3. Filtres de difuminat

3.1. Introducció

Figura 17.2. Original per a la demostració

Original per a la demostració

Els filtres de difuminació difuminen imatges o parts d'elles, de diverses maneres. Només es difuminen les parts seleccionades de la imatge. Tanmateix pot haver-hi alguna fuita de colors no difuminats cap a àrees difuminades. Per a ajudar a triar el filtre, mostrarem els efectes en una imatge que es mostra a la dreta. Per descomptat només són exemples: la majoria dels filtres tenen paràmetres que permeten variar la magnitud o el tipus de difuminat.

Aquesta categoria descriu els filtres següents:

Figura 17.3. Difuminació gaussiana (radi 10)

Difuminació gaussiana (radi 10)

El més utilitzat de tots els filtres. No t'espantis amb el terme «Gauss»: és el filtre que difumina de la manera més bàsica. Permet fer un gran difuminat amb un temps relativament breu.

Figura 17.4. Difuminat selectiu

Difuminat selectiu

El filtre Difuminat selectiu permet establir un llindar de manera que només els píxels que són similars entre si es difuminen junts. Sovint és útil com a eina per reduir la granulat a les fotos sense difuminar les vores afilades. (En l'exemple, noteu que s'ha reduït la granulositat del fons.) No obstant això, la implementació és molt més lenta que un difuminat gaussià, de manera que no l'hauríeu d'utilitzar a menys que realment necessiteu la selectivitat.

Figura 17.5. Pixela

Pixela

El filtre Pixela produeix un efecte mosaic fet de tessel·les grans (efecte Abraham Lincoln). (El filtre Pintura a l'oli té una mica el mateix efecte, però amb gotes irregulars en comptes de quadrats perfectes)

[Nota] Nota

Trobareu una explicació de l'efecte Abraham Lincoln a [BACH04] (en anglès). Veureu en Salvador Dalí pintant «Gala contemplant el mar Mediterrani» que es transforma en el retrat d'Abraham Lincoln quan es veu de lluny.

El filtre Difuminació en moviment s'ha dividit en circular, lineal, i ampliació/reducció.

Figura 17.6. Filtre Difuminació en moviment

Filtre Difuminació en moviment

El filtre Difuminació en moviment circular en una direcció de rotació al voltant d'un centre que podeu definir.

Figura 17.7. Filtre Difuminació en moviment lineal

Filtre Difuminació en moviment lineal

El filtre Difuminació en moviment lineal en una direcció que podeu definir.

Figura 17.8. Filtre Difuminació en moviment del zoom

Filtre Difuminació en moviment del zoom

El filtre difuminació en moviment del zoom en una direcció radial al voltant d'un centre que podeu definir.

Finalment, el filtre Difuminat enrajolat és el mateix que una difuminació gaussiana, excepte que envolta les vores de les imatges per a reduir els efectes de la vora quan es col·loquen moltes petites imatges per a formar un patró.