5.11. Näytä suotimet

This command shows a dialog window when executed. This window can be used to manage the display filters and their options. Display filters are not to be confused with the filters in the filters-menu. Display filters do not alter the image data, but only one display of it. You can imagine display filters like big panes before your screen. They change your perception of the image. This can be useful for things like soft-proofing prints, controlling the color management but also simulation of color deficient vision.

5.11.1. Komennon aktivointi

You can access this command from the main menu through ViewDisplay Filters….

5.11.2. Kuvaus näytä suotimet ikkunasta

Kuva 16.43. The Color Display Filters dialog

The ”Color Display Filters” dialog

This dialog has two small selectboxes. The left selectbox displays the Available Filters. You can move a filter to the right selectbox by selecting it and clicking on the right arrow button. The Active Filters window on the right displays filters you have chosen and which will be applied if the adjacent box is checked. You can move filters from the right selectbox to the left selectbox by using the left arrow button. If you select a filter by clicking on its name, its options are displayed below the two selectboxes.

5.11.3. Aces RRT

Kuva 16.44. The Aces RRT dialog

The ”Aces RRT” dialog


ACES (Academy Color Encoding Specification) is a specification that defines a color encoding system created to standardize how color is managed to create an accurate color workflow. Within that standard, a RRT (Reference Rendering Transform) converts the colors from the ACES color space to the used color space in your image.

5.11.3.1. Valinnat
Pre-transform change in stops

This value between -10.0 and 10.0 influences the brightness of the result.

5.11.4. Clip Warning

Kuva 16.45. The Clip Warning dialog

The ”Clip Warning” dialog

This filter allows to visualize underexposed and overexposed areas of a photo with user-configurable colors. For now, it’s mostly geared towards images where colors are stored with floating point precision. You will mostly benefit from this, if you work on 16-/32-bit per channel float images such as EXR and TIFF.

5.11.4.1. Valinnat
Show shadows

Enable visualization for underexposed pixels (less than 0 in 32-bit float mode).

Shadows color

User-configurable color that will be used to fill underexposed pixels.

Show highlights

Enable visualization for overexposed pixels (more than 1 in 32-bit float mode).

Highlights color

User-configurable color that will be used to fill overexposed pixels.

Show bogus

Enable visualization for not-a-number (NaN) pixels, only visible when there is a division by zero error and suchlike.

Bogus color

User-configurable color that will be used to fill NaN pixels.

Include alpha component

When enabled, include the alpha component in the warning.

Include transparent pixels

When enabled, include fully transparent pixels in the warning.

5.11.5. Värisokeus

Kuvat jotka luot, toivottavasti, tulevat mahdollisimman usean nähtäville useille eri järjestelmille. Kuva joka näyttää niin mahtavalta sinun näytölläsi voi näyttää erilaiselta ihmiselle, joilla on puutteita näössä tai näyttö, jossa on eri asetukset kuin omassasi. Osa informaatiosta ei välttämättä edes ole näkyvä.

Kuva 16.46. Kuvaus Värisokeus ikkunasta

Kuvaus ”Värisokeus” ikkunasta

5.11.5.1. Valinnat
Värisokeuden tyyppi

Tässä pudotusvalikossa voit valita:

Protanopia[7] (punasokeus)

Protanopia on näkökyvyn punaisen värin vajaus. Se on hyvin tunnettu värisokeus (puna-vihreä värisokeus). Värisokeutta esiintyy suhteellisen usein väestössä.

Protanopia on oikeastaan paljon tätä monimutkaisempi; tämän ongelman omaava henkilö ei näe punaista eikä vihreää, vaikka on silti sensitiivinen keltaiselle ja siniselle. Lisäksi hänellä on puutteita kirkkauden havaitsemisessa ja sävyjen siirtymisessä kohti lyhyitä aallonpituuksia.

Deuteranopia (insensitivity to green)

Deuteranopiassa ihmisellä on puutos vihreän näkökyvyssä. Deuteranopia on oikeastaan kuten protanopia, koska hän ei pysty havainnoimaan punaista ja vihreää, mutta hänellä ei ole menetystä kirkkauden näkemisessä tai sävyjen muuttumisessa.

Tritanopia (sinisokeus)

Tritanopiassa henkilön näkökyky on puutteellinen sinisen ja keltaisen havainnoinnissa, mutta on yhä sensitiivinen punaiselle ja vihreällä. Näillä henkilöillä on jonkinlaista puutosta kirkkauden havaitsemisessa ja sävyjen muutoksessa kohti pitkiä aallonpituuksia.

5.11.5.2. Esimerkit

Kuva 16.47. Esimerkki protanopiasta

Esimerkki protanopiasta

Alkuperäinen kuva

Esimerkki protanopiasta

Punasokea henkilö ei näe punaista (255,0,0) tekstiä mustalla taustalla (0,0,0). Sinun tulee muuttaa tekstinväri. Värisokeutta esiintyy suhteellisen usein väestössä.


Kuva 16.48. Esimerkit kolmesta tyypistä värisokeutta yhdessä kuvassa

Esimerkit kolmesta tyypistä värisokeutta yhdessä kuvassa

Normaali visio

Esimerkit kolmesta tyypistä värisokeutta yhdessä kuvassa

Protanopia

Esimerkit kolmesta tyypistä värisokeutta yhdessä kuvassa

Deuteranopia; deuteranopiassa keltainen on muutettu lähemmäs punaista.

Esimerkit kolmesta tyypistä värisokeutta yhdessä kuvassa

Tritanopia; tritanopiassa vihreä esitetään hieman sinisen alueella.


5.11.6. Kontrasti

Kuva 16.49. Kontrasti ikkuna

”Kontrasti” ikkuna


Täällä olemme taas lääketieteen alueella. Kontrastiherkkyys on visuaalisen järjestelmän kapasiteetti erottaa pienet erot kontrastissa. Jotkut ihmiset joilla on harmaakaihi (linssillä on sameita kristalleja jotka levittävät valon verkkokalvon yli) tai verkkokalvon sairaus (esimerkiksi diabeteksen seurauksena, joka tuhoaa sauvoja ja tappeja) on puutteita kontrastiherkkyydessä: esimerkiksi heillä voi olla vaikeuksia erottaa pilkkuja hameessa.

Jos olet kiinnostunut aiheesta, voit selata internettiä kontrastiherkkyys.

5.11.6.1. Valinnat
Kontrastikierrokset

Kontrasti suotimella voit nähdä kuvan kuin sinulla olisi harmaakaihi. Sinun tulee ehkä nostaa kuvan kontrastia, jotta isoäitisi näkee sen hyvin. Useissa tapauksissa vain todella alhaiset arvot kontrastikierrosparametrissa ovat hyödyllisiä. Korkeammat arvot luovat sivuvaikutuksen, joka ei kiinnosta meitä täällä: jos nostat kirkkautta yli 255, täydentävä väri ilmestyy.

5.11.7. Gamma

Kuva 16.50. Gamma ikkuna

”Gamma” ikkuna


Yhdenmukaisuus elektrisen intensiteetin ja värin kirkkauden välillä ei ole täsmällinen ja se riippuu laitteesta (kamera, skanneri, näyttö jne.). Gamma on kerroin, jota käytetään tämän yhdenmukaisuuden oikaisuun. Kuvasi täytyy olla näkyvä sekä tummissa, että kirkkaissa alueissa, vaikka se esitettäisiin näytöllä, jossa on liikaa kirkkautta tai ei tarpeeksi. Gamma näytönsuodatin antaa sinulle idean siitä miltä kuvasi näyttää näissä tilanteissa.

[Vihje] Vihje

Niissä tilanteissa missä et halua vain muuttaa gammaa nykyisessä esityksessä, mutta muuttaa gamma kuvassa itsessään, löydät kuvauksen siitä Kohta 8.10, ”Levels”.



[7] Kreikka: proto: ensimmäinen (väri RGB värijärjestelmässä): an: negaatio; op: silmä, näkökyky.