12. Paletter

En palet er et sæt diskrete farver. I GIMP bruges paletter hovedsageligt til to formål:

Faktisk falder ingen af disse funktioner ret meget ind under det meste brug af GIMP: Det er muligt at gøre ret sofistikerede ting i GIMP uden nogensinde at beskæftige sig med paletter. Alligevel er de noget, som en avanceret bruger skal forstå, og selv en mindre avanceret bruger skal muligvis tænke over dem i nogle situationer, som for eksempel når man arbejder med GIF-filer.

Figur 7.28. Dialogen paletter

Dialogen paletter

Når du installerer GIMP, medfølger flere dusin foruddefinerede paletter, og du kan også oprette nye. Nogle af de foruddefinerede paletter er almindeligt nyttige, såsom Web-paletten, som indeholder det sæt farver, der betragtes som sikre at bruge i forbindelse med www; mange af paletterne ser ud til at være blevet valgt mere eller mindre finurligt. Du kan få adgang til alle de tilgængelige paletter ved hjælp af dialogen Paletter. Dette er også udgangspunktet, hvis du vil oprette en ny palet.

Figur 7.29. Paletredigering

Paletredigering

Dobbeltklik på en palet i dialogboksen Paletter åbner Paletredigering, der viser farverne fra den palet, du klikkede på. Du kan bruge dette til at male med paletten: Ved at klikke på en farve indstilles GIMPs forgrund til den farve, som er vist i farveområdet i værktøjskassen. Hvis du holder Ctrl-tasten nede, mens du klikker, indstilles GIMPs baggrundsfarve til den farve, du klikker på.

Du kan også, som navnet antyder, bruge Paletredigering til at ændre farverne i en palet, så længe det er en palet, som du selv har oprettet. Du kan ikke redigere de paletter, der følger med GIMP. Du kan dog duplikere dem og derefter redigere kopierne.

Når du opretter paletter ved hjælp af paletredigering, gemmes de automatisk, så snart du afslutter GIMP, i paletmappen i din personlige GIMP-mappe. Alle paletfiler i denne mappe eller i systemmappen palettes, der oprettes, når GIMP installeres, indlæses automatisk og vises i dialogboksen Paletter, næste gang du starter GIMP. Du kan også føje andre mapper til paletsøgestien ved hjælp af siden Mapper til paletter i dialogen Indstillinger.

GIMP-paletter gemmes ved hjælp af et specielt filformat i filer med filendelsen .gpl. Det er et meget simpelt format, og de er ASCII-filer, så hvis du tilfældigvis får paletter fra en anden kilde og gerne vil bruge dem i GIMP, vil det sandsynligvis ikke være meget svært at konvertere dem: bare tag et kig på enhver .gpl, og du vil se, hvad du skal gøre.

12.1. Farvekort

Forvirrende nok bruger GIMP to typer paletter. De mest synlige er den type, der vises i dialogboksen Paletter: Paletter der findes uafhængigt af ethvert billede. Den anden type, indekserede paletter, danner farvekort for indekserede billeder. Hvert indekseret billede har sin egen private indekserede palet, der definerer det sæt farver, der er tilgængelige i billedet: Det maksimale antal farver, der er tilladt i en indekseret palet, er 256. Disse paletter kaldes indekserede, fordi hver farve er knyttet til et indeksnummer. (Faktisk er farverne i almindelige paletter også nummereret, men tallene har ingen funktionel betydning.)

Figur 7.30. Dialogen farvekort

Dialogen farvekort

Farvekortet for et indekseret billede vises i dialogboksen Indekseret palet, som ikke må forveksles med dialogen Paletter. Dialogen Paletter viser en liste over alle tilgængelige paletter. Dialogen Farvekort viser farvekortet for det aktuelt aktive billede, hvis det er et indekseret billede – ellers viser det intet.

Du kan dog oprette en almindelig palet ud fra farverne i et indekseret billede — faktisk ud fra farverne i ethvert billede. For at gøre dette skal du vælge Importér palet i genvejsmenuen (højreklik) i dialogen Paletter: Dette åbner en dialog, der giver dig flere muligheder, herunder muligheden for at importere paletten fra et billede. (Du kan også importere alle GIMPs farveovergange som en palet). Denne mulighed bliver vigtig, hvis du vil oprette et sæt indekserede billeder, der alle bruger det samme sæt farver.

Når du konverterer et billede til indekseret tilstand, er en stor del af processen oprettelsen af en indekseret palet til billedet. Hvordan dette sker, er beskrevet detaljeret i Afsnit 6.6, “Indexed mode”. Kort sagt har du flere metoder at vælge imellem, hvoraf den ene er at bruge en bestemt palet i dialogen Paletter.

For at opsummere ovenstående kan almindelige paletter omdannes til indekserede paletter, når du konverterer et billede til indekseret tilstand; indekserede paletter kan omdannes til almindelige paletter ved at importere dem til dialogen Paletter.

Figur 7.31. Dialogen Farvekort (1) og dialogen Palet (2)

Dialogen Farvekort (1) og dialogen Palet (2)