7.7. Pătare

7.7.1. Prezentare generală

Fig. 17.156. Exemplu de aplicare a filtrului Pătare

Exemplu de aplicare a filtrului Pătare

Imagine originală

Exemplu de aplicare a filtrului Pătare

Filtru Pătare aplicat


Reziduurile produc un efect care seamănă cu topirea imaginii în jos; Dacă un pixel trebuie să fie neclar, există o șansă de 80% ca acesta să fie înlocuit cu valoarea unui pixel direct deasupra acestuia; în caz contrar, este utilizat unul dintre cei doi pixeli la stânga sau la dreapta celui de mai sus. Toți sau numai unii pixeli dintr-un strat sau selecție activă sunt afectați, procentul de pixeli afectați este determinat de opțiunea Randomizare (%).

7.7.2. Activating the Filter

This filter is found in the main menu under FiltersNoiseSlur….

7.7.3. Opțiuni

Fig. 17.157. Opțiuni filtru Pătare

Opțiuni filtru Pătare

Presets, Input Type, Clipping, Blending Options, Preview, Split view
[Notă] Notă

Aceste opțiuni sunt descrise în Secțiune 2, „Caracteristici obișnuite”.

Randomizare (%)

Acest glisor reprezintă procentul de pixeli din stratul sau selecția activă care vor fi pătați. O valoarea mai mare, mai mulți pixeli devin pătați, dar din cauza modului în care funcționează filtrul, efectul său este cel mai vizibil în cazul în care acest glisor este stabilit la o valoare medie, undeva în jur de 50. Experimentați și încercați pe cont propriu!

Repetă

Acest glisor reprezintă numărul de cazuri în care se va aplica filtrul. Valorile mai mari au ca rezultat mai multe pătări, mutând culoarea pe o distanță mai mare.

Sămânță pentru alegerea aleatoare

Acesta controlează gradul de alegere aleatorie pentru pătare. Dacă se utilizează aceeași sămânță de alegere aleatorie în aceeași situație, filtrul produce exact aceleași rezultate. O altă sămânță de alegere aleatorie produce rezultate diferite. Semințe de alegere aleatorie pot fi introduse manual sau generate aleatoriu prin apăsarea butonului Sămânță nouă.