3. Obrint imatges

Hi ha diferents maneres d'obrir una imatge en el GIMP:

Obre el diàleg de la imatge

La manera més òbvia d'obrir una imatge existent és el diàleg Obre la imatge. Utilitzeu FitxerObre, o Ctrl+O per obrir el diàleg Obre la imatge. Aquest diàleg us permet navegar fins a la imatge que voleu utilitzar, seleccionar-ne el nom i després utilitzar el botó Obre per a carregar la imatge. Per a més detalls sobre com utilitzar aquest diàleg, vegeu l'enllaç anterior.

El diàleg Obre la imatge proporciona diverses funcions per ajudar-vos a navegar ràpidament per un fitxer. Potser el més important és la capacitat de crear «adreces d'interès», per a carpetes que utilitzeu sovint.

Obre una ubicació

Podeu obrir directament una imatge des d'una ubicació en línia o en xarxa si coneixeu l'URI (és a dir, una adreça web o de xarxa) de la imatge. Seleccioneu FitxerObre la ubicació... des del menú principal. Per a més detalls, consulteu la documentació Obre la ubicació....

Obre un fitxer recent

Per obrir una imatge que s'ha utilitzat recentment en el GIMP , seleccioneu FitxerObre recent des del menú principal. Mostra un submenú de les imatges obertes més recentment on podreu fer clic per a obrir la imatge desitjada. A la part inferior d'aquest submenú hi ha l'ordre Historial de documents per si necessiteu tornar a obrir una imatge de fa més temps. Vegeu també Obre recent.

Gestor de fitxers

Si heu associat un tipus de fitxer d'imatge amb el GIMP, ja sigui quan heu instal·lat el GIMP o després, aleshores podreu navegar fins al fitxer utilitzant un gestor de fitxers (com ara Nautilus o Konqueror a Linux, o Windows Explorer a Windows), i un cop l'heu trobat, feu doble clic al fitxer. Si es configura correctament, la imatge s'obrirà en el GIMP. La majoria dels gestors de fitxers també admeten arrossega-i-amolla (vegeu més avall).

Arrossega i deixa anar

Podeu «Arrossegar i amollar» una o més imatges a la Caixa d'eines, o a la finestra d'imatge buida, si encara no heu obert cap imatge.

Podeu arrossegar i deixa anar el fitxer en la caixa d'eines del GIMP per a obrir-lo. La imatge o les imatges arrossegades s'afegiran a la imatge oberta com una capa nova o conjunt de capes.

Moltes aplicacions admeten arrossegar i deixar anar una imatge en el GIMP; per exemple, podeu arrossegar una imatge des de Firefox i deixar-la anar en la caixa d'eines del GIMP.

Copia i enganxa

Utilitzeu FitxerCreaDes del porta-retalls (vegeu Des de Porta-retalls) per crear una imatge nova des del porta-retalls; alternativament, podeu utilitzar EditaEnganxa com aEnganxa com a imatge nova (vegeu Enganxa com a imatge nova). Moltes aplicacions admeten copiar una imatge al porta-retalls que després es pot enganxar al GIMP. Molts sistemes operatius admeten copiar el contingut de la pantalla al porta-retalls.

Impressió de pantalla normalment copia el contingut de la pantalla al porta-retalls. La pantalla d'impressió no és compatible universalment, i només perquè el vostre sistema operatiu pot copiar una imatge al porta-retalls, no significa que el GIMP pugui utilitzar la imatge des del porta-retalls. La millor aposta és provar-ho i veure si funciona.

Navegador d'imatges

Hi ha moltes aplicacions de gestió d'imatges que es poden utilitzar per a navegar i gestionar-les. Normalment funcionen de manera similar a un navegador de fitxers normal, ja que podeu fer doble clic a les imatges per carregar-les en la seva aplicació predeterminada; o podeu utilitzar arrossega-i-amolla per a deixar anar una o més imatges en la caixa d'eines del GIMP.

Les aplicacions d'exemple del Linux són: gThumb; vegeu el lloc web de gThumb [GTHUMB]. Una altra aplicació similar és Geeqie [GEEQIE].