11. Kuviot

Kuvio on kuva, usein pieni, jota käytetään täyttämään alueita laatoittamalla, joka tarkoittaa kuvion kopioiden laittamista sivuttain kuin keraamisia tiilejä. Kuviota sanotaan ruudutettavaksi, jos sen kopiot voidaan laittaa vierekkäin vasenreunasta oikeaanreunaan ja yläreunasta alareunaan luomatta selkeitä saumoja. Kaikki kuviot eivät ole laatoitettavia, mutta ruudutettavat kuviot ovat mukavimpia useisiin tarkoituksiin. (Muuten, tekstuuri on sama asia kuin kuvio.)

Kuva 7.26. Kuvioiden käyttö

Kuvioiden käyttö

Leopardi kuviolle on kolme käyttötapaa: ämpärityökalulla valinnan täyttäminen, kloonaustyökalulla maalaaminen ja ellipsivalinnan vetäminen kuvion kanssa.


GIMPissä on kolme päätarkoitusta kuvioille:

[Vihje] Vihje

Huomaa: Kuvioiden ei tarvitse olla läpinäkymätön. Jos täytät tai maalaat käyttämällä kuviota, jossa läpikuultavia tai läpinäkyviä alueita, niin edellisten alueiden sisällöt näkyvät läpi sen takaa. Tämä on yksi lukuisista tavoista tehdä päällystyksiä GIMPissä.

Kun asennat GIMPin sen mukana tulee muutama tusina kuviota, jotka on valittu enemmän tai vähemmän satunnaisesti. Voit myös lisätä uusia kuvioita, joko oma tekemiäsi tai niitä, jotka lataat lukuisten joukoista Internetistä.

GIMPin nykyinen kuvio, jota käytetään suuressa osassa kuvio-pohjaisista toiminnoista näkyy työkalupakin Suti/Kuvio/Liukuväri alueella. Kuviosymbolin napsauttaminen nostaa esiin Kuvio dialogin, joka mahdollistaa toisen kuvion valinnan. Voit päästä Kuvio dialogiin valikosta tai telakoida sen, jotta se on näkyvissä kokoajan.

Lisätäksesi uuden kuvion kokoelmaan, jotta se näkyy Kuviot dialogissa, sinun tulee tallentaa se formaatissa, jota GIMP voi käyttää, GIMPin kuvio hakupolun käyttämään kansioon. On olemassa muutama tiedostoformaatti, jota voit käyttää kuvioille.

PAT

.pat kuvioiden formaatti on varta vasten luotu GIMPille. Voit muuttaa minkä tahansa kuvan .pat tiedostoksi aukaisemalla sen GIMPissä ja tallentamalla sen käyttämällä tiedostonimeä, joka päättyy .pat.

[Varo] Varo

Älä sekoita GIMP-generoituja .pat tiedostoja muiden ohjelmien tekemiksi tiedostoiksi (e.g. Photoshop) – loppujen lopuksi, .pat on vain osa (mielivaltaista) tiedoston nimeä.

(Kuitenkin, GIMPtukeePhotoshop.pat tiedostoja tiettyyn versioon saakka.)

PNG, JPEG, BMP, GIF, TIFF

You can use .png, .jpg, .bmp, .gif, or .tiff files as patterns.

Jotta saat kuvion käyttöösi laita se GIMPin kuvioiden hakupolun tiedostoon. Oletuksena kuvio hakupolkuun kuuluu kaksi kansiota järjestelmän patterns kansio, jota ei kannattaisi käyttää tai muuttaa, ja patterns kansio omassa GIMP hakemistossasi. Voit lisätä uusia kansioita kuvio hakupolkuun käyttämällä Kuviot sivua Asetukset dialogista. Mikä tahansa PAT tiedosto (tai GIMP 2.2 eteenpäin, mikä tahansa hyväksyttävä formaatti), joka on kuvio hakupolussa näkyy Kuviot dialogissa seuraavan kerran kun käynnistät GIMPin.

[Huomaa] Huomaa

You can add a new pattern quickly as you do for brushes. See Kohta 9.2, ”Creating a brush quickly”.

There are countless ways of creating interesting pattern images in GIMP, using the wide variety of available tools and filters -- particularly the rendering filters. You can find tutorials for this in many locations, including the GIMP home page [GIMP]. Some of the filters have options that allows you to make their results tileable. Also, see Kohta 3.13, ”Ruudullinen sumennus”, this filter allows you to blend the edges of an image in order to make it more smoothly tileable.