6.9. Utilitza el perfil sRGB

Quan està marcat, Utilitza el perfil sRGB assigna un espai de color sRGB integrat al GIMP a la imatge.

A més, si heu seleccionat mostrar el perfil de color ICC assignat a la imatge al títol de la finestra (que és el predeterminat) o a la barra d'estat (mireu Títol de la imatge & preferències de format de la barra d'estat), marcant Utilitza el perfil sRGB es mostrarà «sRGB integrat en el GIMP» en el títol o a la barra d'estat en comptes del perfil de color assignat a la imatge.

[Nota] Nota

Per a les imatges sense perfil de color, o que tenen un perfil sRGB Utilitza el perfil sRGB està desactivat i marcat per defecte. Per a les imatges que tinguin un perfil de color diferent, aquesta opció estarà habilitada i desmarcada. És millor deixar-ho així si no saps el que estàs fent.

6.9.1. Activació de l'ordre

Podeu accedir-hi des del menú de la imatge ImatgeGestió del colorUtilitza el perfil sRGB.

6.9.2. Utilitzeu les anotacions per Utilitza el perfil sRGBr

El millor consell possible és que no marqueu mai Utilitza el perfil sRGB quan feu servir un perfil de color diferent.

6.9.3. Què fa el GIMP quan Utilitza el perfil sRGB està desactivat?

Quan marqueu l'opció Utilitza el perfil sRGB, el GIMP fa dues coses:

 1. Qualsevol perfil ICC assignat actualment a la imatge, s'emmagatzema (a l'espera de les accions d'edició posterior, codificació i gestió del color), però no s'utilitza. A continuació, s'assigna un perfil sRGB del GIMP integrat en lloc del perfil ICC assignat anteriorment:

  • Si la imatge està en codificació no lineal, s'assigna el perfil ICC «sRGB integrat al GIMP».

  • Si la imatge està codificada amb llum lineal, s'assigna el perfil ICC «SRGB lineal integrat al GIMP».

  Podeu confirmar que s'ha assignat un dels espais de color sRGB integrats en el GIMP seleccionant ImatgePropietats de la imatge i comprovant el perfil de color.

6.9.4. Quan Utilitza el perfil sRGB està marcat, què passa amb la imatge i l'aparença de la imatge?

[Nota] Nota

Assigna un nou perfil a la imatge que no canvia els valors del canal de la imatge. Assignant un nou perfil ICC que només canvia el significat dels valors, vol dir que l'aparença de la imatge canviarà (a menys que l'original i el nou perfil siguin equivalents funcionalment).

Quan Utilitza el perfil sRGB està activat, el GIMP assigna a la imatge un perfil sRGB integrat en el GIMP. Assignant un nou perfil ICC a una imatge, no canvia els valors del canal de la imatge, però produeix un canvi més o menys dràstic en l'aparença de la imatge:

 1. Si la imatge ja està en un dels espais de color integrat al GIMP (o si el perfil ICC assignat és un perfil que és funcionalment equivalent al perfil sRGB integrat al GIMP), llavors, l'aparença de la imatge no canviarà.

 2. Si la imatge ja està en un dels espais de color integrat al GIMP (i si no està en l'espai de color que és funcionalment equivalent al perfil sRGB integrat al GIMP assignat), l'aparença de la imatge canviarà més o menys dràsticament depenent de tres coses:

  • Quina codificació del canal GIMP del GIMP — llum lineal o no lineal — es trobava la imatge abans de marcar la casella Utilitza el perfil sRGB.

  • Fins a quin punt la codificació del canal del perfil ICC assignada originalment a la imatge («TRC») és de la codificació del canal GIMP.

  • Com de lluny la imatge originalment assignada a les cromaticitats vermella, verda i blava del perfil ICC de les cromaticitats del sRGB integrat al GIMP.

6.9.5. Una captura de pantalla que mostra un exemple d'aparença d'imatge incorrecta després de marcar Utilitza el perfil sRGB

La imatge es gestiona per colors: s'assigna un perfil ICC a la imatge i aquest perfil s'utilitza per enviar els colors de la imatge a la pantalla. Després de marcar Utilitza el perfil sRGB, un dels perfils sRGB integrats del GIMP s'ha assignat incorrectament a la imatge, de manera que els colors es veuen malament.

A la captura de pantalla següent, la codificació del canal del perfil original coincideix amb la codificació del canal GIMP (ambdues són lineals), però les cromaticitats del perfil «LargeRGB-elle-V4-g10.icc» no coincideixen amb les cromaticitats sRGB integrades en el GIMP. Així que després de marcar Utilitza el perfil sRGB, la tonalitat és correcta però els colors no. La imatge encara està gestionada pel color, però el gestor del color utilitza el perfil ICC incorrecte:

Figura 16.62. Una captura de pantalla que il·lustra l'efecte de comprovar l'ús de sRGB.

Una captura de pantalla que il·lustra l'efecte de comprovar l'ús de sRGB.

Imatge amb el perfil LargeRGB-elle-V4-g10.icc.

Una captura de pantalla que il·lustra l'efecte de comprovar l'ús de sRGB.

La mateixa imatge després de marcar Utilitza el perfil sRGB.


[Atenció] Atenció

Si el perfil ICC assignat originalment a la imatge no té la mateixa codificació i cromaticitats del canal que el perfil sRGB integrat del GIMP, i marqueu i després canvieu d'opinió immediatament i desmarqueu Utilitza el perfil sRGB, el perfil ICC assignat originalment es reassignarà a la imatge i els valors del canal d'imatge no canviaran.

En cas contrari, si podeu recuperar o no el perfil ICC assignat originalment i els colors correctes per a la imatge depèn de què més hàgiu fet entre marcar i desmarcar Utilitza el perfil sRGB.

Un altre cop, el millor consell és mai no desactiveu Utilitza el perfil sRGB.