Med værktøjet Frihåndsmarkering kan du lave en markering ved at tegne den med markøren.
Du kan bruge dette værktøj på to måder. Opret først startpunktet ved at klikke på dit billede. Og derefter:
Hold museknappen nede og træk (dvs. klik og træk) for at tegne en frihåndsmarkering. Når slutpunktet er oven på startpunktet, skal du slippe museknappen for at lukke markeringen.
Hvis du klikker på endepunktet, kan du dreje markeringen og ved at trække forstørres markeringen.
Eller slip museknappen og træk for at tegne en flersidet markering. Når slutpunktet er oven på startpunktet, skal du klikke for at lukke markeringen.
Tryk på Ctrl-tasten og klik på endepunktet. Hvis du flytter musemarkøren, tvinges vinklen til at bevæge sig i ryk på 15°, så du nemt kan tegne vandrette eller lodrette linjer.
I begge tilfælde lukker du markeringen med en lige linje ved at dobbeltklikke på slutpunktet.
I polygonal tilstand er denne markering en foreløbig markering; myrerne marcherer, men den lille gule cirkel er stadig til stede. Du kan kopiere markeringen, og ved at trykke på Tilbage-tasten vender du tilbage til det forrige markeringstrin (åbner formen igen), og du kan redigere markeringen.
Tryk på Enter eller dobbeltklik inde i formen for at færdiggøre markeringen.
Ved at trykke og slippe musemarkøren kan du blande frihåndssegmenter og polygonale segmenter. Du kan gå ud over kanten af billedvisningen og komme tilbage igen, hvis du vil.
Frihåndsmarkering er ofte et godt værktøj at bruge til “groft” at skitsere en markering; det er ikke så godt til præcisionsarbejde. Erfarne brugere finder ud af, at det ofte er praktisk at begynde med Frihåndsmarkering, men så skifte til Ekspresmaske-tilstand til detaljearbejde.
For information om markeringer, og hvordan de bruges i GIMP, se Markeringer. For information om funktioner, der er fælles for alle markeringsværktøjer, se Markeringsværktøjer.
Bemærk | |
---|---|
Værktøjet Frihåndsmarkering er meget nemmere at bruge med en tegneplade end med en mus. |
Der er forskellige måde at aktivere værktøjet på:
I hovedmenuen:
→ → .Ved at klikke på værktøjsikonet i Værktøjskassen.
Ved at bruge tastaturgenvejen F.
Ændringstasterne påvirker værktøjet Frihåndsmarkering på samme måde, som de påvirker de andre markeringsværktøjer. Se Markeringsværktøjer for at få hjælp til disse.
Tilbage vender tilbage til forrige markeringstrin (fjerner sidste markeringssegment), Escape annullerer alle markeringssegmenter.
Se Flyt markeringer for hjælp til, hvordan en markering flyttes.
Normalt vises værktøjsindstillingerne i et vindue under Værktøjskassen, så snart du aktiverer et værktøj. Hvis de ikke gør, kan du få adgang til dem fra hovedmenuen via
→ → , som åbner indstillingsvinduet for det valgte værktøj.Bemærk | |
---|---|
Se Indstillinger for markeringsværktøjer for at få hjælp til indstillinger, der er fælles for alle disse værktøjer. Kun indstillinger, der er specifikke for dette værktøj, forklares her. |
Marcherende myrer har en ubrudt linje, hvilket betyder, at markeringen ikke er færdiggjort endnu, og at du stadig kan ændre markeringsformen (musemarkøren har Flyt-ikonet). Men du kan ikke bruge (holde den nede) Skift eller Ctrl endnu. Du skal trykke på Enter-tasten. Derefter kan du bruge (mens du holder dem nede) Skift til at tilføje en markering, Ctrl til at trække en markering fra og Skift + Ctrl for at gennemskære to markeringer. Når du er tilfreds med dine ændringer, skal du trykke på Enter for at færdiggøre markeringen.