7.9. Diàleg de la drecera de teclat

El diàleg dreceres de teclat permet canviar o afegir una drecera de teclat a una ordre de menú, una eina, un filtre, etc.

Figura 15.137. El diàleg dreceres de teclat

El diàleg dreceres de teclat

7.9.1. Activeu el diàleg

Podeu accedir-hi:

  • des del menú principal: EditaDreceres de teclat;

  • o, des del diàleg Preferències: aneu a la secció Interfície, després feu clic al botó Configura les dreceres de teclat....

7.9.2. Ús del diàleg dreceres de teclat

Si ja sabeu per quina ordre voleu canviar la tecla drecera, aleshores podreu utilitzar el camp Cerca per introduir-la. Això escurçarà la llista de possibles ordres només a les que continguin el text que heu cercat.

L'àrea central del diàleg mostra les categories d'acció a l'esquerra. Podeu ampliar una categoria prement +, i replegar-la prement -. Cada categoria d'acció ampliada us mostrarà una llista d'accions disponibles. La columna del mig mostra quina drecera s'ha assignat a cada acció o «Desactivada» quan l'acció no té cap drecera. La columna «Nom» mostra el nom pel qual el GIMP coneix l'acció.

Figura 15.138. Assignació d'una drecera de teclat

Assignació d'una drecera de teclat

El text «accelerador nou...» a la columna dreceres mostra que el GIMP està esperant que s'introdueixi una drecera nova per a l'acció Afegeix un canal alfa.


Quan hàgiu trobat l'acció per a la qual voleu establir una drecera, feu clic a la línia que mostra els detalls de l'acció. La columna Drecera d'aquesta línia canviarà a Accelerador nou.... El GIMP ara espera que utilitzeu una drecera de teclat. Tan bon punt com introduïu una combinació de tecles, la drecera s'afegirà a aquesta acció. Tret que la drecera que heu introduït ja estigués assignada a una altra acció. En aquest cas us dirà per a quina acció s'utilitza la combinació de tecles i us preguntarà què heu de fer. De totes maneres podeu optar per assignar la drecera o cancel·lar el canvi.

També podeu eliminar una drecera existent d'una acció. Per a fer-ho, seleccioneu la línia de l'acció i premeu Retrocés per a esborrar la drecera.

A baix del diàleg hi ha una opció (marcada per defecte) que indica al GIMP si ha de desar les dreceres de teclat en sortir. Si està activada, totes les dreceres canviades es desaran quan sortiu del GIMP. Si està desactivada, les dreceres només es desaran si heu utilitzat el botó Desa abans de tancar el diàleg.

A sota del diàleg hi apareixen tres botons:

  • Ajuda: obrirà aquesta pàgina d'ajuda.

  • Desa: desarà qualsevol canvi que hàgiu fet a les dreceres sense tancar el diàleg.

  • Tanca: tancarà el diàleg sense desar la configuració al disc, però qualsevol drecera canviada romandrà activa fins que es tanqui el GIMP. El que passa després de tancar el GIMP depèn de la configuració Desa les dreceres del teclat a la sortida esmentada anteriorment.