3.15. Difumina/Perfila

L'eina Difumina/Perfila utilitza el pinzell a nivell local per a difuminar o ressaltar la imatge. Ressaltar pot ser útil si algun element de la imatge destaca massa i es vol atenuar. Per a difuminar una capa o una gran part d'ella serà millor fer servir un dels Filtres de difuminar. No afecte la direcció de la pinzellada, per a canviar-la utilitzeu l'eina Empastifa.

En el mode «Perfila», l'eina augmenta el contrast on s'hi aplica el pinzell. Si s'aplica amb excés produirà soroll. Alguns dels Filtres de realçat, sobretot la Màscara de desenfocament, són molt eficients perfilant àrees d'una capa.

[Suggeriment] Suggeriment

Podeu crear amb l'eina Clona un pinzell més sofisticat per a millorar la nitidesa. Es comença duplicant la capa de treball i a la còpia s'hi aplica el filtre Millora la nitidesa. Després activeu l'eina Clona i a les Opcions d'eina per a establir la «Font de la imatge» i l'Alineació a «Registrat». Ajusteu l'opacitat a un valor baix, per exemple 10. Llavors feu Ctrl-clic a la còpia perquè sigui la imatge d'origen. Si ara pinteu sobre la capa original, allà on se li apliqui el pinzell, es barrejarà la versió nítida amb la borrosa.

Tant el difuminat com el ressaltat incrementen l'efecte cada vegada que el pinzell passa per una zona. El control de la velocitat permet saber amb quina rapidesa s'acumulen les modificacions. El control d'opacitat es pot utilitzar per a limitar la quantitat de difuminat que pot ser produït per una sola pinzellada, independentment del nombre de passades que s'hi facin.

3.15.1. Activació de l'eina

Hi ha diferents possibilitats per a activar l'eina:

  • Des del menú imatge: EinesEines de pintura Difumina/Perfila.

  • Fent clic a la icona eina en la caixa d'eines.

  • Pressionant la tecla drecera Maj+U.

3.15.2. Tecles modificadores (per defecte)

Mireu Característiques de les eines de pintura, descripció de les tecles modificadores que tenen el mateix efecte per totes les eines de pintura.

Ctrl

Prement la tecla Ctrl, s'alterna el mode difumina amb el perfila, inverteix el valor que es mostra en les Opcions de l'eina.

3.15.3. Opcions

Figura 14.81. Opcions de l'eina per l'eina Difumina/Perfila

Opcions de l'eina per l'eina Difumina/Perfila

Les opcions de l'eina es mostren en una finestra enganxada sota la caixa d'eines quan s'activa una eina. També s'hi pot accedir des de la barra del menú principal a FinestresFinestres acoblablesOpcions d'eines que obre la finestra d'opcions de l'eina seleccionada.

Mode; Opacitat; Pinzell; Mida; Relació d'aspecte; Angle; Espaiat; Duresa; Dinàmica; Opcions de dinàmica; Força; Dispersador; Pinzellada suau; Bloqueig del pinzell per a visualitzar

Per a una descripció d'opcions que s'apliquen a moltes o a totes les eines de pintura, mireu Opcions de les eines de pintura comunes.

Vora dura: aquesta opció fa un contorn dur a la zona borrosa/nítida.

Tipus de convolució

El mode Difumina fa que cada píxel que toca el pinzell es barregi amb els píxels del costat, així augmenta la similitud de píxels dins la pinzellada. El mode Perfila fa que els píxels siguin més diferents dels del costat: augmenta el contrast dins la pinzellada. Si es perfila massa, l'efecte empitjora. Sigui quina sigui la configuració que heu triat, sempre es pot canviar sobre la marxa mantenint pressionada la tecla Ctrl.

El «Difumina/Ressalta» es refereix a un mètode matemàtic que utilitza matrius.

Velocitat

El lliscador de la Velocitat ajusta la força de l'efecte Difumina/Perfila.