6.7. Codificació

El submenú Codificació conté ordres que permeten canviar la codificació de la imatge. Aquestes opcions afecten la precisió i codificació del canal utilitzats per a emmagatzemar la imatge en la memòria RAM durant el processament.

6.7.1. Activació del submenú

Podeu accedir a aquest submenú des del menú principal: ImatgeCodificació.

6.7.2. Els continguts del submenú «Codificació»

El submenú Codificació es divideix en dues parts: precisió i codificació del canal.

Precisió

La precisió a la qual s'emmagatzemen les dades d'imatge és una funció de la profunditat de bits (8-bits contra 16-bit contra 32-bits) i si les dades s'emmagatzemen com a dades enteres o dades de coma flotant. Hi ha disponibles les següents opcions:

  1. Opcions de precisió de l'enter

    • Enter 8-bits

      [Nota] Nota

      Quan trieu convertir una imatge que tingui una precisió de coma flotant de 32 bits a un nombre enter de 8 bits, s'obrirà un diàleg de conversió que us demanarà que trieu paràmetres de trama.

    • Enter 16-bits

    • Enter 32-bits

  2. Opcions de precisió de la coma flotant

    • Coma flotant 16-bits

    • Coma flotant 32-bits

Channel Encoding (Gamma)

El menú Codificació també permet escollir un canal de codificació per a les dades de la imatge (de vegades referenciades com a gamma). Actualment hi ha dues opcions:

  • Llum lineal, que codifica les dades del canal utilitzant la TRC gamma lineal.

  • No lineal, que codifica les dades del canal en gamma no lineal utilitzant el perfil de color escollit per a la imatge.

6.7.3. Trieu la precisió de la imatge i la codificació del canal

[Nota] Nota

Independentment de les opcions que trieu al menú Codificació, tot el processament intern es fa amb una precisió de coma flotant de 32 bits i la majoria de les operacions d'edició es fan mitjançant la codificació de canals de llum lineal.

Quines opcions de codificació heu de triar? En poques paraules:

  1. Per tal d'obtenir plena avantatge del processament de la coma flotant interna 32-bits del GIMP, trieu la precisió de la coma flotant 32-bits i també podeu triar la codificació del canal lineal.

  2. Si esteu editant en una màquina amb una RAM limitada, o si esteu editant imatges molt grosses amb pilots de capes, considereu l'ús de la coma flotant 16-bits o la precisió de l'enter.

  3. Si voleu treure avantatge de l'edició de la imatge de la profunditat de bit alta però no voleu tractar amb els valors del canal de la coma flotant, llavors utilitzeu la precisió de l'enter 16-bits.

  4. Quan feu proves suaus amb una imatge, canvieu a la codificació del canal no lineal per evitar certs problemes amb una imatge de gamma lineal si feu servir Little CMS.

  5. En una màquina menys potent amb una quantitat limitada de RAM, considereu utilitzar la precisió de l'enter de 8 bits, en aquest cas també trieu la codificació del canal no lineal (que és la predeterminada per a 8 bits). Amb una precisió de 8 bits, si trieu la codificació del canal de llum lineal, la imatge tindrà ombres horriblement posteritzades.

6.7.4. Més informació sobre les opcions de Precisió

  1. Triant la profunditat de bit (8-bits contra 16-bits contra 32-bits):

    • La profunditat de bit d'una imatge estableix els límits de quanta precisió està disponible quan es processen els fitxers de la imatge. Totes les coses són iguals, les profunditats dels bits més alts proveeixen més precisió.

    • La profunditat de bit del fitxer d'una imatge determina quanta RAM es requereix per a processar. Com més alt és la profunditat del bit, més RAM es requereix per a emmagatzemar dades durant el processament de les imatges. Altres factors rellevants inclouen la mida de les capes de les imatges i el nombre de capes en la pila de capes.

  2. Trieu entre l'enter i la precisió de la coma flotant:

    • La precisió del punt flotant és necessària per a aprofitar al màxim la gran profunditat de bits utilitzant el processament intern del punt flotant de 32 bits del GIMP. La precisió del punt flotant permet generar i utilitzar valors del canal que es troben fora de l'interval de referència de la pantalla de 0,0 («visualització en negre») a 1,0 («visualització en blanc»), fent factible possibilitats d'edició molt útils, com ara conversions de perfils ICC il·limitades i operacions d'edició de Rang dinàmic alt amb referència a l'escena

    • A diferència de la precisió de la coma flotant, la precisió de l'enter no pot emmagatzemar els valors del canal fora de l'interval de visualització. Per tant, triar una precisió de l'enter des del menú Codificació significa que tots els valors del canal de la coma flotant produïts durant el processament es retallaran perquè encaixin en el rang de la coma flotant equivalent entre 0,0 i 1,0 inclòs:

      • Els valors enters de 8-bits són retallats en el rang 0-255.

      • Els valors enters de 16-bits són retallats en el rang 0-65535.

      • Els valors enters de 32-bits són retallats en el rang 0-4294967295.

    • En qualsevol profunditat de bit, totes les coses amb la mateixa precisió de l'enter són més precises que la precisió de la coma flotant. Així, la precisió de l'enter 16-bits és més precisa que la precisió de la coma flotant 16-bits, i la precisió de l'enter 32-bits és més precisa que la precisió de la coma flotant 32-bits. Malgrat tot, en el GIMP no obtindreu més precisió triant l'enter de 32-bits sobre la coma flotant de 32-bits: el GIMP encara fa tot el processament intern utilitzant la precisió de la coma flotant de 32-bits encara que hàgiu triat la precisió de l'enter 32-bits en el menú Codificació. Recordeu, les opcions del menú de precisió només determina com la informació de la imatge es manté a la RAM.

    • A qualsevol profunditat de bit donada, l'enter i la precisió del punt de flotació utilitzen aproximadament la mateixa quantitat de RAM pels càlculs interns durant el processament de la imatge, també es requereix la mateixa quantitat d'espai de disc quan es desa un fitxer d'imatge al disc.

  3. Escollint entre la codificació de canals de llum lineal i no lineal:

    • A una precisió de 8-bits, si trieu la codificació del canal de la Llum lineal, la vostra imatge tindrà unes ombres posteritzades horribles. Així, no utilitzeu la Llum lineal a menys que podeu triar també una profunditat de bit més alta.

    • Quan el programari prova la gamma actual, no retornarà resultats correctes si la imatge és a la precisió de la llum lineal. Així, canvieu a la gamma (sRGB) de percepció abans d'activar el programari de prova.

    • El fet que la codificació del canal de la llum lineal no sigui adequada per a l'edició de 8-bits, des de la perspectiva de l'usuari la codificació del canal que trieu en el menú Precisió no tindrà gaire efecte en el vostre treball:

      • Si trieu «Llum lineal», llavors, els valors del canal de la gamma lineal es mostren en els valors del píxel quan utilitzeu l'eina Pipeta, els punts de mostra i el diàleg del punter. Si trieu «No lineal», es mostraran els valors del canal perceptiblement uniformes.

      • Actualment, la codificació del canal que trieu marca una diferència en els colors equivocats que podríeu veure si marqueu Secció 6.9, «Utilitza el perfil sRGB» i la imatge ja no està en cap dels espais de color sRGB integrats en el GIMP (però amb qualsevol opció de codificació de canals, els colors encara són incorrectes).

      • L'única manera en què la codificació del canal escollit en el menú Codificació pot afectar el vostre flux de treball, té a veure amb els efectes d'utilitzar el «hack gamma» trobat a les Opcions avançades del color.

6.7.5. El diàleg Conversió de la codificació d'imatge

Per a la majoria de les conversions de precisió, aquest diàleg només preguntarà com s'ha d'establir la Gamma. Tot i així, per a la conversió des de la precisió flotant de 32 bits a un enter de 8 bits, es mostrarà el diàleg següent que també demana Trama.

Figura 16.60. El diàleg de conversió «Precisió» per a nombre flotant de 32 bits a enter de 8 bits

El diàleg de conversió «Precisió» per a nombre flotant de 32 bits a enter de 8 bits

Gamma

Les opcions Gamma s'expliquen a les opcions de Codificació de canals.

Trama

En reduir la precisió des del punt flotant de 32 bits a un enter de 8 bits, perdreu alguns detalls. Això pot causar bandes de color, on hi ha un salt evident d'un color a un altre on no n'hi hauria d'haver. L'ús de la trama pot ser una manera de reduir això. El tramatge és una manera d'afegir soroll a una imatge per evitar bandes i altres patrons no desitjats. Els diferents mètodes de tramatge utilitzen diferents maneres d'afegir el soroll.

Hi ha tres paràmetres de trama: per a capes normals, capes de text i canals, i màscares. Per a cadascun podeu establir el tipus de tramatge que utilitzareu. Els diferents modes de tramatge s'expliquen en l'opció Mètode de tramatge del filtre de tramatge.

En general, probablement no utilitzareu la trama per a les capes de text ja que faria perdre'n la informació, això vol dir que es convertirà en una capa normal. Primer intentaria la conversió sense cap trama, i si hi ha algun artefacte notable, podeu provar d'utilitzar la trama en capes normals.