12.11. Șablon de crom

12.11.1. Prezentare generală

Fig. 17.273. Exemplu pentru filtrul Șablon de crom

Exemplu pentru filtrul „Șablon de crom”

Imagine originală

Exemplu pentru filtrul „Șablon de crom”

Șablon de crom aplicat


Acest filtru oferă un efect artistic de cromare. Imaginea sursă trebuie să fie o imagine în modul Tonuri de gri, conținând un singur strat fără un canal alfa. Acest strat este utilizat ca mască (șablon) pentru efectul de cromare.

Filtrul creează o imagine nouă cu efectul de cromare aplicat imaginii sursă sau, dacă există o selecție, la selecția imaginii sursă (de asemenea se adaugă și un fundal frumos).

12.11.2. Activating the Filter

This filter is found in the main menu under FiltersDecorStencil Chrome….

[Indicație] Indicație

If this command remains disabled although the image is in grayscale mode, check for an Alpha channel and delete it.

12.11.3. Opțiuni

Fig. 17.274. Opțiuni Șablon de crom

Opțiuni „Șablon de crom”

Saturație crom, Luminozitate crom

Utilizați această opțiune pentru a controla modul în care saturația și luminozitatea stratului de crom sunt ajustate. Valorile negative scad saturația și, respectiv, luminozitatea.

Factorul crom

Acest factor vă permite să ajustați decalaje, raza estompării, și dimensiunea penelului utilizate pentru a construi straturile de crom și Evidențiere(și umbra, de asemenea).

Modificați cu precauție, scăderea acestei valori poate strica efectul de cromare. Factorul implicit 0,75 pare a fi o alegere bună.

Harta mediului

Harta mediului este o imagine care se adaugă ca un fel de zgomot la sursă. Efectul se vede cel mai bine dacă utilizați o hartă simplă, cu unele forme evidente:

Folosind o hartă de mediu simplă

Harta mediului trebuie să fie, de asemenea, o imagine în modul Tonuri de gri. Dimensiunea nu contează, harta mediului este scalată la dimensiunea imaginii sursă.

Balans evidențiere

Această culoare este utilizată pentru a modificabalansul de culoare pentru stratul evidențiat: cantitatea de culori roșu, verde și albastru crește în funcție de valorile corespunzătoare ale opțiunii specificate.

Evitați culorile cu valoare roșie, verde sau albastră > 230.

Balanță crom

La fel ca mai sus, dar modifică balansul de culoare pentru stratul de crom.

Zone albe cromate

Dacă este bifată (aceasta este implicită), imaginea sursă este utilizată ca mască. Dacă nu este bifată, se utilizează ca sursă imaginea inversată.

12.11.4. Cum se creează efectul de cromare

Următoarea secțiune oferă o descriere succintă și simplificată a modului în care script-ul (de fapt acest filtru este un script-fu) creează efectul de cromare.

Dacă aplicați filtrul la imaginile sursă și priviți apoi dialogul straturi al imaginii rezultate, veți vedea că există două straturi principale care alcătuiesc efectul de cromare: stratul Crom și stratul Evidențiere. Aceste straturi sunt create după cum urmează:

 1. Script-ul construiește un strat oarecum simplificat și neclar din imaginea sursă (de la imaginea inversată sursă dacă Zone albe ale cromului este nebifată).

  Factorul cromului controlează aspectul acestui strat.

 2. Harta mediului (scalată) este încețoșată și fuzionată în stratul de mai sus cu opacitate de 50%. (Ați văzut pisica în introducerea din exemplu?)

  Fuzionând harta mediului

 3. Luminozitatea (valoarea) stratului este modificată conform unei curbe spline de intensitate.

  Modificarea curbei de intensitate

 4. Se adaugă o mască strat, inițializată cu imaginea sursă (Șablon de crom). Acesta este stratul Crom înainte de etapa finală.

  Stratul Evidențiere este o copie a stratului de Crom unde masca stratului este conturată cu o penel alb.

  Baza crom și evidențiere

 5. Pentru ambele straturi, balansul de culoare este modificat (în conformitate cu Balansul de evidențiere și Balansul de crom), crescând cantitatea de roșu, verde și albastru, cu accent pe evidențiere.

  În plus, saturația și luminozitatea stratului Crom sunt modificate (controlate de saturația cromului și Luminozitatea cromului).

  Straturile Crom și Evidențiere

Acum, adăugați o umbra și un strat de fundal și veți obține Imaginea exemplu pentru filtrul Șablon de crom.