4.2. Ændr billedstørrelsen for skærmen

Du har et kæmpe billede, muligvis fra et digitalkamera, og du vil gerne ændre størrelsen på det, så det kan vises fint på en webside, i et onlineforum eller i en e-mailbesked.

Det første, du måske bemærker efter at have åbnet billedet, er, at GIMP åbner billedet i en passende størrelse til visning. Hvis dit billede er meget stort, som prøvebilledet, indstiller GIMP zoomniveauet, så hele billedet vises på skærmen. Zoomniveauet vises i statuslinjen nederst i billedvinduet. Dette ændrer ikke selve billedet.

Det næste, man kan kigge efter i titellinjen, er tilstanden. Hvis tilstanden vises som RGB i titellinjen, er alt i orden. Er tilstanden Indekseret eller Gråtoner skal du læse Afsnit 4.7, “Skift tilstanden”.

Vælg BilledeSkalér billede …. Du kan højreklikke på billedet for at åbne menuen eller bruge menuen i toppen af billedvinduet.

Figur 3.15. Dialog til at skalere billede i pixels

Dialog til at skalere billede i pixels

Til visning af et billede på skærmen er enheden pixel. Dialogen har to indstillinger: en for bredde og højde og en anden for opløsning. Opløsning er kun relevant ved udskrivning og har ingen betydning for billedets størrelse, når det vises på en skærm eller en mobil enhed. Grunden til det er, at forskellige enheder har forskellig pixelstørrelse, så et billede vist på en enhed (f.eks. en smartphone) i én fysisk størrelse, kan blive vist på en anden enhed (f.eks. en LCD-projektor) i en helt anden størrelse. Til visning på en skærm kan du se bort fra opløsningen. Af samme grund skal du ikke bruge en anden enhed end pixel i felterne højde og bredde.

Kender du den ønskede bredde, kan du indtaste den øverst i dialogen, hvor der står Bredde, som vist i figuren ovenfor. Kender du den ikke, kan du vælge en passende bredde til den ønskede brug. Almindelige skærmstørrelser varierer fra 600 pixels for enkle telefoner og 1920 pixels for en fuld HD-skærm.

Ændrer du et af billedets dimensioner, vil GIMP ændre den anden dimension forholdsmæssigt. Vil du ændre den anden dimension, så læs her Afsnit 4.5, “Beskær et billede”. Husk, at hvis du ændrer de to dimensioner uafhængigt af hinanden, kan billedet blive strakt eller mast sammen.