Indholdsfortegnelse
GIMP har en omfattende værktøjskasse til hurtigt at udføre grundlæggende opgaver såsom at lave markeringer eller tegne kurver. De mange værktøjer, der er indeholdt i GIMPs værktøjskasse, beskrives detaljeret her.
(Hvis du er nysgerrig, så er et “værktøj” i GIMP-lingo en måde at udføre handlinger på et billede, der kræver adgang til dets visning, enten for at lade dig angive, hvad du vil gøre ved at flytte markøren rundt i visningen, eller for at vise dig resultaterne af de ændringer, du har foretaget, interaktivt. Men hvis du vil tænke på et værktøj som en sav og et billede som et stykke træ, vil det nok ikke gøre den store skade).
Bemærk | |
---|---|
Se Hovedvinduer: Værktøjskassen for en oversigt over Værktøjskassen og dens indhold. |
GIMP har et varieret udvalg af værktøjer, der lader dig udføre en lang række opgaver. Værktøjerne kan inddeles i følgende kategorier:
Markerinsgværktøjer som angiver eller ændrer den del af billedet, der vil blive påvirket af efterfølgende handlinger;
Maleværktøjer som ændrer farven i dele af billedet;
Transformeringsværktøjer som ændrer billedets geometri;
Farveværktøjer som ændrer farven i hele billedet;
Andre værktøjer som ikke hører til de andre kategorier.
De fleste værktøjer kan aktiveres ved at klikke på et ikon i Værktøjskassen. Som standard er nogle værktøjer kun tilgængelige via menuerne. Alle værktøjer kan aktiveres fra menuen
(eller menuen for nogle farveværktøjer). De fleste værktøjer kan også aktiveres fra tastaturet ved hjælp af en genvejstast.I standardopsætningen, der oprettes, når GIMP installeres første gang, er det ikke alle værktøjer, der viser ikoner i værktøjskassen: Nogle værktøjer er udeladt. Du kan tilpasse sættet af værktøjer, der vises i Værktøjskassen, i Indstillinger for Værktøjskasse.
Der er to grunde til, at du måske vil gøre dette. For det første, hvis du kun sjældent bruger et værktøj, kan det være lettere at finde de ønskede værktøjer, hvis det distraherende ikon er fjernet. For det andet, hvis du bruger værktøjer, der ikke findes i værktøjskassen som standard, kan det være praktisk at have ikoner for dem let tilgængelige. Under alle omstændigheder kan du altid få adgang til et værktøj ved at bruge menuen
eller i hovedmenuen.Værktøjsikoner grupperes som standard. Værktøjsgrupper er markeret med en lille mørk trekant i nederste højre hjørne af ikonet. Det viste gruppeikon er det sidst anvendte værktøj i gruppen. Højreklik på gruppeikonet for at få vist listen over værktøjer i gruppen.
Du kan få vist alle værktøjer ved at fjerne markeringen i Brug værktøjsgrupper i Afsnit 6.13, “Værktøjskasse”.
By default, the shape of the pointer changes when it is inside an image, to a shape that indicates which tool is active. You can change this behavior in the Pointers section of the Input Devices settings.
Farveområdet viser GIMPs aktuelle forgrunds- og baggrundsfarve, der bruges til maling, udfyldning og mange andre operationer. Hvis du klikker på en af farverne, åbnes en dialog til valg af farve, som giver dig mulighed for at ændre til en anden farve.
Klikkes på det lille symbol i nederste venstre hjørne, nulstilles forgrunds- og baggrundsfarverne til sort og hvid. Et tryk på tasten D har samme effekt.
Klikkes på det dobbelthovedede pilesymbol ombyttes forgrunds- og baggrundsfarven. Et tryk på X-tasten har samme effekt.
Vink | |
---|---|
Du kan klikke og trække en af disse farver direkte ind i et lag: Den vil udfylde hele laget. |
Som standard vises dette område ikke. Du kan tilføje området via Afsnit 6.13, “Værktøjskasse”.
→ → :Denne del af Værktøjskassen viser den aktuelt valgte pensel, mønster og gradient, hvis indstillingen “Vis aktive pensler, mønstre og farveovergange” er aktiveret i Indstillinger for Værktøjskassen. Hvis du klikker på en af dem, åbnes en dialog, hvor du kan ændre den.
Som standard vises dette område ikke. Du kan tilføje området via Afsnit 6.13, “Værktøjskasse”.
→ → :Et miniaturebillede af det aktive billede vises i dette område. Hvis du klikker på dette miniaturebillede, åbnes dialogen Billeder. Det kan være nyttigt, hvis du har mange billeder på din skærm.
Hvis du bruger GIMP på et Unix-lignende operativsystem med X-vinduesystemet, kan du også trække og slippe miniaturebilledet til en aktiveret XDS-filhåndtering for at gemme det tilsvarende billede direkte.
Hvis du har sat tingene op, som de fleste mennesker har, vil aktivering af et værktøj få dets indstillingsdialog til at dukke op under Værktøjskassen. Hvis du ikke har sat tingene op på denne måde, bør du nok gøre det: Det er meget svært at bruge værktøjer effektivt uden at kunne tilpasse deres indstillinger.
Vink | |
---|---|
Værktøjsindstillingerne vises under Værktøjskassen i standardopsætningen. Hvis du mister den på en eller anden måde, kan du få den tilbage ved at oprette en ny dialog med værktøjsindstillinger ved hjælp af Dialoger og dokning, hvis du har brug for hjælp. → → og derefter dokke den under Værktøjskassen. Se afsnittet om |
Hvert værktøj har sit eget specifikke sæt af indstillinger. De valg, du foretager for dem, bevares under hele sessionen, indtil du ændrer dem. Faktisk bevares værktøjsindstillingerne fra session til session. At værktøjsindstillingerne bevares på tværs af sessioner, kan nogle gange være irriterende: Et værktøj opfører sig meget mærkeligt, og du kan ikke finde ud af hvorfor, før du kommer i tanke om, at du brugte en usædvanlig indstilling, sidste gang du arbejdede med det for to uger siden.
I bunden af værktøjsindstillingernes dialog er der fire knapper:
Denne knap giver dig mulighed for at gemme indstillingerne for det aktuelle værktøj, så du kan gendanne dem senere. Den åbner Afsnit 7.2, “Dialogen forudindstillinger af værktøj”, hvor du kan give den nye forudindstilling et navn. Når du gendanner indstillinger, vises kun gemte forudindstillinger for det aktive værktøj, så du behøver ikke bekymre dig om at inkludere navnet på værktøjet, når du tildeler et navn her.
Med denne knap kan du gendanne en tidligere gemt forudindstilling af indstillinger for det aktive værktøj. Hvis der aldrig er blevet gemt nogen forudindstillinger for det aktive værktøj, vil knappen være deaktiveret. Ellers vil et klik på den åbne en menu med navnene på alle gemte indstillingssæt: Hvis du vælger et menupunkt, vil disse indstillinger blive anvendt.
Med denne knap kan du slette et tidligere gemt indstillingssæt for det aktive værktøj. Hvis der aldrig er blevet gemt et indstillingssæt for det aktive værktøj, gentager knappen blot værktøjets navn. Ellers vil et klik på knappen åbne en menu med navnene på alle gemte forudindstillinger; den valgte forudindstilling vil blive slettet.
Denne knap nulstiller indstillingerne for det aktive værktøj til deres standardværdier. Hvis du holder Skift nede, mens du trykker på Nulstil-knappen, vil indstillingerne for alle værktøjer blive nulstillet til deres standardværdier.
Ud over kommandoerne til de ovenstående knapper har værktøjsindstillingernes fanebladsmenu en ekstra undermenu:
Denne undermenu viser en liste over forudindstillinger for det aktive værktøj, som du kan redigere. Hvis du vælger en af dem, åbnes Redigering af værktøjsforudindstillinger med den pågældende værktøjsforudindstilling indlæst. Derfra kan du redigere forindstillingen, medmindre det er en af de standardforindstillinger, der følger med GIMP.
Nedenfor forklarer vi interaktionen med skydere og musens rullehjul.
Du kan bruge flere ændringstaster med enten venstreklik eller rulning med musehjulet:
Tabel 14.1. Interaktion med skyderkontrollen
Muse-/tastekombination |
Handling |
---|---|
|
Ændr værdien til det, der er under markøren |
|
Ændr værdien i standardtrin |
|
Ændr værdien i mindre trin |
|
Ændr værdien i større trin |
|
Indtast værdien direkte; markér ikke værdien |
|
Indtast værdien direkte; markér værdien |
Tip: Enhver venstreklik-interaktion aktiverer numerisk input-tilstand. |
Når du har indstillet værdien omtrentligt, kan du indstille den præcist ved hjælp af de to små pileknapper til højre for skyderen.
Værdiområdet i skyderområdet fungerer som tekstredigering: Her kan du redigere værdien eller indtaste en ny værdi direkte.
For nogle indstillinger kan du trække markøren uden for værktøjsdialogen. For eksempel kan du på den måde med størrelsesskyderen få den maksimale værdi (10000).
Når du bruger værktøjer, kan du bruge musens rullehjul i kombination med forskellige ændringstaster til at gøre nyttige ting med værktøjsindstillingerne for det valgte værktøj:
Alt + Musehjul: forøg/formindsk uigennemsigtighed
Skift+Primær + Musehjul: forøg/formindsk højde-breddeforhold
Skift+Alt + Musehjul: forøg/formindsk vinkel
Primær+Alt + Musehjul: forøg/formindsk størrelse
Skift+Primær+Alt + Musehjul: forøg/formindsk mellemrum
Bemærk: Primær-ændringstasten er normalt Ctrl eller Cmd afhængigt af din platform.