2.3. Aanmaken

The commands in this submenu vary somewhat, depending upon your system, since GIMP makes calls to system functions.

2.3.1. Activating the Submenu

  • You can access this submenu from the main menu through FileCreate.

2.3.2. Van klembord

When you copy a selection, it goes into the clipboard. Use FileCreateFrom Clipboard or press Shift+Ctrl+V to create a new image from the content in the clipboard.

This command has the same action as the Paste as New Image command.

The Print Screen keyboard key captures the screen and puts it in the clipboard. This command has the same action as taking a screenshot of the entire screen in the Screenshot dialog window. The Alt+Print Screen key combination grabs the active window in the screen with its decorations and puts it in the clipboard.

2.3.3. Schermafdruk

Afbeelding 16.7. Het Schermafdruk venster

Het “Schermafdruk” venster

The Screenshot… command opens a dialog with two parts:

Gebied
Een schermafdruk van een enkel venster maken

De muisaanwijzer wordt een kruis. Klik in het afbeeldingsvenster dat u wilt vastleggen. Er wordt een nieuwe afbeelding gemaakt. Als de optie Inclusief vensterranden niet is aangevinkt, worden de titelbalk en het blauwe kader rond de afbeelding verwijderd.

Een schermafdruk van het hele scherm maken

Dit is handig als u een pop-menu wilt vastleggen. Een vertraging is dan nodig, zodat je tijd hebt om het pop-menu naar beneden te trekken.

Als de optie Muisaanwijzer opnemen is aangevinkt, worden de muisaanwijzer en het bijbehorende pictogram ook vastgelegd. De muisaanwijzer wordt vastgelegd in een aparte laag. U kunt het dus naar een andere plaats in de afbeelding verplaatsen.

Selecteer een regio om te pakken

The mouse pointer becomes a cross. Click and drag to create a rectangular selection in the image window. This selection will be opened as a new image. Its size is adapted to the selection size. Note: this setting is not available on Windows.

Vertraging

Bij het maken van een screenshot van het volledige scherm wordt het scherm na deze vertraging vastgelegd. In de andere gevallen verandert de muisaanwijzer na deze vertraging in een kruis.

2.3.4. Scanner/Camera

Dit item is aanwezig in het Windows-besturingssysteem en gebruikt TWAIN. Beeldinvoerapparaten verschijnen in het dialoogvenster, als ze zijn aangesloten. Op Linux moet u een XSane-plug-in van derden installeren die beschikbaar zal zijn in het BestandAanmakenXSane Apparaat dialoogvenster… menu.

Afbeelding 16.8. Scanner / Camera

Scanner / Camera

De soorten apparaten die worden gebruikt om foto's te maken, zijn te divers om hier te beschrijven. Gelukkig is het gebruik ervan redelijk intuïtief. In het getoonde voorbeeld (onder Windows 7) kunt u een scanner starten of een afbeelding laden vanaf een camerakaart.