11. Modele

Un model este o imagine, de obicei mică, utilizată pentru umplerea regiunilor prin dale, care, prin plasarea de copii una lângă alta precum gresiile ceramice. Un model este declarat a fi dalabil în cazul în care copii ale acestuia pot fi adiacente margine-stânga-cu-margine-dreapta și margine-sus-cu-margine-jos, fără a crea îmbinări evidente. Nu toate modelele utile sunt dalabile, dar modele din dale sunt mai frumoase pentru mai multe scopuri. (o textură, apropo, este același lucru ca un model.)

Fig. 7.26. Utilizare model

Utilizare model

Trei moduri de a folosi modelul Leopard: o găleată-de-umplere peste selecție, desenarea cu instrumentul Clonare, și decuparea unei selecții elipsă cu modelul.


În GIMP există trei utilizări principale pentru modele:

[Indicație] Indicație

Notă: tiparele nu trebuie să fie opace. Dacă completați sau desenați utilizând un model cu zone translucide sau transparente, conținutul anterior al zonei va apărea din spate. Aceasta este unul dintre modurile de a face suprapunere în GIMP.

Când instalați GIMP, acesta vine preaprovizionat cu câteva zeci de modele, care par să fi fost alese mai mult sau mai puțin întâmplător. Puteți adăuga, de asemenea, modele noi, fie cele pe care le creați, sau cele pe care le descărcați din nenumăratele disponibile online.

Modelul curent al GIMP, utilizat în cele mai multe operațiuni legate de model, este afișat în zona pensulă/model/degradeu de instrumente. Apăsând clic pe simbolul model aduce Dialogul modele, care vă permite să selectați un alt model. Puteți accesa, de asemenea, tipul de dialog de meniu, sau de andocare, astfel încât acesta să poată fi prezent continuu.

Pentru a adăuga un nou model de colectare, astfel încât să apară în caseta de dialog modele, este nevoie să salvați într-un format utilizabil GIMP, într-un dosar inclus în calea GIMP de căutare modele. Există mai multe formate de fișiere pe care le puteți utiliza pentru modele:

PAT

Formatul .pat este folosit pentru modele create special pentru GIMP. Puteți converti orice imagine într-un fișier.pat deschizându-l în GIMP și apoi salvându-l folosind un nume de fișier ce se termină în .pat.

[Atenție] Atenție

Nu confundați fișierele generate de GIMP cu extensia .pat cu fișiere create din alte programe (de exemplu, Photoshop) – la urma urmei, .pat este doar o parte dintr-un nume de fișier (arbitrar).

(cu toate acestea, GIMP nu suportă fișiere Photoshop.pat până la o anumită versiune.)

PNG, JPEG, BMP, GIF, TIFF

You can use .png, .jpg, .bmp, .gif, or .tiff files as patterns.

Pentru a face un model disponibil, îl plasați într-unul din dosarele din calea de căutare a modelelor GIMP. În mod implicit, calea de căutare a modelelor include două dosare, dosarul sistemului patterns, care nu ar trebui utilizat sau modificat, și dosarul patterns în interiorul directorului personal GIMP. Aveți posibilitatea să adăugați dosare noi la calea de căutare a modelelor utilizând Dosare modele din pagina de dialog Preferințe. Orice fișier .pat (sau, din GIMP 2,2, oricare dintre celelalte formate acceptabile) incluse într-un dosar din calea de căutare a modelelor va apărea în dialogul Modele data viitoare când porniți GIMP.

[Notă] Notă

You can add a new pattern quickly as you do for brushes. See Secțiune 9.2, „Creating a brush quickly”.

There are countless ways of creating interesting pattern images in GIMP, using the wide variety of available tools and filters -- particularly the rendering filters. You can find tutorials for this in many locations, including the GIMP home page [GIMP]. Some of the filters have options that allows you to make their results tileable. Also, see Secțiune 3.13, „Neclaritate mozaicabilă”, this filter allows you to blend the edges of an image in order to make it more smoothly tileable.