Voor toegang tot deze gereedschappen, selecteer
→ in het hoofdmenu.De GIMP Gereedschapskist bevat veertien “tekengereedschappen”. Standaard worden zij samen weergegeven in vijf groepen, maar dat kan worden uitgeschakeld in Voorkeuren Gereedschapskist door Gereedschapsgroepen gebruiken niet te selecteren.
De mogelijkheid die zij allemaal gemeenschappelijk hebben, is dat zij allemaal worden gebruikt door de muisaanwijzer over de weergave van de afbeelding te verplaatsen, wat penseelstreken maakt. Vijf van hen gedragen zich als de intuïtieve wijze van “schilderen” met een penseel. Potlood, Penseel, Verfspuit en MyPaint-penselen worden “basis tekengereedschappen” of penseelgereedschappen genoemd.
Het Gereedschap Potlood.
Het Gereedschap Penseel.
Het Gereedschap Inktpot.
De andere gereedschappen gebruiken het penseel om een afbeelding op de een of andere manier te wijzigen, in plaats van erop te tekenen:
het Gereedschap Emmer vult met kleur of een patroon;
het Gereedschap Kleurverloop vult met kleurverlopen;
het Gereedschap Gum verwijdert;
het Gereedschap Klonen kopieert van een patroon of afbeelding;
het Gereedschap Repareren corrigeert kleine defecten;
het Gereedschap Klonen met perspectief kopieert in een gewijzigd perspectief;
het Gereedschap Vervangen/verscherpen vervaagt of verscherpt;
het Gereedschap Smeren smeert;
en het Gereedschap Doordrukken/Tegenhouden verlicht of verdonkert.
De voordelen van het gebruiken van GIMP met een tablet in plaats van een muis zal waarschijnlijk meer duidelijker blijken voor gereedschappen met penselen dan ergens anders voor: het voordeel in fijn beheren is onbetaalbaar. Deze gereedschappen hebben ook speciale opties voor “Drukgevoeligheid” die alleen te gebruiken zijn met een tablet.
In aanvulling op de meer voorkomende methode “hands-on”, is het mogelijk om tekengereedschappen toe te passen op een geautomatiseerde manier, door een selectie of pad te maken en dat dan te “belijnen”. U kunt ervoor kiezen om te belijnen met elk van de tekengereedschappen, inclusief niet-standaard, zoals de Gum, gereedschap Smeren, etc., en alle opties, die u voor het gereedschap instelt, zullen worden toegepast. Bekijk het gedeelte over Belijnen voor meer informatie.
Ingedrukt houden van de Ctrl-toets heeft een speciaal effect op elk tekengereedschap. Voor het Potlood, Penseel, Verfspuit, Inktpot en Gum, schakelt het ze naar de modus “Pipet”, zodat klikken op een beeldpunt van een afbeelding ervoor zorgt dat de voorgrondkleur van GIMP wordt ingesteld als de kleur voor de actieve laag op dat punt (of, voor de Gum, de achtergrondkleur van GIMP). Voor het gereedschap Klonen schakelt de Ctrl-toets het naar een modus waar klikken het verwijzingspunt voor het kopiëren instelt. Voor het gereedschap Vervangen/verscherpen schakelt de Ctrl-toets tussen de modi Vervagen en Verscherpen; voor het gereedschap Doordrukken/Tegenhouden schakelt het tussen Doordrukken en Tegenhouden.
Ingedrukt houden van de Shift-toets heeft hetzelfde effect op de meeste tekengereedschappen: het plaatst het gereedschap in de modus rechte lijn. Klik eerst, om met elk van de tekengereedschappen een rechte lijn te maken, op het beginpunt, druk daarna op de Shift-toets. Zolang als u die ingedrukt houd, zult u een dunne lijn zien, die het eerder aangeklikte punt verbindt met de huidige locatie van de aanwijzer. Als u opnieuw klikt, terwijl u doorgaat met het indrukken van de Shift-toets, zal een rechte lijn worden gerenderd. U kunt doorgaan met dit proces om een reeks verbonden lijnsegmenten te maken.
Ingedrukt houden van beide toetsen plaatst het gereedschap in de modus beperkte rechte lijn. Dit is soortgelijk aan het effect van alleen de Shift-toets, behalve dat de richting van de lijn wordt beperkt tot het dichtstbijzijnde veelvoud van 15 graden. Gebruik dit als u perfecte horizontale, verticale of diagonale lijnen wilt maken.
Veel gereedschapsopties worden gedeeld door verschillende tekengereedschappen: deze worden hier beschreven. Opties die alleen van toepassing zijn voor een specifiek gereedschap, of voor een klein aantal gereedschappen, worden beschreven in de gedeelten die zijn gewijd aan die gereedschappen.
De keuzelijst Modus verschaft een selectie aan modi voor het toepassen van tekenen. Net als met Dekking is de gemakkelijkste manier om te begrijpen wat de instelling Modus doet, is om u voor te stellen dat het tekenen in feite wordt toegepast op een laag die boven de laag ligt waarmee u werkt, met de modus voor het combineren van lagen in het dialoogvenster Lagen ingesteld op de selecteerde modus. U kunt op deze manier een grote variëteit aan speciale effecten krijgen. De optie Modus is alleen te gebruiken voor gereedschappen waaraan kan worden gedacht als voor het toevoegen van kleur aan de afbeelding: de gereedschappen Potlood, Penseel, Verfspuit, Inktpot en Klonen. Voor de andere tekengereedschappen is de optie altijd uitgeschakeld. Een lijst met de modi is te vinden in Paragraaf 2, “Modi voor de laag”.
In deze lijst zijn sommige modi bijzonder en worden hieronder beschreven.
De schuifbalk Dekking stelt het niveau voor de transparantie in voor de bewerking met het penseel. Stel u voor dat, om te begrijpen hoe het werkt, in plaats van het veranderen van de actieve laag, het gereedschap een transparante laag bovenop de actieve laag maakt en op die laag werkt. Wijzigen van Dekking in de gereedschapsopties heeft hetzelfde effect als dat het wijzigen van de dekking in het dialoogvenster Lagen zou hebben in de laatste situatie. Het beheert de “sterkte” van alle tekengereedschappen, niet slechts van die welke op de actieve laag tekenen. In het geval van de Gum, dit kan overkomen als enigszins verwarrend: het werkt zo dat hoe hoger de “dekking” is, hoe meer transparantie u krijgt.
Het penseel bepaalt hoeveel van de afbeelding wordt beïnvloed door het gereedschap, en hoe het wordt beïnvloed, als u een penseelstreek neerzet met de aanwijzer. GIMP staat u toe om verscheidene verschillende typen penselen te gebruiken, die worden beschreven in het gedeelte Penselen. Dezelfde keuzes voor penselen zijn beschikbaar voor alle tekengereedschappen, behalve het gereedschap Inktpot, dat een uniek type procedureel gegenereerd penseel gebruikt. De kleuren van een penseel zijn alleen van belang voor gereedschappen waar zij een betekenis hebben: de gereedschappen Potlood, Penseel en Verfspuit. Voor de andere tekengereedschappen is alleen de verdeling van de intensiteit van een penseel relevant.
Deze optie laat u de grootte van het penseel precies aanpassen. U kunt de pijltoetsen gebruiken om te variëren met ±0,01 of de toetsen Page-Up en Page-Down om te variëren met ±1,00. U kunt hetzelfde resultaat verkrijgen als u uw muiswiel correct hebt ingesteld in de Voorkeuren. Bekijk Hoe de grootte van een penseel te variëren
Deze regelaar bepaalt de verhouding tussen de hoogte en de breedte van het penseel. De waarden lopen van -20,00 tot 20,00 met de standaardwaarde ingesteld op 0,00. Een negatieve waarde van 0,00 tot -20 vermindert de hoogte van het penseel, terwijl een positieve waarde tussen 0,00 en 20,00 een vermindering van de breedte van het penseel aangeeft.
Deze optie zorgt ervoor dat het penseel rondom zijn middelpunt draait, met de klok mee. Dat is zichtbaar als het penseel niet rond is, maar gemaakt uit een gedraaid figuur.
Met deze optie stelt u de afstand tussen de penseelafdrukken in een lijn in.
Verandert de grootte van het harde midden van het penseel.
Verandert de intensiteit van de penseelstreek.
Wanneer u deze optie inschakelt zullen daaronder meerdere aan penseelgedrag gerelateerde instellingen verschijnen. Penseelgedrag laat u verschillende parameters voor het penseel instellen voor verschillend gedrag voor invoer. Zij worden meestal gebruikt met grafische tabletten, maar sommige ervan zijn ook te gebruiken met een muis.
U kunt meer lezen over dit gedrag in Penseelgedrag
Bij het belijnen van paden en selecties met een tekengereedschap is er een optie “Penseelgedraging nabootsen” te selecteren. Dat betekent dat wanneer u belijnt, de druk en snelheid van het penseel variëren langs de lengte van de penseelstreek. Druk begint met nul, gaat door naar volledige druk en gaat dan opnieuw terug naar geen druk. Snelheid begint vanaf nul en gaat naar volledige snelheid aan het einde van de streek.
Deze opties worden beschreven in Uitvloeiingsopties
U kent “tussenruimte” in penseelstreken: streken worden gemaakt met op elkaar volgende penseelafdrukken die, wanneer zij dicht bij elkaar liggen, een doorlopende lijn lijken te tekenen. Hier, in plaats van te worden uitgelijnd, worden de penseelafdrukken verspreid over een afstand die u kunt instellen met de schuifbalk .
Het spikkeleffect is ook beschikbaar in de Bewerker penseelgedrag, waar u het spikkeleffect aan het gedrag van een penseel kan verbinden.
Deze optie beïnvloedt niet het renderen van de penseelstreek, maar zijn “vorm”. Het neemt de afwijkingen weg uit de lijn die u tekent. Het maakt tekenen met een muis gemakkelijker.
Wanneer deze optie is geselecteerd, verschijnen twee instellingen, Kwaliteit en Zwaarte. U kunt de standaard waarden wijzigen om ze naar uw vaardigheden aan te passen.
Een grotere zwaarte verstevigt de penseelstreek.
Tabel 14.2. Voorbeeld “Vloeiende lijnen” dat probeert te tekenen met de muis
Instelling “Vloeiende lijnen” |
Rechte lijn |
Sinusboog |
|
---|---|---|---|
Niet geselecteerd | |||
Standaard | |||
Maximum |
Wanneer u werkt aan een afbeelding die groter is (in beeldpunten) dan uw scherm, moet u veel in- en uitzoomen. Deze optie maakt het mogelijk een heel natuurlijk proces voor "iteratieve verfijning" mogelijk, zonder de noodzaak om de toepassing herhaaldelijk te vragen om de grootte van het penseel te wijzigen, als u heen en weer gaat tussen brede streken en de details.
Als de grootte van het penseel relatief is aan het canvas (optie niet geselecteerd), maakt inzoomen het penseel ook ingezoomd en het verschijnt groter (neemt meer beeldpunten in op het scherm). Als u werkt met een penseel met een straal van 300 beeldpunten en u zoomt in van 12% naar 100%, is het penseel nu de halve grootte op uw scherm! U moet dus het penseel verder terug verkleinen.
Als u de penseelgrootte relatief instelt ten opzichte van het scherm (optie geselecteerd), dan, als u inzoomt, wijzigt de grootte van het weergegeven penseel op het scherm niet, maar het lijkt kleiner en kunt u dus aan kleinere details werken.
"Penseelgrootte vergrendelen" kan ook worden gebruikt om het penseel te vergrendelen om rotatie te bekijken:
Past het effect oplopend toe als de muisaanwijzer wordt verplaatst.
Het keuzevak Oplopend lijkt niet te werken zoals iedereen verwacht. Als het is uitgeschakeld (de standaard waarde) wordt het maximale effect van een enkele streek bepaald door de dekking die is ingesteld in de schuifbalk Dekking. Als de dekking is ingesteld op minder dan 100, zal het verplaatsen van het penseel over dezelfde plek de dekking verhogen, als het penseel in de tussentijd wordt opgetild. Er overheen tekenen met dezelfde streek heeft dat effect niet. Als Oplopend actief is zal het penseel met volledige dekking tekenen, ongeacht de instelling van de schuifbalk. Deze optie is beschikbaar voor alle tekengereedschappen, behalve die welke een besturingselement “snelheid” hebben, dat automatisch een oplopend effect impliceert. Bekijk ook Paragraaf 2, “Modi voor de laag”.
Indien ingeschakeld, vergroot dit automatisch de laag als buiten de randen van de laag wordt getekend. Als het is ingeschakeld, verschijnen er verschillende aanvullende instellingen onder.
Onthoud dat dit u niet toestaat een laag uit te breiden tot buiten de grootte van het canvas van de afbeelding. Bekijk, voor het wijzigen van de grootte van het, Grootte canvas.
De hoeveelheid beeldpunten om toe te voegen in de richting waarin u tekent.
Hier kunt u selecteren hoe het nieuwe uitgebreide gebied van de laag wordt gevuld. Dit zijn dezelfde keuzes als die in het dialoogvenster Nieuwe laag.
Als de laag waarop u tekent een laagmasker heeft, zal dat masker ook worden uitgebreid. Deze optie geeft u de keuze hoe het nieuwe gebied van het laagmasker te vullen. U heeft de keuze uit Wit (volledig ondoorzichtig) en Zwart (volledig transparant).
In de volgende voorbeelden worden enkele modi voor tekenen van GIMP gedemonstreerd:
Voor elk tekengereedschap met een dekking van minder dan 100%, tekent deze hele nuttige modus geen transparantie, maar bepaalt de mogelijkheid voor het toepassen van verf. Dat geeft leuke patronen van stippen aan penseelstreken of vulling.
Deze modus past alleen verf toe op de transparante gebieden van de laag: hoe lager de dekking, hoe meer verf wordt toegepast. Dus, tekenen van ondoorzichtige gebieden heeft geen effect; tekenen van transparante gebieden heeft hetzelfde effect als de modus Normaal. Het resultaat is altijd een toename van de dekking. Natuurlijk heeft niets hiervan enige betekenis voor lagen die geen alfakanaal hebben.
In het bovenstaande voorbeeld staat Wilber bovenop de bovenste laag, omgeven door transparantie. De onderste laag is effen lichtblauw. Het gereedschap Emmer werd gebruikt, met de optie Hele selectie vullen geselecteerd en de gehele laag werd geselecteerd. Een patroon werd gebruikt om te tekenen met het gereedschap Emmer.
Deze modus verwijdert de voorgrondkleur, vervangt het door gedeeltelijke transparantie. Het werkt zoals het filter Kleur naar alfa, toegepast op het gebied onder de penseelstreek. Onthoud dat dit alleen werkt op lagen die een alfakanaal hebben; anders is deze modus identiek aan Normaal.
In het bovenstaande voorbeeld was de kleur van de Emmer wit, dus witte delen van Wilber werden gewist en de blauwe achtergrond schijnt daar doorheen.
Deze afbeelding hieronder heeft drie horizontale strepen en heeft slechts een laag, de achtergrondlaag. Achtergrondkleur is luchtblauw. We voegen drie verticale penseelstreken toe met het gereedschap Potlood:
Aan de linkerkant een verticale penseelstreek met de exacte kleur van de blauwe streep: alleen deze blauwe kleur werd verwijderd.
In het midden een verticale penseelstreek met de exacte kleur van het rode gebied: alleen deze rode kleur werd verwijderd, ongeacht zijn transparantie. Verwijderde gebieden zijn transparant gemaakt.
Aan de rechterkant een verticale penseelstreek met de luchtblauwe kleur van de achtergrond van de laag: alleen deze kleur werd verwijderd.
Voor gevorderde gebruikers zou het goed zijn om te weten dat tekengereedschappen in feite werken op het niveau van sub-pixel, om het produceren van gerafeld-lijkende resultaten te vermijden. Een consequentie daarvan is dat, zelfs als u werkt met een penseel met een harde rand, zoals een van de penselen Cirkel, beeldpunten aan de rand van de penseelstreek slechts gedeeltelijk worden beïnvloed. Wanneer u alles-of-niets effecten nodig hebt (wat nodig zou kunnen zij om een goede selectie te krijgen, of voor knippen en plakken, of voor het bewerken van beeldpunt-na-beeldpunt op een hoog zoomniveau), gebruik het gereedschap Potlood, dat alle penselen perfect hard maakt en anti-aliasing voor sub-pixels uitschakelt.