Hoofdstuk 2. GIMP opstarten

Inhoudsopgave

1. GIMP uitvoeren
1.1. De taal veranderen
1.2. Argumenten op de opdrachtregel
1.3. Configuratiemap
1.4. Tips en trucs

1. GIMP uitvoeren

Gewoonlijk start u GIMP op ofwel door te klikken op het pictogram van GIMP op uw bureaublad (indien beschikbaar), het te selecteren uit een menu, of door gimp te typen op een opdrachtregel. Als u meerdere versies van GIMP hebt geïnstalleerd, zou u misschien het exacte versienummer toe moeten voegen: gimp-3.0.

U kunt, als u dat wilt, op de opdrachtregel, na de naam van het programma, een lijst opgeven van bestandsnamen van afbeeldingen zodat GIMP automatisch die bestanden opent nadat het is gestart. Het is ook mogelijk om bestanden te openen vanuit GIMP als dat eenmaal wordt uitgevoerd, met het dialoogvenster Afbeelding openen.

De meeste besturingssystemen ondersteunen bestandsassociaties, die een klasse van bestanden (bepaald door de extensie van hun bestandsnaam, zoals .jpg) associeert met een corresponderende toepassing (zoals GIMP). Wanneer afbeeldingsbestanden juist zijn geassocieerd met GIMP, kunt u dubbelklikken op een afbeelding in uw bestandsbrowser om het te openen in GIMP.

Als u de Flatpak versie van GIMP van flathub.org hebt geïnstalleerd, dan start u GIMP door op een pictogram te klikken, of door flatpak run org.gimp.GIMP//stable op een opdrachtregel te typen.

1.1. De taal veranderen

GIMP detecteert en gebruikt automatisch de systeemtaal. In het onwaarschijnlijke geval dat het detecteren van de taal mislukt, of als u een andere taal wilt gebruiken, is de gemakkelijkste manier om de taal, die wordt gebruikt in de Voorkeuren Interface, te wijzigen: BewerkenVoorkeuren en ga dan naar het gedeelte Interface; Taal kan bovenin worden ingesteld.

Als u er de voorkeur aan geeft om de taal te wijzigen door omgevingsvariabelen in te stellen, kunt u gebruiken:

In Linux

In LINUX: in modus console, typ LANGUAGE=en gimp of LANG=en gimp vervang en door fr, de, etc. overeenkomstig de taal die u wilt gebruiken. Achtergrond: Gebruiken van LANGUAGE=en stelt een omgevingsvariabele in voor het uitgevoerde programma gimp.

Onder Windows

ConfiguratiepaneelSysteemGeavanceerdOmgeving knop in gebied Systeemvariabelen: knop Nieuw: Voer in LANG voor de Naam en fr, de, etc. voor de Waarde. Kijk uit! U moet klikken op OK, drie keer achter elkaar, om uw keuze geldig te laten zijn.

Als u vaak van taal verandert, kunt u een batchbestand maken om de taal te wijzigen. Open NotePad. Type de volgende opdrachten (voor Frans bijvoorbeeld):

set lang=fr
start gimp-3.0.exe

Sla dit bestand op als GIMP-FR.BAT (of met een andere naam, maar altijd met de extensie .BAT). Maak een snelkoppeling en sleep die naar uw bureaublad.

Onder Apple macOS

Vanuit Systeeminstellingen, klik op Algemeen in de zijbalk. Selecteer dan Taal Regio. De gewenste taal zou de eerste in de lijst moeten zijn.

Nog een instantie van GIMP

U kunt de parameter voor de opdrachtregel -n gebruiken om meerdere instanties van GIMP uit te voeren. Bijvoorbeeld: gimp-3.0 start GIMP in de standaard systeemtaal en LANGUAGE=en gimp-3.0 -n start een andere instantie van GIMP in het Engels. Dat kan voor vertalers heel erg handig zijn.

1.2. Argumenten op de opdrachtregel

Hoewel argumenten voor de opdrachtregel niet zijn vereist voor het opstarten van GIMP, kunnen zij nuttig zijn in bepaalde situaties. Op een systeem van Unix kunt u man gimp gebruiken voor een volledige lijst.

Deze argumenten moeten worden toegevoegd aan de opdrachtregel die u gebruikt om GIMP te starten als gimp-3.0 [OPTIE…] [FILE|URI…], waar OPTIE… een of meer van de argumenten mag zijn die hieronder zijn vermeld, gevolgd door een of meer bestandsnamen.

-?, ,-h, --help

Geeft een lijst weer van alle opties voor de opdrachtregel.

--help-all

Alle help-opties tonen.

--help-gegl

Alle opties voor GEGL tonen.

--help-gtk

De GTK+ help opties tonen.

-v, --version

Laat het versienummer van de gebruikte GIMP-versie zien.

--license

Licentie gegevens tonen en stoppen.

--verbose

Uitgebreidere opstartberichten tonen.

-n, --new-instance

Een nieuw exemplaar van GIMP starten.

-a, --as-new

Afbeeldingen openen als nieuwe.

-i, --no-interface

Uitvoeren zonder gebruikersscherm.

-d, --no-data

Geen patronen, kleurverlopen, paletten of penselen laden. Vaak nuttig in niet-interactieve situaties waar tijd voor opstarten moet worden geminimaliseerd.

-f, --no-fonts

Geen lettertypes laden. Dit is nuttig om GIMP sneller te laden voor scripts die geen lettertypen gebruiken, of om problemen te zoeken die zijn gerelateerd aan beschadigde lettertypen die GIMP laten hangen.

-s, --no-splash

Laat het opstartscherm niet zien.

--no-shm

Geen gedeeld geheugen gebruiken tussen GIMP en plug-ins.

--no-cpu-accel

Geen speciale functies voor CPU-versnelling gebruiken. Nuttig voor het vinden of uitschakelen van problematische geaccelereerde hardware of functies.

--session=name

Gebruik een ander bestand sessionrc voor deze sessie van GIMP. De opgegeven naam voor de sessie wordt toegevoegd aan de standaard bestandsnaam van sessionrc.

-g, --gimprc=bestandsnaam

Gebruik een alternatief bestand gimprc in plaats van het standaard. Het bestand gimprc bevat een record met uw voorkeuren. Nuttig in gevallen waarin paden voor plug-ins of specificaties voor machines anders zouden kunnen zijn.

--system-gimprc=filename

Gebruik een alternatief systeembestand gimprc.

-b, --batch=commands

Voer de set opdrachten niet interactief uit. De set opdrachten is gewoonlijk in de vorm van een script dat kan worden uitgevoerd door een van de scripting interpreters van GIMP. Als de opdracht is -, worden opdrachten gelezen vanuit de standaard invoer.

--batch-interpreter=proc

Specificeer de procedure om te gebruiken voor opdrachten van batch-verwerking. De standaard procedure is Script-Fu.

--quit

Stop onmiddellijk na het uitvoeren van de gevraagde acties

-c, --console-messages

Geef geen dialoogvakken weer voor fouten of waarschuwingen. Druk in plaats daarvan de berichten af op het scherm.

--pdb-compat-mode=modus

PDB compatibiliteitsmodus (off|on|warn).

--stack-trace-mode=modus

Debuggen in geval van een crash (never|query|always).

--debug-handlers

Niet-fatale debugsignaal afhandeling inschakelen Nuttig voor debuggen van GIMP.

--g-fatal-warnings

Alle waarschuwingen fataal laten zijn Nuttig voor debuggen.

--dump-gimprc

Exporteer een gimprc-bestand met standaard instellingen Nuttig als u het bestand gimprc hebt beschadigd.

--show-playground

Een voorkeurenpagina met experimentele functies weergeven.

--display=weergave

Gebruik het opgegeven X-scherm (dit kan niet op alle platforms).

1.3. Configuratiemap

Indien voor het eerst uitgevoerd, maakt GIMP een configuratiemap. Alle informatie over de configuratie is opgeslagen in die map. Als u de map verplaatst of hernoemt, herhaalt GIMP het initiële proces voor de configuratie en maakt een nieuwe configuratiemap.

De exacte locatie van uw configuratiemap is afhankelijk van uw besturingssysteem:

Onder Linux

$XDG_CONFIG_HOME

Gewoonlijk: $HOME/.config/GIMP/3.0/

Onder Microsoft Windows:

%APPDATA%

Gewoonlijk: C:\Users\GEBRUIKERSNAAM\AppData\Roaming\GIMP\3.0\

Onder Apple macOS

NSApplicationSupportDirectory

Gewoonlijk: ~/Library/Application Support/GIMP/3.0/

1.4. Tips en trucs

Gewoon een paar suggesties voordat u begint:

  • GIMP kan tips verschaffen die u op elk moment kunt lezen met de opdracht in het menu HulpTip van de dag. De tips verschaffen informatie die als nuttig wordt beschouwd, maar niet gemakkelijk te leren door te experimenteren; zij zijn het dus waard om gelezen te worden. Overweeg om de tips te lezen als u daar eens wat tijd voor heeft.

  • Als u op enig punt probeert iets te doen en GIMP lijkt plotseling te zijn gestopt met functioneren, zou het gedeelte Vastlopen oplossen in staat kunnen zijn om u te helpen.

  • Vergeet niet om het dialoogvenster Voorkeuren te bekijken. GIMP is in grote mate aan te passen. Er zijn heel veel instellingen die u kunt aanpassen aan uw persoonlijke voorkeuren.