3.4. Dialog modele

În GIMP, un model este o imagine mică utilizată pentru a umple zonele prin plasarea de copii un lângă celălalt[. A se vedea secțiunea Modele pentru informații de bază cu privire la modele și modul în care acestea pot fi create și utilizate.

Se pot utiliza cu Umplere cu găleata și cu instrumentul Clonare precum și cu comanda Umplere cu model.

Dialogul Modele este utilizat pentru a selecta un model, făcând clic pe el într-o listă sau grilă: modelul selectat va fi apoi afișat în zona de instrumente penel/model/degrade. Câteva duzini de modele alese mai mult sau mai puțin aleatoriu sunt furnizate cu GIMP, și puteți adăuga cu ușurință propriile modele.

3.4.1. Activarea dialogului

Acest dialog este un dialog andocabil; a se vedea secţiunea Secțiune 2.3, „Dialoguri și andocare” pentru ajutor privind manevrarea.

Puteți să îl accesați:

  • Din caseta de instrumente, făcând clic pe simbolul modelului din zona penel/model/degrade (dacă ați verificat opțiunea Arată penelul activ, modelul și degradeul în preferințele pentru instrumente).

  • from the main menu: WindowsDockable DialogsPatterns;

  • from the Tab menu in any dockable dialog by clicking on and selecting Add TabPatterns.

  • From the Tool Options dialog of the Clone tool and the Bucket Fill tool, by clicking on the pattern source button, you get a pop-up with similar functionality that permits you to quickly choose a pattern from the list; if you clic on the Bucket Fill button present on the right bottom of the pop-up, you open the real pattern dialog. Note that, depending on your Preferences, a pattern selected with the pop-up may only apply to the currently active tool, not to other paint tools. See the Tool Option Preferences section for more information.

3.4.2. Utilizarea dialogului modele

Moduri grilă/listă

În meniul tab, puteți alege între Vizualizare ca grilă și Vizualizare ca listă. În modul grilă, modelele sunt expuse într-o matrice dreptunghiulară, ceea ce face ușoară vizualizare simultană și permite găsirea ușoară a celei căutate. În modul listă, modelele sunt aliniate într-o listă, cu numele trecut lângă ele.

[Indicație] Indicație

Independent de dimensiunea reală a unui model toate modelele afișează aceeași dimensiune în dialog. Deci, pentru modele mai mari acest lucru înseamnă că veți vedea doar o mică porțiune a modelului în fereastra de dialog - indiferent dacă ați vizualiza dialogul ca listă sau grilă. Pentru a vedea modelul complet, pur și simplu faceți clic pe model și țineți apăsat butonul mouse-ului pentru o secundă.

[Notă] Notă

În meniul tab, opțiunea Previzualizare dimensiune vă permite să adaptați dimensiunea examinărilor modelului la gustul dvs.

Fig. 15.37. Dialogul modelelor

Dialogul modelelor

Vizualizare ca listă

Dialogul modelelor

Mod Grilă


Dialog despre utilizarea modelelor (mod grilă)

În partea de sus apare numele modelelor selectate în mod curent și dimensiunile acestora în pixeli.

În centrul apare o vizualizare grilă a tuturor modelelor disponibile, cu cel selectat în prezent evidențiat. Făcând clic pe unul dintre ei devine modelul curent GIMP, și conduce la apariția în trusa de instrumente penel/model/degrade.

Utilizarea dialogului modele (Vizualizare listă)

În această vizualizare, în loc de o grilă, veți vedea o listă de modele, fiecare etichetate cu numele și dimensiunea. Făcând clic pe un rând în lista se setează acesta ca model curent GIMP , la fel cum se întâmplă și în vizualizarea grilă.

Dacă faceți dublu clic pe numele unui tipar, veți avea posibilitatea să editați numele. Rețineți că vă sunt permise doar redenumirile de modele pe care le-ați adăugat personal, nu cele care sunt furnizate cu GIMP. Dacă editați un nume pe care nu aveți permisiunea să-l modificați, de îndată ce apăsați Return sau mutați la un alt control, numele va reveni la valoarea sa anterioară.

Orice altceva în vizualizarea listă funcționează în același mod ca în vizualizarea grilă.

Duplicate Pattern

Pressing this button make a copy of the current pattern. It will have the same name as the original but with copy added to it.

Ștergere tipar

Apăsând acest buton elimină tiparul din listă și se produce și ștergerea de pe disc a fișierului corespunzător. Rețineți că nu puteți elimina oricare dintre modelele care sunt furnizate cu GIMP și instalate în sistemul de modele; aveți posibilitatea să eliminați numai modelele pe care le-ați adăugat în folderele în care aveți permisiuni de scriere.

Reîmprospătare modele

Apăsarea acestui buton forțează GIMP să rescaneze folderele dinn calea de căutare pentru modele, adăugând orice modele nou descoperite în listă. Acest buton este util dacă adăugați noi modele într-un folder, și doriți să le facă disponibile fără a fi nevoie să reporniți GIMP.

Deschidere model ca imagine

Dacă faceți clic pe acest buton, modelul curent este deschis într-o nouă fereastră de imagine. Deci, puteți să-l editați. Dar dacă încercați să-l salvați cu numele de clasa .pat, chiar și cu un nume nou, vă veți lovi de problema lipsei de permisiuni , deoarece acest fișier imagine este rădăcină. Dar acest lucru este posibil sub Windows, pentru fișiere mai puțin protejate.

3.4.2.1. Patterns Context Menu

Fig. 15.38. Patterns Context Menu

Patterns Context Menu

Prezentare generală

You can get the patterns context menu by right clicking on a pattern. Most of the operations on patterns are also available through buttons at the bottom of the patterns dialog. Those operations are documented there.

Open Pattern as Image, Ștergere tipar, Reîmprospătare modele

See Patterns Dialog.

Copy Pattern Location

Copy Pattern Location allows you to copy the path of the selected pattern to the clipboard.

Show in File Manager

Show in File Manager opens the location of the pattern in the default File Manager on your system.

3.4.3. Etichetare

Puteți utiliza etichetele pentru a reorganiza afișarea tiparelor. A se vedea Secțiune 3.7, „Etichetare”.

3.4.4. Modelul Clipboard

Când utilizați comanda copiere sau decupare, o copie apare ca un model nou în colțul din stânga sus al dialogului tipare. Acest penel va persista până când veți utiliza din nou comanda copiere (sau tăiere). Va dispărea când se închide GIMP.

Fig. 15.39. Un model clipboard nou

Un „ model clipboard” nou

[Notă] Notă

You can save this clipboard pattern with EditPaste asPaste as New Pattern… as soon as it appears in the Patterns dialog. See Secțiune 3.12.5, „Lipește ca model nou”.