Quan s'exporta una imatge, la majoria dels formats de fitxer tenen opcions addicionals que es poden configurar. Si aquest és el cas, s'obrirà un diàleg nou després d'haver seleccionat el nom del fitxer i el format del fitxer exportat. Aquesta secció documentarà els diàlegs per a tots els formats de fitxer exportats.
Avís | |
---|---|
El format de fitxer GIF no suporta algunes propietats bàsiques de la imatge com la resolució d'impressió. Si us interessen aquestes propietats, utilitzeu un format de fitxer diferent com el PNG. |
Marcar entrellaça permet que una imatge en una pàgina web es mostri progressivament mentre es descarrega. La mostra progressiva de la imatge és útil en connexions amb velocitats lentes, ja que permet interrompre la descàrrega d'imatges sense interès; avui, l'entrellaçat s'utilitza poc a causa de les connexions més ràpides.
Els comentaris del GIF només suporten caràcters ASCII de 7 bits. Si s'utilitza un altre tipus de caràcter del conjunt ASCII de 7 bits, el GIMP desarà la imatge sense comentari, i us informarà que el comentari no s'ha desat.
Quan aquesta opció està marcada, la imatge s'exportarà com una animació. Tingueu en compte que aquesta opció es desactivarà (i les opcions d'animació no seran visibles) si la imatge només té una capa.
Podeu establir quantes vegades es repetirà l'animació abans que s'aturi. Aquest valor s'ignora si està marcat Bucle per sempre.
Quan aquesta opció està marcada, l'animació es repetirà fins que la pareu.
Podeu ajustar el retard en mil·lisegons entre els fotogrames si no s'ha fet abans. En aquest cas, podreu modificar cada retard en el diàleg de les capes. Tingueu en compte que alguns sistemes operatius i aplicacions poden substituir amb una velocitat de fotograma més baixa a causa de la velocitat de l'ordinador, rendiment o altres limitacions tècniques.
Si no s'ha fet abans, podeu establir com se superposen els fotogrames. Podeu triar entre tres opcions:
No importa: es pot utilitzar aquesta opció si totes les capes són opaques. Les capes se sobreescriuen amb les de baix.
Capes acumulatives (combina): els fotogrames previs no s'eliminen quan se'n mostra un de nou.
Un fotograma per capa (substitueix): els fotogrames previs s'eliminen abans de mostrar-ne un de nou.
El retard entre fotogrames quan no s'especifica el valor, s'utilitzarà per a tots els fotogrames.
La disposició del fotograma quan no s'especifica el valor s'utilitzarà per a tots els fotogrames.
HEIF significa format de fitxer d'imatge d'alta eficiència. També conegut com a codificació d'imatges HEIC d'alta eficiència.
Es pot emmagatzemar el doble d'informació tant en una imatge HEIF com en una imatge JPEG de la mateixa mida, resultant en una millor qualitat. A partir de setembre de 2022, cap navegador no admetrà HEIF de forma nativa.
Més informació a Viquipèdia.
Quan està marcada, la imatge s'exportarà amb compressió sense pèrdua. Això crearà una imatge de major qualitat a costa d'una mida de fitxer més gran.
Si sense pèrdua no està marcat, aquest valor determina la qualitat de la compressió de la imatge. 100 proporciona la millor qualitat d'imatge i la compressió més baixa, mentre que 0 proporciona la compressió més alta i la pitjor qualitat d'imatge.
Defineix el format de píxel que ha d'utilitzar la imatge exportada per al submostratge de color. Hi ha tres opcions:
YUV420: Adequat per a fotografies amb compressió amb pèrdua. Aquest format és més compatible amb altres programaris que utilitzen HEIF.
YUV444: quan s'utilitza amb un ajust alt de Qualitat, aquest format exporta una imatge sense pèrdua visual.
RGB: útil quan s'exporten imatges amb una qualitat real sense pèrdues.
Determina si les dades dels píxels s'han d'emmagatzemar utilitzant 8 bits, 10 bits o 12 bits per canal de color.
The tradeoff between speed and compression. Slow will provide a smaller filesize but takes longer to encode.
Si està marcada, el perfil de color s'incrustarà a la imatge exportada.
Si està marcada, les metadades Exif s'incrustaran a la imatge exportada.
Si està marcada, les metadades XMP s'incrustaran a la imatge exportada.
Els fitxers JPEG generalment tenen l'extensió .jpg, .JPG, o .jpeg. És un format àmpliament utilitzat, perquè comprimeix imatges molt eficientment, minimitzant la pèrdua de qualitat. Cap altre format no ha aconseguit el mateix nivell de compressió. Tanmateix, no suporta la transparència, ni les múltiples capes.
L'algorisme JPEG és molt complex, i implica un gran nombre d'opcions, el significat va més enllà de l'objectiu d'aquesta documentació. Tret que sigueu experts en JPEG, el paràmetre de qualitat és probablement l'únic que necessitareu ajustar.
En desar un fitxer en format JPEG, s'obre un diàleg que us permet ajustar el nivell de qualitat (de l'1 al 100). Tanmateix, en general, no calen valors per sobre de 95. La qualitat per defecte és 85 i generalment produeix excel·lents resultats, però és possible ajustar-ne la qualitat sense degradar la imatge de manera significativa. Podeu provar l'efecte de diferents configuracions marcant l'opció Mostra la previsualització en la finestra de la imatge en el diàleg JPEG.
Nota | |
---|---|
Recordeu que el nivell de qualitat JPEG té un significat diferent depenent de l'aplicació. Desar amb un nivell de qualitat de 80 en el GIMP no és necessàriament comparable amb desar-ho amb un nivell de qualitat de 80 en una altra aplicació. |
Si una «taula de quantificació» (informació de qualitat especial) es va adjuntar a la imatge en carregar-la, aquesta opció us permet utilitzar-la en lloc dels valors estàndards.
Si heu fet alguns canvis a la imatge, tornar a utilitzar el mateix paràmetre de qualitat donarà gairebé la mateixa qualitat i mida de fitxer que la imatge original. Això reduirà les pèrdues causades per l'algoritme de quantificació, comparat amb el que hauria estat si s'ajustés amb diferents valors.
Si els paràmetres de qualitat que es troben en el fitxer original no són millors que els paràmetres de qualitat per defecte, l'opció «Utilitza els paràmetres de qualitat de la imatge original» estarà disponible però no activada. Això assegura que sempre s'obtindrà la qualitat mínima especificada en la configuració per defecte. Si no feu grans canvis en la imatge i voleu desar-la amb la mateixa qualitat que l'original, es pot activar aquesta opció.
En marcar aquesta opció cada canvi en la qualitat (o en un altre paràmetre JPEG) es mostrarà en la pantalla de la imatge. Això no altera la imatge: la imatge tornarà al seu estat inicial quan es tanqui el diàleg JPEG.
Una mica d'informació sobre la configuració avançada:
La compressió JPEG crea alteracions a la imatge. Utilitzant el lliscador, es pot suavitzar la imatge fent-la més o menys difuminada. Només s'ha de triar.
Amb aquesta opció activada, si la imatge prové d'una web de connexió lenta, baixarà a trossos de manera progressiva. L'opció progressiva per JPEG té el mateix propòsit que l'opció entrellaça del GIF, però, malauradament produeix fitxers JPEG una mica més grans.
Nota | |
---|---|
Tingueu en compte que alguns televisors i marcs de fotos antics (i potser altres dispositius) poden no ser capaços de mostrar imatges jpeg que s'han exportat amb la configuració progressiva habilitada (que és el valor per defecte). |
Whether to export using a CMYK Color Profile.
La Codificació aritmètica és una forma de codificació d'entropia (un esquema de compressió de dades sense pèrdues), que es pot utilitzar per a exportar com a JPEG. Les imatges amb codificació aritmètica poden ser d'un 5 - 10% més petites. Però els programes antics poden tenir problemes per a obrir aquestes imatges.
Si s'activa aquesta opció, s'utilitzarà l'optimització dels paràmetres de codificació de l'entropia. Necessitarà més temps per a generar-se. Aquesta opció redueix la mida del fitxer mitjançant la reducció raonable del nombre de colors.
Els fitxers de la imatge poden incloure marcadors que permeten carregar la imatge en segments. Si una connexió s'interromp mentre es carrega la imatge en una pàgina web, la càrrega es pot reprendre des del marcador següent.
Les imatges JPEG s'emmagatzemen com una sèrie de tessel·les comprimides anomenades MCU (Minimum Coding Unit = Unitats de codificació mínima). Podeu definir la mida d'aquestes tessel·les (en píxels).
L'ull humà no és sensible de manera igual en tot l'espectre del color. La compressió pot utilitzar-ho per tractar colors lleugerament diferents com a colors idèntics que l'ull percep com a molt propers. Hi ha tres mètodes disponibles:
1x1,1x1,1x1 (millor qualitat): generalment es refereix a (4:4:4), produeix la millor qualitat, conserva bé les vores i el contrast dels colors, però la compressió és menor.
2x1,1x1,1x1 (4:2:2): és el sub mostreig estàndard que generalment proporciona una bona relació entre la qualitat de la imatge i la mida del fitxer. No obstant, hi ha situacions en què l'ús sense el sub mostreig (4:4:4) proporciona un increment notable de la qualitat de la imatge; per exemple, quan la imatge conté detalls fins, com un text sobre un fons uniforme o imatges amb colors plans.
1x2,1x1,1x1 És semblant a (2x1,1x1,1x1), però el sub mostreig del croma es troba en una direcció horitzontal més que en una direcció vertical; com si algú girés una imatge.
2x2,1x1,1x1 (fitxer lleuger): generalment es refereix a (4:1:1), produeix fitxers més petits. S'adapta a les imatges amb vores poc marcades però tendeix a desnaturalitzar els colors.
La transformació DCT (Discrete Cosine Transform) és el primer pas que realitza l'algorisme JPEG per a passar del domini espacial al de freqüències. Les opcions són «coma flotant», «enter» (per defecte), i «enter ràpid».
coma flotant: els càlculs del coma flotant són lleugerament més precisos que els dels nombres enters, però alhora són més lents tret que el vostre maquinari permeti fer càlculs ràpids del coma flotant. Recordeu que els càlculs del coma flotant poden variar una mica d'una màquina a una altra, mentre que els càlculs d'enters haurien de donar el mateix resultat sempre.
enter (per defecte): aquest mètode és més ràpid que el «coma flotant», però menys precís.
enter ràpid: el mètode enter ràpid és molt menys precís que els altres dos.
Podeu fer clic a l'enllaç «(edició)» per a obrir l'editor de metadades per canviar o afegir qualsevol metadada que vulgueu incloure a la imatge. Nota: també haureu d'habilitar les opcions d'estalvi de metadades rellevants que es llisten a continuació.
If the image you loaded has Exif, XMP, IPTC metadata, select which metadata you want to preserve keep when exporting.
You can also save the color profile, a custom comment to be shown in the Image Properties, and include a small preview thumbnail of the image when exporting.
Per defecte, la vostra imatge PNG s'exporta en format píxel que s'assembla a la configuració de la vostra imatge en el GIMP. Normalment és el que voleu, però quan necessiteu un format de sortida específic, podeu canviar-lo ací a 8 o 16 bits per canal RGB o escala de grisos, amb o sense canal alfa.
Ja que la compressió no té pèrdua, l'únic motiu per a utilitzar un nivell de compressió inferior a 9 seria per l'ús d'un ordinador lent que necessitaria molt de temps per a comprimir un fitxer. No hi ha res a témer en la descompressió: és igual de ràpida sigui quin sigui el nivell de compressió.
Marcar entrellaça permet que una imatge en una pàgina web es mostri progressivament mentre es descarrega. La mostra progressiva de la imatge és útil en connexions amb velocitats lentes, ja que permet interrompre la descàrrega d'imatges sense interès; avui, l'entrellaçat s'utilitza poc a causa de les connexions més ràpides.
Quan aquesta opció està marcada, els valors del color es desen fins i tot si els píxels són completament transparents. Però això només és possible si hi ha una sola capa, i no una composició fusionada. Quan s'exporta una imatge multicapes a un format de fitxer d'una sola capa, no hi ha manera que el GIMP preservi els valors del color en els píxels transparents.
Podeu fer clic a l'enllaç «(edició)» per a obrir l'editor de metadades per canviar o afegir qualsevol metadada que vulgueu incloure a la imatge. Nota: també haureu d'habilitar les opcions d'estalvi de metadades rellevants que es llisten a continuació.
Si la imatge té múltiples nivells de transparència, els navegadors d'Internet que només reconeixen dos nivells, utilitzaran el color del fons de la caixa d'eines que heu desat marcant aquesta opció.
El PNG suporta un valor de desplaçament anomenat «oFFs chunk», que proporciona dades de la posició. Malauradament, el suport de desplaçament PNG en el GIMP no funciona, o almenys no és compatible amb altres aplicacions. No activeu els desplaçaments, deixeu que el GIMP aplani les capes abans de desar i no tindreu problemes.
Desa la resolució de la imatge, en PPP (punts per polzada).
Data en què es va desar el fitxer.
Podeu llegir aquest comentari en les Propietats d'imatge.
If the image you loaded has Exif, XMP, IPTC metadata, select which metadata you want to preserve keep when exporting.
You can also save the color profile, a custom comment to be shown in the Image Properties, and include a small preview thumbnail of the image when exporting.
Click to save the current settings. Later, you can use
to load the saved settings.Nota | |
---|---|
El format PNG suporta imatges indexades. L'ús de menys colors produeix un fitxer més lleuger; això és especialment útil per a crear imatges web; consulteu Secció 6.6, «Mode indexat». Els ordinadors treballen amb blocs de 8 bits anomenats «Byte». Un byte permet 256 colors. Reduir el nombre de colors per sota de 256 no és útil: s'utilitzarà un byte de totes maneres i no es reduirà la mida del fitxer. A més, el format «PNG8», com el GIF, utilitza un bit per a codificar la transparència; només permet dos nivells de transparència: transparent o opac. |
Aquesta opció permet especificar l'algoritme utilitzat per comprimir la imatge.
Cap: és ràpid i sense pèrdua, però el fitxer resultant pot ser molt gran.
LZW: la imatge es comprimeix utilitzant l'algorisme «Lempel-Ziv-Welch», una tècnica de compressió sense pèrdua. És eficient i ràpida. Podeu trobar més informació a [WKPD-LZW].
Paquets de bits: és ràpid, un esquema senzill de compressió per a la durada de la codificació de dades. Apple va introduir el format de paquets de bits amb la creació del Macpaint pel Macintosh. Un flux de dades de paquets de bits consisteix en paquets d'un byte a la capçalera seguit per les dades. (Font: [WKPD-PACKBITS])
Deflació: és un algorisme de compressió de dades sense pèrdua, que utilitza una combinació de l'algorisme LZ77 i de la codificació Huffman. També s'utilitza en els formats de fitxer Zip i Gzip, i en imatges PNG. Font: [WKPD-DEFLATE].
JPEG: és un algorisme de compressió molt bo però amb pèrdua. Aquesta és la mateixa compressió que s'utilitza en imatges JPEG. Com que és una pèrdua, no s'ha d'utilitzar quan la qualitat de la imatge és important. Aquesta compressió no es pot utilitzar quan la imatge està en mode indexat.
CCITT grup 3 fax i CCITT grup 4 fax són formats en blanc i negre desenvolupats per a transferir imatges per fax.
Nota | |
---|---|
Aquestes dues opcions només es poden seleccionar, si la imatge està en mode indexat i reduïda a dos colors. Utilitzeu «Utilitza la paleta en blanc i negre (1-bit)». → → per a convertir la imatge a mode indexat. Assegureu-vos de marcar |
Podeu estalviar capes quan s'exporta a TIFF. Cada capa serà una pàgina separada de la imatge TIFF.
Quan Desa les capes està marcada, aquesta opció, que està habilitada per defecte, redimensionarà totes les capes a la mida de la imatge. Les imatges TIFF no poden tenir desplaçaments negatius. Aquesta opció us permet tornar a importar el TIFF sense haver de canviar la posició de les capes que tenen una mida diferent com a la imatge de l'original.
Quan aquesta opció està habilitada els valors del color es desen fins i tot si els píxels són completament transparents.
Whether to export using a CMYK Color Profile.
Podeu fer clic a l'enllaç «(edició)» per a obrir l'editor de metadades per canviar o afegir qualsevol metadada que vulgueu incloure a la imatge. Nota: també haureu d'habilitar les opcions d'estalvi de metadades rellevants que es llisten a continuació.
Quan aquesta opció està activada les metadades EXIF existents es desaran a la imatge TIFF exportada.
Quan aquesta opció està activada les metadades IPTC existents es desaran a la imatge TIFF exportada.
Quan aquesta opció està activada les metadades XMP existents es desaran a la imatge TIFF exportada.
Quan aquesta opció està activada el perfil de color es desarà a la imatge TIFF exportada.
Quan aquesta opció està activada es desarà una miniatura com a segona pàgina de la imatge TIFF exportada. Això també farà que es desin certes etiquetes EXIF encara que hàgiu desactivat desant les metadades EXIF.
Quan aquesta opció està habilitada les metadades GeoTIFF que estaven presents a la imatge original es desaran a la imatge TIFF exportada.
Ací podeu activar el desament d'un comentari associat a la imatge. El comentari es pot introduir al quadre de text de sota aquesta opció.
Això selecciona el tipus d'imatge que esteu intentant exportar. És de suposar que això ajudarà a decidir la millor manera de comprimir la imatge.
Les opcions són: Per defecte, Imatge per a imatges digitals, com retrats o preses interiors; Foto per a fotografia exterior amb il·luminació natural; Dibuix per a dibuix a mà o en línia, amb detalls d'alt contrast; Icona per a imatges acolorides de mida petita; i Text per a imatges que contenen majoritàriament text.
Quan està marcada, la imatge es desarà de manera que mantingui la qualitat original. Això inhabilita la configuració Qualitat d’imatge i Qualitat alfa. Quan no està marcada, la imatge es desarà en funció de la configuració de qualitat que hi ha a continuació, el qual pot causar una certa pèrdua de qualitat, però amb una millor relació de compressió. És la predeterminada.
Aquests paràmetres determinen amb quina qualitat es desarà la imatge. Una major qualitat d'imatge normalment significa una mida de fitxer més gran. Quan la mida del fitxer és important, podeu comprovar si una qualitat més baixa encara és prou bona per als vostres propòsits.
Quan està marcada, s'utilitzarà un mètode de conversió RGB a YUV més nítid i precís per exportar la imatge. Això pot conservar millor els detalls com ara línies fines a la imatge final. Establir aquesta opció pot augmentar el temps d'exportació d'una imatge, i només està disponible quan Sense pèrdua no està marcat.
Podeu fer clic a l'enllaç «(edició)» per a obrir l'editor de metadades per canviar o afegir qualsevol metadada que vulgueu incloure a la imatge. Nota: també haureu d'habilitar les opcions d'estalvi de metadades rellevants que es llisten a continuació.
Quan aquesta opció està activada les metadades EXIF existents es desaran a la imatge exportada.
Quan aquesta opció està activada les metadades IPTC existents es desaran en la imatge exportada.
Quan aquesta opció està activada les metadades XMP existents es desaran en la imatge exportada.
Quan aquesta opció està activada el perfil de color es desarà a la imatge exportada.
Quan aquesta opció està activada, es desarà una miniatura a la imatge exportada.
MNG és l'acrònim de «Multiple-Image Network Graphics».
Cap navegador web habitual reconeix el format d'animació MNG. Vegeu https://ca.wikipedia.org/wiki/MNG.