Når du eksporterer et billede, har de fleste filformater yderligere indstillinger, der kan vælges. Hvis det er tilfældet, åbnes en ny dialog, når du har valgt filnavn og eksportfilformat. Dette afsnit dokumenterer dialogerne for alle eksportfilformaterne.
Advarsel | |
---|---|
Filformatet GIF understøtter ikke nogle grundlæggende billedegenskaber som f.eks. udskriftsopløsning. Vælg et andet filformat, som f.eks. PNG, hvis du har brug for disse egenskaber. |
Afkrydses Indlæs gradvist, vil et billede på en webside blive vist progressivt, efterhånden som det hentes. Progressiv billedvisning er nyttig på langsomme internetforbindelser, fordi du kan stoppe indlæsningen af et billede, som ikke har interesse. Gradvis indlæsning er mindre nyttig i dag med vores hurtigere internetforbindelser.
GIF-kommentar understøtter kun 7-bit ASCII-tegnsættet. Bruger du tegn uden for 7-bit ASCII-tegnsættet, vil GIMP eksportere billedet uden kommentaren og informere dig om, at kommentaren ikke blev gemt.
Når denne indstilling er markeret, vil billedet blive eksporteret som en animation. Bemærk, at denne indstilling vil være deaktiveret (og animationsindstillingerne vil ikke være synlige), hvis billedet kun har ét lag.
Du kan indstille, hvor mange gange animationen skal gentages, før den stopper. Denne værdi ignoreres, hvis Uendelig løkke er markeret.
Afkrydses denne indstilling, vil animationen afspilles igen og igen, indtil du stopper den.
Du kan angive (i millisekunder), hvor længe det enkelte billede vises, hvis det ikke er blevet angivet før. I så fald kan du ændre visningstiden i dialogen Lag. Bemærk, at nogle styresystemer og programmer kan tilsidesætte dette og bruge en lavere billedhastighed på grund af computerens hastighed, ydeevne eller andre tekniske begrænsninger.
Hvis det ikke er blevet angivet før, kan du indstille, hvordan billeder vil blive overlejret. Du kan vælge mellem tre muligheder:
Jeg er ligeglad: Anvendes hvis alle lagene er uigennemsigtige. Lag vil overskrive det, som ligger nedenunder.
Kumulative lag (sæt sammen): Tidligere billeder vil ikke blive slettet, når et nyt vises.
Et billede pr. lag (erstat): Tidligere billeder vil blive slettet, inden et nyt vises.
Værdien Visningstid af det enkelte billede hvis ikke angivet vil blive brugt for alle billeder.
Værdien Billedkassering hvis ikke angivet vil blive brugt for alle billeder.
HEIF står for High Efficiency Image File Format. Kendes også som HEIC (High Efficiency Image Coding).
Dobbelt så meget information kan gemmes i et HEIF-billede som i et JPEG-billede af samme størrelse, hvilket giver en bedre kvalitet. Per september 2022 har ingen browsere indbygget understøttelse af HEIF.
Få mere at vide på Wikipedia.
Når det er markeret, eksporteres billedet med tabsfri komprimering. Det giver en højere billedkvalitet på bekostning af en større filstørrelse.
Hvis Tabsfri ikke er markeret, bestemmer denne værdi kvaliteten af billedkomprimeringen. 100 giver den bedste billedkvalitet og den laveste komprimering, mens 0 giver den højeste komprimering og den dårligste billedkvalitet.
Definerer, hvilket pixelformat det eksporterede billede skal bruge til farveundersampling. Der er tre muligheder:
YUV420: velegnet til fotografier med tabsfri komprimering. Dette format er det mest kompatible med anden software, der bruger HEIF.
YUV444: Når det bruges med en høj Kvalitetsindstilling, eksporterer dette format et visuelt tabsfrit billede.
RGB: Nyttig når du eksporterer billeder med ægte tabsfri kvalitet.
Bestemmer, om pixeldataene skal gemmes med 8, 10 eller 12 bit pr. farvekanal.
The tradeoff between speed and compression. Slow will provide a smaller filesize but takes longer to encode.
Hvis markeret indlejres farveprofilen i det eksporterede billede.
Hvis markeret indlejres Exif-metadata i det eksporterede billede.
Hvis markeret indlejres XMP-metadata i det eksporterede billede.
JPEG-filer plejer at have filendelsen .jpg, JPG eller .jpeg. Filformatet er meget udbredt, fordi det komprimerer billeder meget effektivt, mens tab af billedkvalitet minimeres. Intet andet format kommer i nærheden af samme grad af komprimering. Formatet understøtter dog ikke gennemsigtighed eller flere lag.
JPEG-algoritmen er meget kompleks og involverer et forvirrende antal indstillinger, hvis betydning rækker ud over formålet med denne dokumentation. Med mindre du er JPEG-ekspert, så er parameteren kvalitet den eneste, du behøver ændre på.
Når du gemmer en fil i JPEG-formatet, vises en dialog, som lader dig indstille kvalitetsniveauet, der går fra 0 til 100. Værdier over 95 er generelt ikke nyttige. Standardkvaliteten på 90 giver sædvanligvis et fremragende resultat, men i mange tilfælde kan kvaliteten sættes lavere uden synlig forværring af billedkvaliteten. Du kan teste effekten af forskellige kvalitetsindstillinger ved at afkrydse Forhåndsvis i billedvindue i JPEG-dialogen.
Bemærk | |
---|---|
Bemærk, at tallet for JPEG-kvalitetsniveauet betyder noget forskelligt i forskellige programmer. Gemmes et billede i GIMP med et kvalitetsniveau på 80, kan det ikke nødvendigvis sammenlignes med et billede gemt med samme kvalitetsniveau i et andet program. |
Hvis en særlig kvalitetsindstilling (eller “kvantiseringstabel”) blev tilføjet til billedet, da det blev indlæst, så lader denne indstilling dig bruge den i stedet for standardindstillingen.
Har du kun foretaget nogle få ændringer i billedet, så vil genbrug af den samme kvalitetsindstilling give næsten samme kvalitet og filstørrelse som det oprindelige billede. Dette vil minimere tabene forårsaget af kvantiseringstrinnet sammenlignet med, hvad der vil ske med brug af andre kvalitetsindstillinger.
Er kvalitetsindstillingen i den oprindelige fil ikke bedre end dine standardkvalitetsindstillinger, så vil indstillingen “Brug kvalitetsindstillingerne fra det oprindelige billede” være tilgængelig, men ikke aktiveret. Det sikrer, at du som minimum får kvaliteten angivet i din standardindstilling. Foretog du ikke større ændringer i billedet og vil gemme det i samme kvalitet som det oprindelige, kan du gøre det ved at aktivere denne indstilling.
Afkrydses denne indstilling, vises enhver ændring af kvaliteten (eller enhver anden JPEG-parameter) direkte i billedet (Dette ændrer ikke billedet: Billedet vender tilbage til sin oprindelige tilstand, når JPEG-dialogen lukkes).
Lidt information om de avancerede indstillinger:
JPEG-komprimering medfører artefakter. Ved at bruge denne indstilling kan billedet udglattes, når det gemmes, hvorved artefakterne formindskes. Billedet vil dog blive lidt sløret.
Aktiveres denne indstilling, vil billeddelene blive gemt i en rækkefølge, som tillader progressiv forbedring over en langsom internetforbindelse. Indstillingen progressiv for JPEG har samme formål som indstillingen indlæs gradvist for GIF. Desværre medfører aktivering af indstillingen progressiv lidt større filer end uden.
Bemærk | |
---|---|
Vær opmærksom på, at visse ældre fjernsyn og fotorammer (og måske andre enheder) måske ikke kan vise jpeg-billeder, der er eksporteret med den progressive indstilling aktiveret (som er standard). |
Whether to export using a CMYK Color Profile.
Aritmetisk kodning er en form for entropikodning (en måde at komprimere tabsfrit på), som kan bruges ved eksport til JPEG. Billeder med aritmetisk kodning kan være 5–10 % mindre. Ældre programmer kan dog have problemer med at åbne dem.
Aktiveres denne indstilling, vil der ske en optimering af entropikodningsparametrene. Resultatet er typisk en mindre fil, som tager længere tid at generere.
Billedfilen kan indeholde markeringer, som tillader indlæsning af billedet i segmenter. Afbrydes forbindelsen, mens billedet på en webside indlæses, kan indlæsningen genoptages fra den næste markering.
JPEG-billeder gemmes som en række komprimerede, kvadratiske fliser kaldet MCU (Minimum Coding Unit). Du kan angive størrelsen af disse fliser (i pixels).
Det menneskelige øje er ikke ensartet følsomt over hele farvespektret. Komprimeringen kan udnytte dette til at behandle farver, der er ganske lidt forskellige, og som øjet opfatter som næsten ens, som identiske farver. Tre metoder er til rådighed:
1×1,1×1,1×1 (bedste kvalitet): Kaldes ofte (4∶4∶4). Giver den bedste kvalitet med bevarelse af kanter og kontrastfarver, men giver mindre komprimering.
2×1,1×1,1×1 (4∶2∶2): Standarden for undersampling. Giver normalt et godt forhold mellem billedkvalitet og filstørrelse. Der er tilfælde, hvor ingen undersampling (4∶4∶4) giver en væsentligt forbedret billedkvalitet, f.eks. hvis billedet indeholder fine detaljer såsom tekst på en ensartet baggrund eller næsten ensfarvede billeder.
1×2,1×1,1×1: Lig (2×1,1×1,1×1), men chromasampling sker i vandret retning og ikke i lodret retning, som hvis billedet var blevet drejet.
2×2,1×1,1×1 (mindste fil): Kaldes ofte (4∶1∶1). Giver den mindste filstørrelse. Passer til billeder med svage kanter, men giver mindre mættede farver.
DCT betyder “diskret cosinustransformering” og er første skridt i JPEG-algoritmen, der fører fra det rumlige til frekvensdomænet. Valgmulighederne er “kommatal”, “heltal” (standard) og “hurtigt heltal”.
Kommatal: Kommatalsmetoden er en anelse mere nøjagtig end heltalsmetoden, men er meget langsommere, med mindre din computer har hurtig hardware til beregning med kommatal. Bemærk, at resultatet af kommatalsmetoden kan variere en smule fra computer til computer, mens heltalsmetoden skulle give samme resultat på alle computere.
Heltal (standard): Hurtigere end “kommatal”, men ikke lige så nøjagtig.
Hurtigt heltal: Denne metode er meget mindre nøjagtig end de to andre.
Du kan klikke på linket “(rediger)” for at åbne metadataredigering og ændre eller tilføje metadata, som du ønsker skal indgå i billedet. Bemærk: Du skal også stadig aktivere de relevante muligheder for at gemme metadata, der er anført nedenfor.
Har det indlæste billede Exif-, XMP- eller IPTC-metadata, kan du vælge, hvilke metadata der skal bevares ved eksport.
You can also save the color profile, a custom comment to be shown in the Image Properties, and include a small preview thumbnail of the image when exporting.
Som standard eksporteres dit PNG-billede i et pixelformat, der ligner indstillingerne for dit billede i GIMP. Det er normalt det, du ønsker, men når du har brug for et specifikt outputformat, kan du ændre det her til 8 eller 16 bit pr. kanal RGB eller gråtoner (med eller uden alfakanal).
Da komprimering er tabsfri, er den eneste grund til at bruge et lavere komprimeringsniveau end 9, at komprimeringen på en langsom computer kan tage lang tid. Der er ikke noget at være bange for ved dekomprimering: Hastigheden er den samme uanset komprimeringsniveauet.
Afkrydses Indlæs gradvist, vil et billede på en webside blive vist progressivt, efterhånden som det hentes. Progressiv billedvisning er nyttig på langsomme internetforbindelser, fordi du kan stoppe indlæsningen af et billede, som ikke har interesse. Gradvis indlæsning er mindre nyttig i dag med vores hurtigere internetforbindelser.
Når denne indstilling er afkrydset, gemmes farveværdierne, selv hvis pixlerne er helt gennemsigtige. Det er kun muligt med et enkelt lag og ikke med en forenet komposition. Når et billede med flere lag eksporteres til et filformat med et enkelt lag, kan GIMP ikke bevare de gennemsigtige pixels' farveværdier.
Du kan klikke på linket “(rediger)” for at åbne metadataredigering og ændre eller tilføje metadata, som du ønsker skal indgå i billedet. Bemærk: Du skal også stadig aktivere de relevante muligheder for at gemme metadata, der er anført nedenfor.
Har billedet mange gennemsigtighedsniveauer, vil internetbrowsere, som kun genkender to niveauer, bruge værktøjskassens baggrundsfarve i stedet.
PNG understøtter en forskydningsværdi kaldet “oFFs chunk”, som indeholder data om placering. Desværre virker understøttelsen af PNG-forskydning i GIMP ikke, eller er ikke kompatibel med andre programmer, og har været det længe. Aktivér ikke lagforskydning, men lad GIMP lægge lagene sammen, før billedet gemmes, og der vil ikke være nogen problemer.
Gem billedets opløsning (i ppi, pixels pr. inch).
Datoen filen blev gemt.
Du kan læse kommentaren i Billedegenskaber.
Har det indlæste billede Exif-, XMP- eller IPTC-metadata, kan du vælge, hvilke metadata der skal bevares ved eksport.
You can also save the color profile, a custom comment to be shown in the Image Properties, and include a small preview thumbnail of the image when exporting.
Klik for at gemme de aktuelle indstillinger. Senere kan du bruge
for at indlæse de gemte indstillinger.Bemærk | |
---|---|
PNG-formatet understøtter billeder med indekserede farver. Anvendes færre farver, giver det en mindre fil. Det er særligt nyttigt til billeder til nettet (se Afsnit 6.6, “Indexed mode”). Computere arbejder med blokke af 8 bit kaldet en “byte”. En byte tillader 256 farver. Det hjælper ikke at reducere antallet af farver til mindre end 256: Der vil stadig bruges en byte og filen vil ikke blive mindre. “PNG8”-formatet anvender, ligesom GIF, kun en bit til gennemsigtighed, så kun to tilstande er mulige: gennemsigtig eller uigennemsigtig. |
Med denne indstilling kan du vælge den algoritme, der skal anvendes til komprimering af billedet.
Ingen: Hurtig og tabsfri, men filen kan blive meget stor.
LZW: Billedet komprimeres med “Lempel-Ziv-Welch”-algoritmen, som er en tabsfri metode. Den er effektiv og hurtig. Find mere information her: [WKPD-LZW].
PackBits: hurtig og enkel komprimeringsmetode til run-length-kodning af data. Apple introducerede PackBits-formatet med udgivelsen af MacPaint på Macintosh-computeren. En PackBits-datastrøm består af pakker med en byte header efterfulgt af data (Kilde: [WKPD-PACKBITS]).
Deflate: Tabsfri datakomprimeringsalgoritme, som anvender en kombination af LZ77-algoritmen og Huffman-kodning. Anvendes også i Zip-, Gzip- og PNG-filformaterne (Kilde: [WKPD-DEFLATE]).
JPEG: er en meget god komprimeringsalgoritme, men med kvalitetstab. Det er den samme komprimering, som bruges i JPEG-billeder. Da den er tabsgivende, bør du ikke bruge den, når billedkvaliteten er vigtig. Denne komprimering kan ikke bruges, når dit billede er i indekseret tilstand.
CCITT Group 3-fax og CCITT Group 4-fax: Sort og hvidt-format udviklet til overførsel af billeder via fax.
Bemærk | |
---|---|
Disse komprimeringstilstande kan kun vælges, hvis billedet er indekseret og reduceret til to farver. Brug “Brug sort og hvid (1 bit) palet”. → → for at ændre billedet til indekserede farver. Sørg for at vælge |
Lag kan gemmes ved eksport til TIFF. Hvert lag bliver til en separat side i TIFF-billedet.
Når Gem lag er markeret, vil denne indstilling, som er aktiveret som standard, ændre størrelsen på alle lag til billedets størrelse. TIFF-billeder kan ikke have negative forskydninger. Denne indstilling gør det muligt at importere TIFF'en igen uden at skulle ændre placeringen af lag, der havde en anden størrelse end det oprindelige billede.
Med denne indstilling gemmes farveværdierne, også selvom pixlerne er helt gennemsigtige.
Whether to export using a CMYK Color Profile.
Du kan klikke på linket “(rediger)” for at åbne metadataredigering og ændre eller tilføje metadata, som du ønsker skal indgå i billedet. Bemærk: Du skal også stadig aktivere de relevante muligheder for at gemme metadata, der er anført nedenfor.
Når denne indstilling er aktiveret, vil eksisterende Exif-metadata blive gemt i det eksporterede TIFF-billede.
Når denne indstilling er aktiveret, vil eksisterende IPTC-metadata blive gemt i det eksporterede TIFF-billede.
Når denne indstilling er aktiveret, vil eksisterende XMP-metadata blive gemt i det eksporterede TIFF-billede.
Når denne indstilling er aktiveret, vil farveprofilen blive gemt i det eksporterede TIFF-billede.
Når denne indstilling er aktiveret, gemmes en miniature som side to i det eksporterede TIFF-billede. Dette vil også medføre, at visse Exif-mærker gemmes, selv om du har deaktiveret, at Exif-metadata gemmes.
Når denne indstilling er aktiveret, gemmes GeoTIFF-metadata, der var til stede i det oprindelige billede, i det eksporterede TIFF-billede.
Her kan du aktivere lagring af en kommentar, der er knyttet til billedet. Kommentaren kan indtastes i tekstfeltet under denne mulighed.
Her vælges den type billede, du forsøger at eksportere. Det vil formentlig hjælpe dig med at vælge den bedste måde at komprimere billedet på.
Valgmulighederne er: Standard, Billede til digitale billeder, som portrætter eller indendørs billeder, Foto til udendørs fotografering med naturlig belysning, Tegning til hånd- eller stregtegning med detaljer i høj kontrast, Ikon til små farverige billeder, og Tekst) til billeder, der mest indeholder tekst.
Når den er markeret, gemmes billedet på en måde, der bevarer den oprindelige kvalitet. Dette deaktiverer indstillingerne Billedkvalitet og Alfakvalitet. Når den ikke er markeret, gemmes billedet baseret på kvalitetsindstillingerne nedenfor, hvilket kan medføre et vist tab af kvalitet, men med et bedre komprimeringsforhold. Dette er standardindstillingen.
Disse indstillinger bestemmer, hvilken kvalitet billedet skal gemmes i. En højere billedkvalitet betyder normalt en større filstørrelse. Når filstørrelsen er vigtig, kan du tjekke, om en lavere kvalitet stadig er god nok til dit formål.
Når den er markeret, bruges en skarpere og mere præcis RGB-til-YUV-konverteringsmetode til at eksportere billedet. Dette kan bedre bevare fine detaljer som tynde linjer i det endelige billede. Denne indstilling kan øge eksporttiden for et billede, og den er kun tilgængelig, når Tabsfri ikke er markeret.
Du kan klikke på linket “(rediger)” for at åbne metadataredigering og ændre eller tilføje metadata, som du ønsker skal indgå i billedet. Bemærk: Du skal også stadig aktivere de relevante muligheder for at gemme metadata, der er anført nedenfor.
Når denne indstilling er aktiveret, vil eksisterende Exif-metadata blive gemt i det eksporterede billede.
Når denne indstilling er aktiveret, vil eksisterende IPTC-metadata blive gemt i det eksporterede billede.
Når denne indstilling er aktiveret, vil eksisterende XMP-metadata blive gemt i det eksporterede billede.
Når denne indstilling er aktiveret, vil farveprofilen blive gemt i det eksporterede billede.
Når denne indstilling er aktiveret, vil en miniature blive gemt i det eksporterede billede.
MNG står for “Multiple-Image Network Graphics”.
Ingen almindelige webbrowsergenkender MNG-animationsformatet. Se https://en.wikipedia.org/wiki/Multiple-image_Network_Graphics.