Sumari
Normalment inicieu el GIMP fent clic a la icona del GIMP a l'escriptori (si està disponible), seleccionant-la des d'un menú o escrivint gimp en una línia d'ordres. Si teniu instal·lades diverses versions del GIMP, és possible que hàgiu d'afegir el número de versió exacte: gimp-3.0.
Podeu, si voleu, proporcionar una llista de noms de fitxer d'imatge a la línia d'ordres després del nom del programa de manera que el GIMP obri automàticament aquests fitxers després d'iniciar-se. També és possible obrir fitxers des del GIMP una vegada s'està executant utilitzant el diàleg Obre la imatge.
La majoria de sistemes operatius admeten les associacions de fitxers, que associen una classe de fitxers (com els determinats per l'extensió del nom de fitxer, com ara .jpg) amb l'aplicació corresponent (per exemple, el GIMP). Quan els fitxers d'imatge estan convenientment «associats» amb el GIMP, Podeu fer doble clic en una imatge del navegador de fitxers per a obrir-la amb el GIMP.
Si heu instal·lat la versió Flatpak del GIMP des de flathub.org, inicieu el GIMP fent clic a una icona o escrivint flatpak run org.gimp.GIMP//stable en una línia d'ordres.
El GIMP detecta i utilitza automàticament l'idioma del sistema. En el cas improbable que la detecció de la llengua falli, o si voleu utilitzar una llengua diferent, la manera més fàcil és canviar la llengua utilitzada a les Preferències de la interfície: → , aneu a la secció Interfície; Idioma es pot establir a la part superior.
Si preferiu canviar d'idioma establint les variables d'entorn, podeu utilitzar:
Al LINUX: en el mode consola, escriviu LANGUAGE=en gimp
o LANG=en gimp
reemplaçant «en» per «ca» (català), «fr», «de», … segons d'idioma que vulgueu. Explicació: en fer LANGUAGE=ca
establiu una variable d'entorn per a l'execució del programa gimp
.
«Variables del sistema»: el botó: poseu LANG en el «Nom» i «ca» o «de», etc. en el «Valor». Advertència: cal fer clic a tres vegades seguides per a validar l'elecció.
→ → → botó en l'àrea de lesSi canvieu d'idioma sovint, per fer-ho podeu crear un fitxer per lots. Obriu NotePad. Escriviu les ordres següents (per exemple, en català):
set lang):ca
inicieu gimp-3.0.exe
Deseu aquest fitxer com a GIMP-CA.BAT
(o un altre nom, però sempre amb una extensió .BAT
). Creeu una drecera i arrossegueu-la cap a l'escriptori.
A Configuració del sistema, feu clic a General en la barra lateral. A continuació seleccioneu Idioma. L'idioma desitjat hauria de ser el primer de la llista.
Podeu utilitzar el paràmetre de línia d'ordres -n
per executar diverses instàncies del GIMP. Per exemple, gimp-3.0
inicia el GIMP en l'idioma predeterminat del sistema i LANGUAGE=en gimp-3.0 -n
inicia una altra instància del GIMP en anglès. Això pot ser molt útil per als traductors.
Tot i que els arguments de la línia d'ordres no calen quan s'inicia el GIMP, poden ser útils en certes situacions. En un sistema Unix, podeu utilitzar man gimp
per a una llista completa.
Aquests arguments s'han d'afegir a la línia d'ordres que utilitzeu per iniciar el GIMP com a gimp-3.0 [OPCIÓ...] [FITXER.URI...], on «OPCIÓ...» pot ser un o més dels arguments llistats a continuació, seguits d'un o més noms de fitxer.
Mostra un llistat de totes les opcions de la línia d'ordres.
Mostra totes les opcions d'ajuda.
Mostra totes les opcions del GEGL.
Mostra les opcions del GTK+.
Imprimeix la versió del GIMP i surt.
Mostra informació de la llicència i surt.
Mostra missatges detallats de l'inici.
Arrenca una nova instància del GIMP.
Obre les imatges com a noves.
Executa sense interfície d'usuari.
No carrega patrons, degradats, paletes ni pinzells. Sovint és útil quan es vol minimitzar el temps d'inici, en situacions d'ús no interactiu.
No carrega cap lletra tipogràfica. És útil per a carregar el GIMP més de pressa quan s'utilitzen scripts que no requereixen lletres o per trobar problemes relacionats amb lletres malmeses que fan que el GIMP es pengi.
No mostra la pantalla d'inici en arrencar.
No s'usa memòria compartida entre el GIMP i els connectors.
No s'utilitzen les funcions especials d'acceleració de la CPU. Útil per a trobar o deshabilitar problemes en el maquinari o les funcions de l'acceleració.
nom
Utilitzeu un fitxer sessionrc
diferent per a aquesta sessió del GIMP. El nom de sessió donat s'afegeix al nom de fitxer per defecte sessionrc
.
nom del fitxer
Utilitza un gimprc
alternatiu en lloc del predeterminat. El fitxer gimprc
conté un registre de les vostres preferències. És útil en els casos en què els camins dels connectors o les especificacions del sistema poden variar.
nom del fitxer
Utilitza un fitxer gimprc
de sistema alternatiu.
ordres
Executa el conjunt d'ordres de forma no interactiva. Aquest conjunt es dona habitualment en forma d'un script que pot ser executat per una de les extensions de scripts del GIMP. Quan l'ordre és un -
, les ordres es llegeixen de l'entrada estàndard.
procediment
Especifica el procediment que s'ha d'usar per processar les ordres de processament per lots. El procediment per defecte és l'Script-Fu.
Surt immediatament després de realitzar les accions sol·licitades
No apareixen caixes de diàleg informant d'errors o advertències. En canvi, s'imprimeixen missatges a la consola.
mode
Mode de compatibilitat de la base de dades de procediments (off|on|warn).
mode
Depura en cas de fallada (never|query|always).
Activa la depuració de senyals no fatals. Útil per a depurar el GIMP.
Tracta tots els avisos com a fatals. Útil per depurar.
Genera un fitxer «gimprc» amb configuració per defecte. Útil si s'ha fet malbé el fitxer «gimprc».
Mostra una pàgina de preferències amb característiques experimentals.
pantalla
Utilitza la pantalla X especificada (aquesta opció és vàlida per a totes les plataformes).
Quan s'executa per primera vegada, el GIMP realitza una sèrie de passos per configurar les opcions i els directoris. El procés de configuració crea un directori de configuració que es pot escriure per l'usuari anomenat GIMP
, amb un subdirectori per versió, és a dir,GIMP/3.0
. Tota la informació de configuració s'emmagatzema en aquest directori. Si elimineu o canvieu el nom del directori, el GIMP repeteix el procés de configuració inicial, creant un nou directori GIMP/3.0
. Utilitzeu aquesta capacitat per explorar diferents opcions de configuració sense suprimir la vostra instal·lació existent, o per recuperar-vos si els vostres fitxers de configuració estan danyats.
On s'emmagatzemarà la vostra carpeta de configuració, dependrà del vostre sistema operatiu:
$XDG_CONFIG_HOME
(per defecte a $HOME/.config
);
%APPDATA%
(usually c:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\GIMP\3.0\
);
NSApplicationSupportDirectory
(normalment ~/Library/Application Support
)
Només un parell de suggeriments abans de començar:
El GIMP pot proporcionar consells que podeu llegir en qualsevol moment utilitzant l'ordre de menú
→ . Els consells proporcionen informació que es considera útil, però no fàcil d'aprendre experimentant; per tant, val la pena llegir. Si us plau, considereu llegir els consells quan tingueu temps.Si en algun moment esteu intentant fer alguna cosa i de sobte el GIMP sembla que ha deixat de funcionar, la secció Desenganxa podria ajudar-vos.
No oblideu consultar el diàleg de preferències. El GIMP és molt personalitzable. Hi ha molts paràmetres que podeu ajustar a les vostres preferències personals.