Capítol 6. Obtenció d'imatges externes al GIMP

Sumari

1. Fitxers
1.1. Desa / Exporta imatges
1.2. Formats de fitxer
2. Preparació de les imatges per a la web
2.1. Imatges amb una proporció de mida/qualitat òptima
2.2. Reduint encara més la mida del fitxer
2.3. Desant imatges amb transparència

1. Fitxers

GIMP és capaç de llegir i escriure una gran varietat de formats de fitxer gràfics. Amb l'excepció del format de fitxer XCF natiu del GIMP, la gestió de fitxers es fa mitjançant connectors. Això fa que sigui relativament fàcil ampliar el GIMP per a donar suport a nous tipus de fitxers quan sorgeixi la necessitat.

1.1. Desa / Exporta imatges

[Nota] Nota

Quan heu obert una imatge, posem per cas un JPG o PNG, s'importen al format XCF del GIMP com a projecte nou.

Per exemple, una imatge «gira-sol.png» es carregarà com a «*[gira-sol] (importat)-1.0 (color indexat, 1 capa)». L'asterisc principal indica que aquest fitxer s'ha canviat. Aquesta imatge es pot desar com a «gira-sol.xcf» utilitzant l'ordre Desar. Si necessiteu la vostra imatge en un altre format, heu d'utilitzar l'ordre Exportar.

Quan hàgiu acabat de treballar amb una imatge, deseu els resultats. De fet, sovint és una bona idea desar també en etapes intermèdies. GIMP és un programa bastant robust, però en rares ocasions s'han produït bloquejos.

El format natiu del GIMP XCF és especial. És l'únic format que pot emmagatzemar-ho tot sobre una imatge (amb l'excepció de la informació «desfer»). Aquesta és la raó per la qual el desat només es pot fer en aquest format. Fa que el format XCF sigui especialment adequat per a emmagatzemar resultats intermedis, i per a desar imatges que es tornaran a obrir més endavant en el GIMP.

Els fitxers XCF no són llegibles per la majoria d'altres programes que mostren imatges. Un cop hàgiu acabat d'editar la imatge, podeu exportar-la al format que trieu. GIMP admet una àmplia gamma de formats. La majoria dels formats de fitxer que es poden importar, també es poden utilitzar per a exportar.

1.2. Formats de fitxer

Hi ha diverses ordres per a desar i exportar imatges. S'enumeren a la secció que cobreix el menú Fitxer. Podeu trobar més informació sobre com utilitzar-los allà.

El GIMP permet exportar les imatges que crea en una àmplia varietat de formats. És important saber que l'únic format capaç de desar tota la informació d'una imatge, incloent capes, transparència, etc..., és el format natiu XCF del GIMP. Cadascun dels altres formats conserva algunes propietats de la imatge i en perd unes altres. Dependrà de vosaltres que entengueu les possibilitats del format triat.

L'exportació no modifica la imatge a la pantalla i no hi ha pèrdua d'informació. Veure Exporta els fitxers.

[Nota] Nota

Quan es tanca una imatge (possiblement per a sortir del GIMP), s'avisa si la imatge és «bruta», és a dir, si s'ha modificat sense desar-se (apareix un asterisc davant del nom de la imatge).

Figura 6.1. Avís de tancada

Avís de tancada

Si deseu una imatge en format natiu del GIMP, XCF farà que la imatge es consideri «no bruta» Per contra, exportar una imatge no la canviarà a «no bruta», perquè el GIMP no pot saber amb certesa que no es perdrà cap informació d'imatge.