Filteret Tærskel omdanner det aktuelle lag eller markeringen til et sort/hvidt billede, hvor hvide pixels repræsenterer de pixels i billedet, hvor værdien for den valgte Kanal er inden for tærskelområdet, og sorte pixels repræsenterer pixels med en værdi uden for tærskelområdet.
Du kan bruge den til at forbedre et sort/hvidt billede (f.eks. scannet tekst) eller til at lave markeringsmasker.
![]() |
Bemærk |
---|---|
Da filteret skaber et sort/hvidt billede, forsvinder det oprindelige billedes kantudjævning. Hvis det er et problem, kan du bruge værktøjet Niveauer i stedet. |
Der er forskellige måde at aktivere filteret på:
i hovedmenuen under
→ved at klikke på ikonet
i Værktøjskassen, hvis Tærskel er blevet aktiveret som et værktøj (hvilket er deaktiveret som standard). For dette henvises til Afsnit 6.13, “Værktøjskasse”.
“Forudindstillinger” er en fælles funktion for flere farvekommandoer. Du kan finde en beskrivelse i Afsnit 8.1.1, “Fælles funktioner for Farver”.
Dette giver dig mulighed for at vælge, hvilke kanaler der skal bruges til at anvende Tærsklen på. Standard er Værdi, som vil bruge alle farvekanaler, men du kan også vælge at bruge en enkelt kanal: Rød, Grøn eller Blå. Man kan også vælge mellem Alfa (kun tilgængelig når laget har en alfakanal), Luminans eller RGB.
Med disse to knapper til højre for Kanal-rullelisten kan du vælge, hvilken type histogram der skal vises.
Filteret Tærskel har en visuel graf, et histogram, for det aktive lag eller markerings intensitetsværdier. Du kan indstille tærskelintervalet enten ved hjælp af inputfelterne for minimum og maksimum eller ved at klikke og trække i grafen. Det giver dig mulighed for at vælge en del af billedet med en vis intensitet fra en baggrund med en anden intensitet. Pixels inden for området er hvide, og de andre er sorte. Juster området for at få den ønskede markering i hvid på sort baggrund. Knappen
kan bruges til automatisk at justere tærsklen.Disse fælles funktioner er beskrevet i Afsnit 8.1.1, “Fælles funktioner for Farver”.
Nogle gange kan et element, du vil trække ud af et billede, skille sig godt ud fra baggrunden. I dette tilfælde kan du bruge filteret Tærskel til at vælge dette element som helhed og derefter bruge en Ekspresmaske.
Begynd først med at adskille dit billede i dets RGB- og HSV-komponenter ved at bruge filteret Opsplit. Der oprettes et nyt gråtonebillede, og komponenterne vises som lag i dialogen Lag. Disse lag har et miniaturebillede, men det er for lille til, at det er nemt at studere. Du kan selvfølgelig øge størrelsen på denne forhåndsvisning med dialogmenuen (den lille trekantede knap), men det er mere enkelt at bruge “øjnene” for at få vist det ønskede lag i det opsplittede billede. Vælg det lag, der isolerer elementet bedst.
Kald filteret Tærskel frem fra det opsplittede billede. Ved at flytte den sorte markør tilpasser du tærsklen for at isolere det element, du vil udtrække, bedst muligt. Dette vil sandsynligvis ikke være perfekt: Vi vil forbedre resultatet med den markeringsmaske, vi vil oprette.
![]() |
Advarsel |
---|---|
Sørg for, at du har valgt det rigtige lag, når du bruger Tærskel: Når dialogen er åbnet, kan du ikke skifte til et andet lag. |
Figur 16.226. Det valgte lag efter tilpasning af tærsklen
Vi fik det bedste omrids til vores blomst. Der er flere røde objekter, som skal fjernes.
Sørg for, at billedet, der viser det valgte lag, er aktivt, og kopiér det til udklipsholderen med Ctrl+C.
Gør nu det oprindelige billede aktivt. Klik på knappen “Ekspresmaske”, og ændr denne farve med knappen . Gå tilbage til det oprindelige billede. Tryk på Ctrl+V for at indsætte det tidligere kopierede lag.
i nederste venstre hjørne af billedvinduet: billedet bliver dækket af en rød (standard) gennemskinnelig maske. Denne røde farve passer ikke godt til vores billede med meget rødt: Gå til dialogen Kanaler, aktivér kanalenSådan. Din markeringsmaske er klar: Du kan forbedre markeringen som sædvanligt. Når markeringen er klar, skal du deaktivere Ekspresmasken ved at klikke på knappen igen: Du vil se marcherende myrer omkring markeringen.
Vi brugte Zoom til at arbejde på pixelniveau, Frihåndsmarkering til at fjerne store uønskede områder, blyanten for at få hårde grænser, sort maling til at fjerne udvalgte områder og hvid maling til at tilføje udvalgte områder (især til stilken).