6.11. Converteren naar Kleurprofiel

Met Naar kleurprofiel converteren kunt u een afbeelding converteren van het momenteel toegewezen ICC-profiel naar een ander ICC-profiel.

6.11.1. De opdracht uitvoeren

You can access this command from the main menu through ImageColor ManagementConvert to Color Profile….

6.11.2. Gebruik notities voor Naar kleurprofiel converteren

In an ICC profile color managed editing application such as GIMP, every image has an assigned ICC color profile that (among other things) tells the Color Management System (in GIMP's case Little CMS) what color space to use when sending the image to the screen.

Soms is het handig of noodzakelijk om een afbeelding te converteren van het momenteel toegewezen ICC-kleurprofiel naar een ander ICC-kleurprofiel. Bijvoorbeeld:

 1. Mogelijk wilt u de afbeelding van een andere kleurruimte converteren naar de ingebouwde sRGB-kleurruimte van GIMP.

 2. Mogelijk wilt u de afbeelding omzetten naar een printerprofiel voordat u deze naar een drukker stuurt.

 3. Mogelijk is de momenteel toegewezen kleurruimte niet de juiste kleurruimte voor de bewerkingstaak.

6.11.3. Een voorbeeld met schermafdrukken die laten zien hoe Converteren naar kleurprofiel gebruikt wordt

Stel dat u net klaar bent met het bewerken van een afbeelding. U hebt de afbeelding bewerkt in de ingebouwde sRGB-kleurruimte van GIMP en nu wilt u een platte kopie van de afbeelding converteren naar een printerprofiel voordat u deze verzendt om te worden afgedrukt. Onderstaande schermafdrukken tonen de procedure:

 1. Select ImageColor ManagementConvert to Color Profile… to bring up the Convert to ICC Color Profile dialog:

 2. Onder Huidig kleurprofiel staat een beschrijving van het momenteel toegewezen kleurprofiel, in dit geval het ingebouwde sRGB-profiel van GIMP. Als u op het ‘+’-pictogram naast de beschrijving van het momenteel toegewezen profiel klikt, wordt de inhoud van verschillende informatietags in het toegewezen ICC-profiel weergegeven.

  Als u op de ‘+’-pictogrammen naast de woorden Profieldetails klikt, wordt de inhoud weergegeven van verschillende informatietags in het ICC-profiel dat u kiest als het profiel waarnaar de afbeelding wordt geconverteerd. Totdat u daadwerkelijk een nieuw profiel hebt gekozen, is het profiel in het vak Converteren naar standaard ingesteld op een GIMP ingebouwd sRGB-profiel.

  De onderstaande schermafdruk toont voorbeeldprofielbeschrijvingen die worden getoond door op de ‘+’ pictogrammen te klikken:

 3. Between Convert to and Profile details is a drop-down box that allows you to pick a new profile. Clicking in the drop-down box brings up a list of recently used profiles (if any). At the bottom of the list is an option to Select color profile from disk…:

 4. Clicking on Select color profile from disk… brings up the Select Destination Profile dialog for navigating to the disk location of the profile that you want to select from disk. The box has three panels:

  1. Met het paneel aan de linkerkant kunt u door uw mapstructuur op de schijf navigeren naar de map van uw keuze.

  2. Het middenpaneel toont in eerste instantie een andere lijst met recent gebruikte profielen.

  3. Als u op een van de recent gebruikte profielen klikt, toont het rechterpaneel informatieve tags die zijn ingesloten in het geselecteerde profiel.

  As the desired profile is shown in the list of recently used profiles, the profile can be directly selected from the list of recently used profiles by clicking on the Open button in the lower right corner. Or as shown in the next screenshot, it can be selected by navigating to the profile's location on disk.

  [Opmerking] Opmerking

  ‘Bestemmingsprofiel’ is de technische term voor het profiel waarnaar u uw afbeelding wilt converteren. Evenzo verwijst ‘bronprofiel’ naar de huidige ICC-kleurruimte (de kleurruimte waarin de afbeelding zich al bevindt, voordat u deze naar het doelprofiel converteert).

 5. Zoals te zien is in de onderstaande schermafdruk, kunt u met het linker- en middelste paneel van het dialoogvenster Bestemmingsprofiel selecteren navigeren naar waar uw ICC-profielen op schijf zijn opgeslagen en vervolgens het gewenste ICC-bestemmingskleurprofiel kiezen, en het rechterpaneel geeft informatieve tags weer die zijn ingesloten in het geselecteerde profiel. Klik op de knop Openen om het ‘Bestemmingsprofiel’ te selecteren.

 6. Als u op de knop Openen klikt, keert u terug naar het dialoogvenster Converteren naar ICC-kleurprofiel, zodat u ofwel kunt converteren naar het geselecteerde profiel of een nieuw profiel kunt kiezen:

 7. Zodra u zeker weet dat u het juiste profiel heeft gekozen, is de volgende stap het selecteren van de gewenste conversie-opties:

  Het selecteren van de gewenste conversie-opties vereist twee beslissingen:

  1. Kies een weergave-intentie in de vervolgkeuzelijst Rendering-intentie. De weergave-intenties van het ICC-profiel zijn:

   • Perceptueel

   • Relatief colorimetrisch

   • Verzadiging

   • Absoluut

  2. Bepaal of u zwartpuntcompensatie wilt gebruiken:

   • Om zwartpuntcompensatie te gebruiken, moet het vakje Zwartpuntcompensatie aangevinkt zijn.

   • Om geen zwartpuntcompensatie te gebruiken, moet het vakje Zwartpuntcompensatie uitgevinkt zijn.

 8. Wanneer u de gewenste conversie-opties heeft gekozen, klikt u op de knop Converteren in de rechterbenedenhoek en de afbeelding wordt geconverteerd naar het geselecteerde bestemmingsprofiel, in het huidige voorbeeld een RGB-printerprofiel: