, så billedstørrelse kun er begrænset af den tilgængelige diskplads.

  • Underpixelsampling til alle maleværktøjer giver kantudjævning i høj kvalitet.

  • Fuld understøttelse af alfakanal til arbejde med gennemsigtighed.

  • Lag og kanaler.

  • En proceduredatabase til at kalde interne GIMP-funktioner fra eksterne programmer såsom Script-Fu.

  • Avanceret scriptingfunktionalitet.

  • Adskillige fortryd/omgør (kun begrænset af diskplads).

  • Transformeringsværktøjer inklusive rotér, skalér, vrid og vend.

  • Understøttelse af en lang række filformater inklusive JPEG, PNG, GIF, PSD, DDS, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP og mange andre.

  • Markeringsværktøjer inklusive rektangel, ellipse, fri, udflydende, bezier og saks.

  • Udvidelsesmoduler der giver mulighed for let at tilføje nye filformater og nye effektfiltre.